Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΚαμία ενημέρωση από το δήμο και την ιστοσελίδα του για τις συνεχόμενες...

Καμία ενημέρωση από το δήμο και την ιστοσελίδα του για τις συνεχόμενες ημέρες με αυξημένα PM10

Στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες με τις πυρκαγιές συντελέστηκε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή. Η ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του δήμου για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να στηριχτούν οι πυρόπληκτοι. Αυτό που δεν έκανε η ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου ήταν να ενημερώσει τους κατοίκους του δήμου ότι, τους τελευταίους δύο μήνες περίπου, τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 κάνουν πανηγύρι στο δήμο.

Στις 24, 25, 26 και 28 Ιουνίου οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 ξεπερνούσαν το όριο των 50 μg/m3. Το ίδιο συνέβη και στις 29, 30, 31 Ιουλίου, 2, 3 Αυγούστου, ενώ την 1η Αυγούστου η τιμή ήταν 49 μg/m3. Σε περίπτωση υπέρβασης της μέσης εικοσιτετράωρης τιμής συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων 50 μg/m3 θα πρέπει να γίνονται οι παρακάτω συστάσεις προς τον πληθυσμό:

«Ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης:

Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 51 έως 75μg/m3

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 76 έως 100μg/m3

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό: κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους».

Καμία τέτοια σύσταση προς τους κατοίκους του δήμου δεν έγινε από τα Μέσα Ενημέρωσης του δήμου και βέβαια δεν είναι δικαιολογία ότι οι τιμές δίνονται την επόμενη ημέρα, όταν υπάρχουν τόσες συνεχόμενες ημέρες που ξεπερνιέται η οριακή τιμή. Θα μπορούσαν να καλούνται οι κάτοικοι από την ιστοσελίδα του δήμου να είναι προσεκτικοί γιατί την προηγούμενη ημέρα η τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 ήταν υψηλή. Δεν γίνεται όμως ούτε αυτό. Δεν έγινε ούτε όταν στις 24 Ιουνίου ήταν 74 μg/m3, στις 25 Ιουνίου ήταν 78 μg/m3 και στις 26 Ιουνίου ήταν 68 μg/m3. Για να δούμε πότε η ιστοσελίδα του δήμου θα παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει, ενημερώνοντας τους κατοίκους του δήμου γι’ αυτά που πρέπει να τους ενημερώσει.

Χαρίλαος Ταπαρίδης

Ενώ η διοίκηση του δήμου ασχολούνταν με το ΠΑΚΟΕ, τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 έκαναν πάρτι
Πώς αλληλοεπιδρούν η δυσοσμία με τα αιωρούμενα σωματίδια PM10;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ