Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΛεωνίδας Ναθαναηλίδης: Πότε θα πάρει ο δήμος τα 2 εκατομμύρια που του...

Λεωνίδας Ναθαναηλίδης: Πότε θα πάρει ο δήμος τα 2 εκατομμύρια που του χρωστάνε τα ΕΛΠΕ;

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 2ας Φεβρουαρίου 2022, ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Ναθαναηλίδης είπε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ζήτησαν από το δήμο βεβαίωση Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, ενώ χρωστάνε 2.000.000 ευρώ Δημοτικά Τέλη, και ο δήμος τους χορήγησε τη βεβαίωση μόνο με την καταβολή από μέρους τους 17 ή 15 χιλιάδων ευρώ για το ΤΑΠ. Ο κύριος Ναθαναηλίδης τόνισε ότι η διοίκηση όλο το προηγούμενο διάστημα ταλαιπωρούσε τους πολίτες, υποχρεώνοντάς τους να καταβάλουν όλα τα οφειλόμενά τους στο δήμο, προκειμένου να τους χορηγήσει βεβαίωση ΤΑΠ, ενώ ανέφερε πως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του είπε πως δεν έπρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Και γιατί δεν το λύσατε πιο πριν; Γιατί δεν δίνατε εντέλλεσθαι προκειμένου να πάρουν οι δημότες το ΤΑΠ χωρίς να πληρώσουν όλες τις οφειλές τους στο δήμο;», ρώτησε ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης. Η Υπηρεσία απαιτούσε όλες τις οφειλές για να συμβάλει στην είσπραξη των οφειλόμενων στο δήμο, συνέχισε ο κύριος Ναθαναηλίδης και πρόσθεσε την εξής ερώτηση: «Εσείς αφού τόσο πολύ αγαπάτε τους δημότες γιατί δεν δίνατε εντέλλεσθαι κάθε φορά για να εισπράττει η Υπηρεσία μόνο το ΤΑΠ και όχι όλες οι οφειλές; Για ποιο λόγο;». Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών διαβεβαίωσε τον κύριο Ναθαναηλίδη κατ’ ιδίαν, όπως τόνισε ο κύριος Ναθαναηλίδης, ότι τα 2 εκατομμύρια βεβαιώθηκαν στα ΕΛΠΕ, ότι δεν γίνεται να τα γλιτώσουν και ότι στο επόμενο διάστημα θα τα πληρώσουν. «Θα το ρωτάω κάθε φορά. Σε ποια φάση βρισκόμαστε; Πότε θα πάρουμε τα 2 εκατομμύρια; Θα το ρωτάω για να ενημερώνετε το Δημοτικό Συμβούλιο», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του για το θέμα ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης.

Η απάντηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Κώστα Αμανατιάδη ήταν η παρακάτω:

«Έχω κάνει έρευνες και έχω δουλέψει πάρα πολύ σ’ αυτό το θέμα, έχω μιλήσει με πάρα πολλούς ανθρώπους. Η τελευταία μας κατάληξη και σκέψη ήτανε να συνδέσουμε το ΤΑΠ μόνο με το Ε9. Επειδή ο δήμος είναι πιστοποιημένος χρήστης, να μπαίνει μέσα στο Ε9 και να εκδίδεται βάση των δηλωθέντων στοιχείων αυτόματα το ΤΑΠ και να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις των 50, των 60, των 90 ημερών, να κινδυνεύουμε με μηνύσεις, να κινδυνεύουμε με χίλια δυο πράγματα. Ήταν μία κατάσταση απαράδεκτη η οποία κυριαρχούσε όλον τον προηγούμενο χρόνο, χωρίς να θέλω να θέσω μομφή σε καμία διοίκηση και σε κανέναν υπάλληλο. Υπήρχε πρόβλημα δυσλειτουργίας».

Συγκεκριμένα για το ΤΑΠ των ΕΛΠΕ είπε ο κύριος αντιδήμαρχος:

«Από την ημέρα που ανέλαβα και ασχολήθηκα με το ΤΑΠ έχω ρωτήσει εκατό δήμους, έχω ρωτήσει δικηγόρους, έχω ρωτήσει πολύ κόσμο, έχουμε φτάσει μέχρι την ΚΕΔΚΕ, στους διευθυντές κάτω. Κοιτάξαμε βρήκαμε νομολογία. Ο κύριος Χατζηβρέττας μπορεί να με συμπληρώσει αν πω κάτι λάθος. Υπάρχει από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους μία γνωμοδότηση, η οποία λέει ρητά, ξεκάθαρα και καθαρά ότι το ΤΑΠ απομονώνεται από δημοτικούς φόρους, δημοτικά τέλη και οτιδήποτε άλλη υποχρέωση έχει ο πολίτης απέναντι στο δήμο και ότι η βεβαίωση από τη στιγμή που γίνεται μόνο για ΤΑΠ πρέπει να δίνεται ατάκα και επιτόπου.

Δεχτήκαμε παραμονές Χριστουγέννων το αίτημα των ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ εκείνην την ημέρα, εκτός του ότι ήρθαν να ζητήσουν ΤΑΠ, επειδή έληγε και η προθεσμία με τα αδήλωτα, μόνοι τους ήρθαν και δηλώσανε κάποια νέα τετραγωνικά. Μπήκα στο σύστημα, όντως μπήκε ένας υπάλληλος μέσα, ασχολήθηκε τρεις τέσσερις μέρες και ξαφνικά ενώ πληρώνανε 400.000 ευρώ ετησίως δημοτικά τέλη, με τα νέα τετραγωνικά μέτρα που ενσωματώσανε ο λογαριασμός βγήκε 1.950.000 ευρώ αν θυμάμαι, κοντά στα 2 εκατομμύρια. Τους είπαμε ότι ο ΤΑΠ χρήζει επεξεργασίας και πρέπει να πληρώσουν και τα Δημοτικά Τέλη, βάσει της λανθασμένης αντίληψης που επικρατούσε. Λανθασμένης μερικώς, γιατί οι υπάλληλοι εκεί κοιτούσαν να εξασφαλίσουν και τα έσοδα του δήμου. Πιέζανε σε μία πλευρά “δεν σου δίνω ΤΑΠ, αν δεν πληρώσεις τα Δημοτικά Τέλη”. Αυτό όμως είχε ποινικές κυρώσεις.

Τα ΕΛΠΕ, την ημέρα που μιλούσαμε και με τον διευθυντή κάτω της ΚΕΔΚΕ, είπαν “αν δεν μας δώσετε σε τρεις ώρες το ΤΑΠ και επειδή είμαστε χρηματιστηριακή εταιρεία και κάνουμε μία πώληση εκατομμυρίων, κύριοι θα σας κάνουμε μήνυση, θα σας κάνουμε αγωγή και από εκεί και πέρα αναλάβετε τις ευθύνες σας”. Καλέστηκε ο προϊστάμενος Οικονομικής Υπηρεσίας, επειδή υπήρχε άρνηση του προϊσταμένου για υπογραφή, υπέγραψε ο ΠΟΥ το συγκεκριμένο ΤΑΠ. Τώρα, από εκεί και πέρα, αυθημερόν το 1.900.000 στάλθηκε στα ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ τι θα κάνουν τώρα; Είναι υποχρεωμένα να κάνουν προσφυγή γιατί ζητήσανε διόρθωση μέτρων διότι κάναν λάθος. Έχει ήδη οριστεί επιτροπή από μηχανικούς να ελέγξουμε, να κάνουν την προσφυγή. Για να κάνουν την προσφυγή θα πληρώσουν στα 2.000.000 το 40%, θα πληρώσουν τα 800.000 κι από εκεί και πέρα όταν θα γίνει η αυτοψία και ο έλεγχος θα καταλήξουμε.

Εμείς δεν κάνουμε διάκριση φτωχών και πλουσίων. Η δική μου πεποίθηση, η δική μου η γνώμη είναι ότι το ΤΑΠ πρέπει να δίνεται μέσα σε τρία λεπτά. Υπάρχουν και σημαντικότερα ζητήματα κύριοι συνάδελφοι. Δεν μπορεί ο ένας είναι εργολάβος, ο άλλος πεθαίνει, ο άλλος θέλει να ταξιδέψει, θέλει να πουλήσει ένα σπίτι να το δώσει στα παιδιά του, να περιμένει 120 μέρες να πάρει ένα χαρτί από τη στιγμή που έχει όλα τα δίκια με το μέρος του. Αυτήν τη στιγμή όποιος έρχεται και ζητάει, εάν είναι λίγα τα Δημοτικά Τέλη και τα λοιπά, οικειοθελώς αν θέλει πάει και τα πληρώνει ή πάει τα ρυθμίζει. Τη βεβαίωση την παίρνει. Δεν υπογράφει η προϊσταμένη, υπογράφει όμως ο Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών.

Αυτή είναι η διαδικασία. Ουδέν κόλλημα όταν η αίτηση του πολίτη αναφέρεται μόνο για ΤΑΠ. Αν είναι για ηλεκτροδότηση εκεί αλλάζει η ιστορία. Είναι άλλοι παράγοντες. Φτάνει ο φάκελος του πολίτη που είναι τακτοποιημένος, ζητάει ΤΑΠ, τον παίρνει και φεύγει. Είναι θέματα τα οποία απ’ όπου και να τα πιάσεις έχουν θετικά, έχουν κι αρνητικά. Το θέμα είναι να βρεθεί η χρυσή τομή να προχωρήσουν και τα έσοδα του δήμου, γιατί και τα έσοδα του δήμου είναι απαραίτητα, και να λύσουμε το πρόβλημα όμορφα, ωραία και χωρίς αντιδικίες».

Τα. Σ.

Δόξα να έχουν τα ΕΛΠΕ!
ΤΑΠ χορηγείται στους δημότες Κορδελιού Ευόσμου μόνο αν χρωστούν λίγα Δημοτικά Τέλη;
Τι εννοεί ο κύριος Αμανατιάδης όταν λέει μερικώς λανθασμένη αντίληψη για την βεβαίωση ΤΑΠ;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ