Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Δόξα να έχουν τα ΕΛΠΕ!

Δόξα να έχουν τα ΕΛΠΕ, καλά που υπάρχουν και κοντά σ’ αυτά μπορεί να ποτιστούν και οι δημότες, όπως κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα. Χρόνια ολόκληρα ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου υποχρέωνε τους πολίτες να πληρώσουν όλες τις οφειλές τους προς αυτόν προκειμένου να τους δώσει βεβαίωση Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Τώρα, επειδή τη βεβαίωση ΤΑΠ τη ζήτησαν τα ΕΛΠΕ, η φοβερή και τρομερή διοίκηση Μανδαλιανού βρήκε νομολογία προκειμένου να χορηγεί τη βεβαίωση χωρίς να απαιτεί την πληρωμή των χρεών στο δήμο.

Ο κύριος αντιδήμαρχος Οικονομικών, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 2ας Φεβρουαρίου 2022, ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους ότι «υπάρχει από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους μία γνωμοδότηση, η οποία λέει ρητά, ξεκάθαρα και καθαρά ότι το ΤΑΠ απομονώνεται από δημοτικούς φόρους, δημοτικά τέλη και οτιδήποτε άλλη υποχρέωση έχει ο πολίτης απέναντι στο δήμο και ότι η βεβαίωση από τη στιγμή που γίνεται μόνο για ΤΑΠ πρέπει να δίνεται ατάκα και επιτόπου».

Και που κρυβόταν αυτή η γνωμοδότηση τόσα χρόνια και δεν μπορούσε να τη βρει ο κύριος αντιδήμαρχος; Εκεί που κρυβόταν και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το ΘΕΠΑΝ ανήκει στο δήμο; Από την ημέρα που ανέλαβε, είπε ο κύριος αντιδήμαρχος, ασχολήθηκε με τον ΤΑΠ και ρώτησε εκατό δήμους, εκατό δικηγόρους, πολύ κόσμο, τους πάντες και τα πάντα και τελικά βρήκε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους. Τελικά με τόσο ψάξιμο που έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών για το ΤΑΠ και το ΘΕΠΑΝ, δεν είναι ο Κώστας Αμανατιάδης. Ή Σέρλοκ Χολμς είναι ή ο Μανόλης Ανδρόνικος είναι.

Τέλος πάντων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ήθελε να πει με όλα αυτά ότι δεν έψαξε το θέμα και δεν έβγαλε την άκρη για χάρη των ΕΛΠΕ. Με τα όσα όμως λέει παρακάτω φαίνεται ξεκάθαρα ότι τίποτα δεν είχε ψάξει πριν και όντως έβγαλε την άκρη για χάρη των ΕΛΠΕ. Λέει ο αντιδήμαρχος χαρακτηριστικά: «Δεχτήκαμε παραμονές Χριστουγέννων το αίτημα των ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ εκείνην την ημέρα, εκτός του ότι ήρθαν να ζητήσουν ΤΑΠ, επειδή έληγε και η προθεσμία με τα αδήλωτα, μόνοι τους ήρθαν και δηλώσανε κάποια νέα τετραγωνικά. Μπήκα στο σύστημα, όντως μπήκε ένας υπάλληλος μέσα, ασχολήθηκε τρεις τέσσερις μέρες και ξαφνικά ενώ πληρώνανε 400.000 ευρώ ετησίως δημοτικά τέλη, με τα νέα τετραγωνικά μέτρα που ενσωματώσανε ο λογαριασμός βγήκε 1.950.000 ευρώ αν θυμάμαι, κοντά στα 2 εκατομμύρια. Τους είπαμε ότι ο ΤΑΠ χρήζει επεξεργασίας και πρέπει να πληρώσουν και τα Δημοτικά Τέλη, βάσει της λανθασμένης αντίληψης που επικρατούσε».

Άρα ο δήμος ζήτησε από τα ΕΛΠΕ να πληρώσουν «βάσει της λανθασμένης αντίληψης που επικρατούσε»! Δεν λέγεται για πότε πρόλαβε η διοίκηση του δήμου και έκανε μέσα σε τέσσερις μέρες όσα δεν έκανε ο δήμος για χρόνια ολόκληρα. Η διοίκηση κινήθηκε με την ταχύτητα του φωτός και βρήκε την άκρη. Την βρήκε αφού πρώτα τα ΕΛΠΕ απείλησαν το δήμο με μήνυση και αγωγή. «Τα ΕΛΠΕ, την ημέρα που μιλούσαμε και με τον διευθυντή κάτω της ΚΕΔΚΕ, είπαν “αν δεν μας δώσετε σε τρεις ώρες το ΤΑΠ και επειδή είμαστε χρηματιστηριακή εταιρεία και κάνουμε μία πώληση εκατομμυρίων, κύριοι θα σας κάνουμε μήνυση, θα σας κάνουμε αγωγή και από εκεί και πέρα αναλάβετε τις ευθύνες σας”», λέει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. Μα καλά, αφού είχε βρει τη λύση ψάχνοντας από την ώρα που ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και αφού είχε ασχοληθεί με το θέμα όχι για χάρη των ΕΛΠΕ, τότε γιατί χρειάστηκε να απειλήσουν τα ΕΛΠΕ το δήμο;

Αλήθεια, μέχρι να απειλήσουνε το δήμο τα ΕΛΠΕ με μήνυση και αγωγή, δεν είχε βρεθεί κάποιος κακομοίρης που να είχε απειλήσει με τον ίδιο τρόπο το δήμο επειδή του έβγαζαν την ψυχή για να του δώσουν βεβαίωση ΤΑΠ; Σίγουρα υπήρξε, αλλά τότε ο δήμος δεν φοβήθηκε τη μήνυση και την αγωγή.

Προκύπτουν ακόμα τρία σημαντικά θέματα από τα όσα είπε ό κύριος αντιδήμαρχος Οικονομικών αλλά το παρόν κείμενο ήδη μεγάλωσε πολύ.

Κώστας Καρακώστας

Oι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου εκβίαζαν δηλαδή τους δημότες;
ΤΑΠ χορηγείται στους δημότες Κορδελιού Ευόσμου μόνο αν χρωστούν λίγα Δημοτικά Τέλη;
Τι εννοεί ο κύριος Αμανατιάδης όταν λέει μερικώς λανθασμένη αντίληψη για την βεβαίωση ΤΑΠ;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ