Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών»

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών»

Να αποσύρει εδώ και τώρα η κυβέρνηση το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών ζητάει με την παρακάτω ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας:

 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη, εν μέσω πανδημίας, το αντιλαϊκό της έργο, προωθώντας τώρα την  “αναδιάρθρωση” της λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου.

Τα μέτρα που περιέχει και το 2ο σχέδιο νόμου της, όχι μόνο δεν “βάζουν τάξη” στις λαϊκές αγορές, αλλά θα αποτελέσουν ταφόπλακα στο χαρακτήρα του ίδιου  του  θεσμού  των  λαϊκών  αγορών,  όπως  τον  ξέρουμε μέχρι  σήμερα.  Οι  πλειστηριασμοί  που  θα επιβληθούν για την απόκτηση της άδειας και η άρση των κοινωνικών κριτηρίων που ισχύουν ως τώρα, η είσοδος  εταιριών  και  η  ιδιωτικοποίηση  των  φορέων  διαχείρισης,  θα  ενισχύσουν  τη  λογική  “της επιχειρηματικότητας”, θα μετατρέψουν τις λαϊκές αγορές σε ρωμαϊκή αρένα.

 

Οι παραπάνω αλλαγές:

 

  • θα πετάξουν έκτος λαϊκής αγοράς χιλιάδες παραγωγούς και εμπόρους που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να “χρυσοπληρώσουν” για να διατηρήσουν την άδειά τους
  • θα μειώσουν σημαντικά τη δυνατότητα προσφοράς των προϊόντων σε χαμηλές τιμές και το αυξημένο κόστος λειτουργίας θα μετακυληθεί  τελικά στους καταναλωτές.

 

Το δικαίωμα της εργασίας για τους πωλητές λαϊκών αγορών, και το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων  να έχουν πρόσβαση σε καλής ποιότητας προϊόντα, με τιμές προσιτές, βρίσκονται στο στόχαστρο!

 

Η “Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας”, στέκεται στο πλευρό των επαγγελματιών και παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών και των λαϊκών οικογενειών, καταδικάζοντας τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

 

Απαιτούμε:

 

  • Να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης
  • Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα.
  • Να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας πωλητής να μη βρεθεί στην ανεργία.
  • Το Κράτος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι Δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να ενισχυθούν οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό και μέσα από δημόσιους φορείς διαχείρισης να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές εν μέσω πανδημίας, με το σύνολο των επαγγελματιών και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ