Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΤέλος στην «προστασία» πρώτης κατοικίας

Τέλος στην «προστασία» πρώτης κατοικίας

Η όποια παρεχόμενη «προστασία» στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών λήγει στο τέλος Απρίλη, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «υπάρχει και συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2019 για τη λήξη της εν λόγω προστασίας, αφού δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη».

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό («OPEN»), o υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ακόμη ότι ο υπό διαμόρφωση νέος μηχανισμός θα περιλαμβάνει 1 ενιαίο σχήμα «προστασίας» έναντι 8 σχημάτων που υπάρχουν σήμερα, ενώ θα δίνεται «δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν και τα βρήκαν δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία». Πρόκειται για τον λεγόμενο «ενιαίο πτωχευτικό κώδικα» που αφορά στη διαχείριση των κάθε είδους οφειλών για τα νοικοκυριά καθώς και για επιχειρήσεις, όπως για χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.ά.

Την ίδια ώρα, η λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» με τυχόν «κουρέματα» επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να υπόκειται στους λεόντειους όρους της «συμφωνίας» αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, που βέβαια μέσω της νέας πλατφόρμας θα έχουν πρόσβαση στο οικονομικό «προφίλ» των οφειλετών τους.

Σχετικά με το ζήτημα της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών, ο Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «οι πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την κρίση και θα συνεχίσουν να γίνονται και στο μέλλον» και τόνισε πως δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ