Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΟι αλήθειες του κ. Αμανατιάδη και η στήριξη στους επιχειρηματίες στην κρίση...

Οι αλήθειες του κ. Αμανατιάδη και η στήριξη στους επιχειρηματίες στην κρίση της πανδημίας

*του Βασίλη Σαρρηγιαννίδη

Στην μακρόχρονη πορεία μου στον χώρο της έντυπης και ψηφιακής δημοσιογραφίας, διδάχθηκα και εφάρμοσα έναν χρυσό κανόνα. Να διαβάζω προσεκτικά και πολλές φορές ένα κείμενο πριν το σχολιάσω ή πριν το δημοσιεύσω. Εννοείται, να ψάχνω ταυτόχρονα και όλα εκείνα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα κάνουν την θέση μου αντικειμενική, ώστε να μην κατηγορηθεί για σκοπιμότητες. Όταν κάποιος ψάχνει την αλήθεια, κάποιοι ενοχλούνται από την κριτική.

Σε αυτήν την βάση, ας δούμε δύο γεγονότα των τελευταίων ημερών στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακά δήμο της Βόρειας Ελλάδας.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αμανατιάδης είναι ένας έγκριτος οικονομικός επιστήμονας, ενημερωμένος στο αντικείμενο του, αποδεκτός από την κοινωνία. Αυτό φάνηκε και στις εκάστοτε εκλογικές του προσπάθειες όπου μερίδα του κόσμου τάχθηκε μαζί του. Εννοείται, ότι η οποιαδήποτε κριτική στο πρόσωπο του ίδιου όπως και κάθε άλλου, γίνεται με γνώμονα τις πολιτικές του αποφάσεις και όχι τις προσωπικές. Στα πλαίσια αυτά, δημόσια του απηύθυνα συγχαρητήρια, όταν έδωσε αίσιο τέλος στην περιπέτεια των απλήρωτων εργαζομένων στον δήμο.

Το σχόλιο μου για τα μέτρα υπέρ των επιχειρηματιών στον δήμο έτυχαν ποικίλων σχολίων. Κύρια, φαίνεται να ενοχλήθηκαν αυτοί που έγραψα «..Πρόταση της παράταξης Καμαρινού από την αρχή σχεδόν της πανδημίας που υλοποιεί με καθυστέρηση η διοίκηση του δήμου».

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των συνδυασμών, (που είναι και τα αποδεικτικά στοιχεία), πρώτος ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ήταν αυτός που έγραψε και ζήτησε επίσημα στο δημοτικό συμβούλιο την έμπρακτη συμπαράσταση των επιχειρηματιών.  Έγραψε λοιπόν τον Μάιο του 2020 στο ξεκίνημα της πρώτης φάσης της πανδημίας: «Με αναρτήσεις στις επίσημες ιστοσελίδες τους, όλοι σχεδόν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης αναγγέλλουν τη νέα τους ηλεκτρονική υπηρεσία όπου επιχειρηματίες και έμποροι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για απαλλαγή τελών καθαριότητας και φωτισμού για επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων του κορωναϊού Covid-19. Ύστερα από πρωτοβουλία της παράταξης μας να εφαρμοστεί το ίδιο μέτρο και στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και παρά την ομόφωνη απόφαση της αντιπολίτευσης, ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ οι “εκλεκτοί” της “Νέας Πνοής” να το θέσουν σε εφαρμογή. Τι περιμένουν άραγε για να εφαρμόσουν τα μέτρα στήριξης; Τόσο νοιάζονται για την οικονομία του δήμου μας και του εμπορικού κόσμου; Από λόγια χορτάσαμε!!»

Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στα μέσα Νοεμβρίου του 2020 που συνδυάστηκε πάλι με κλείσιμο επιχειρήσεων, ο κ. Καμαρινός και οι δημοτικοί του σύμβουλοι επανήλθαν και με ανάρτηση στην σελίδα τους στο FB ζήτησαν: «..την ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ από δημοτικά τέλη, από τέλη τραπεζοκαθισμάτων και από τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, ΟΛΩΝ των επιχειρήσεων του δήμου μας που πλήττονται βάναυσα από την πανδημία του covid-19» .

Η διοίκηση της «Νέας Πνοής» δεν συγκινήθηκε άμεσα. Όμως, στις 11 Ιανουαρίου 2021, οκτώ μήνες μετά την πρώτη πρόταση του κ. Καμαρινού, διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου: … «

με την απόφαση 387/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου, με την οποία καθορίζονται τα ανταποδοτικά τέλη για το 2021, τίθεται σε ισχύ:

– Μείωση κατά 50% για τις πολύτεκνες, τρίτεκνες και τις μονογονεϊκές οικογένειες

– Πλήρης απαλλαγή  για απόρους και άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

– Μείωση κατά 50%  για τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας 67%

– Μείωση κατά 10% των δημοτικών τελών για τις περιοχές της Β΄ ζώνης (περιοχή άνωθεν του περιφερειακού και Διαλογή) και κατά 5% για τους κατοίκους της Α΄ ζώνης (υπόλοιπος Δήμος).

Εννοείται ότι αυτά τα μέτρα είναι ανακούφιση, αλλά δεν είναι ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗ.

Σωστά κ. Αμανατιάδη;

Χθες 24 Φεβρουαρίου, στην επίσημη σελίδα του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου στο FB διαβάσαμε  μία οξύμωρη ανακοίνωση που μας έλεγε στο ξεκίνημα της ότι: «..Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου συνεχίζει να στηρίζει – έμπρακτα- τους επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία, λαμβάνοντας ελαφρυντικά μέτρα, η ισχύς των οποίων ξεκίνησε με την έναρξη της πανδημίας», αλλά στο κλείσιμο της η ίδια ανακοίνωση ενημέρωνε: «Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος για την υποβολή των αιτήσεων».

Δηλαδή κ. Αμανατιάδη, για αυτά που αποφασίσατε επιτέλους να κάνετε, ακόμη, ο ανάλογος σύνδεσμος δεν έχει ενεργοποιηθεί;

Προσωπικά πιστεύω ότι αν δεν γινόταν το lockdown και αν δεν βρισκόταν αντιμέτωπη με την οργή του κόσμου η διοίκηση σας, του κ. Μανδαλιανού, ο σύνδεσμος θα ήταν ακόμη στα αζήτητα. Οπότε αφήστε τις υποκρισίες και τα μεγάλα λόγια, παραδεχτείτε ότι η αντιπολίτευση σύσσωμη παράγει έργο και πράξτε το καλύτερο για τους δημότες σας. Τα χρήματα στα ταμεία των δήμων είναι των δημοτών και σε αυτούς πρέπει να επιστρέφονται όταν διακυβεύεται η ύπαρξη τους. Απλά και ξάστερα.

*Ο Βασίλης Σαρρηγιαννίδης είναι δημοσιογράφος, παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών και μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας-Θράκης. Έχει παρακολουθήσει σπουδές στο Digital Marketing Strategy στο ΕΚΠΑ Ιστοσελίδα www.tvreporters.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ