Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), που έγινε μπροστά στο 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που θα γίνει στις 2 και 3 Δεκέμβρη στην Αθήνα. Στη Συνδιάσκεψη της ΕΔΥΕΘ παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης και του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Η Συνδιάσκεψη ξεκίνησε με τους εκπροσώπους των Επιτροπών Ειρήνης να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συντρόφων τους, που έφυγαν από τη ζωή στην τριετία που πέρασε, και ειδικότερα του Μιχάλη Σπυριδάκη και του Κώστα Μαυρίδη. Αλλά και στη μνήμη του Νίκου Νικηφορίδη, του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Γιώργη Τσαρουχά, που μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές βρέθηκαν στις φυλακές και στις εξορίες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, αλλά ποτέ δεν λύγισαν μπροστά στα βασανιστήρια και στο θάνατο. Υπερασπίστηκαν μέχρι τέλους με πίστη και αξιοπρέπεια τα λαμπρά ιδανικά τους.

Εισηγητικά ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας, παρουσίασε τον απολογισμό της δράσης και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα με πρώτη τη συγκέντρωση καταδίκης της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Θεσσαλονίκης στο πρώην Γ’ Σώμα Στρατού.

Μεταξύ άλλων ο Ν. Ζώκας σημείωσε ότι η ΕΕΔΥΕ βρίσκεται εξήντα δύο χρόνια στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, ενάντια και στην ιμπεριαλιστική ειρήνη. Όπως είπε, «στα 62 αυτά χρόνια το κίνημά μας πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, γιατί ποτέ δεν υπήρξε αποκομμένο από τους αγώνες του λαού μας για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή. Λειτούργησε πάντα ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρύτερου λαϊκού κινήματος. Πολλοί από τους αγωνιστές της ΕΕΔΥΕ είχαν πάρει δραστήρια μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας, ήταν ταυτόχρονα αγωνιστές και για την κοινωνική απελευθέρωση των εργαζόμενων, αγωνιστές ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ενάντια στην εκμετάλλευση, που τρέφει αυτό το σύστημα, που γεννά τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τον πόλεμο, την προσφυγιά και το θάνατο».

Τόνισε ότι το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ πραγματοποιείται σε μία περίοδο συνέχισης και έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, ενάντια στους μισθωτούς εργαζόμενους, ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και τους μικρούς και φτωχούς αγρότες. Σε μια περίοδο πρωτόγνωρης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων διεθνώς και ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Σημείωσε ότι η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα φέρνει σε όλο τον πλανήτη την ένταση της διαπάλης για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, για τον έλεγχο των αγορών και των διαύλων μεταφοράς εμπορευμάτων, για τον έλεγχο του πλούτου στο υπέδαφος της αρκτικής ζώνης, των σπάνιων γαιών, για τα αποθέματα του πόσιμου νερού, για την αξιοποίηση του διαστήματος για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ειδική αναφορά έκανε στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε φάση μεγάλης όξυνσης, αλλά και στην κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια. Όπως είπε, «στα Βαλκάνια διαμορφώνεται μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση λόγω ακριβώς των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής. Το Αιγαίο και η Θράκη αποτελούν τα πιθανά πεδία πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Πιθανή είναι η εμπλοκή και της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Η ενίσχυση του αλβανικού εθνικισμού σε βάρος της Ελλάδας και άλλων κρατών της περιοχής τροφοδοτεί εθνικιστικούς κύκλους στη χώρα μας κι αλλού.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και καλούμε το λαό σε επαγρύπνηση, αγωνιστική ετοιμότητα και δράση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Είναι επικίνδυνος ο τυχοδιωκτισμός της ελληνικής αστικής τάξης, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων.

Προειδοποιούμε και από το βήμα αυτό! Κάθε διαδικασία αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια θα σημάνει ντόμινο εξελίξεων που θα το πληρώσουν ακριβά οι λαοί».

Και κλείνοντας την ομιλία του παρουσίασε το πλαίσιο πάλης που προβάλλει το ελληνικό κίνημα ειρήνης. «Σήμερα, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται η ξεκάθαρη θέση του ελληνικού κινήματος ειρήνης, ότι οι λαοί δεν πρέπει να εγκλωβίζονται στις επιλογές των αστικών τάξεων των χωρών τους, επιλέγοντας κάποιο από τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Απαιτείται να αναπτύξουν τη δική τους αυτοτελή πάλη, κάτω από τις δικές τους σημαίες και όχι κάτω από τις σημαίες των αστών, με ξεκάθαρη την αντίληψη ότι δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Γι’ αυτήν την ειρήνη αγωνιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν ο εργαζόμενος λαός πάρει τα ινία της εξουσίας στα χέρια του!

Στόχοι σ’ αυτόν μας τον αγώνα πρέπει να είναι:

  • Η απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Να κλείσουν το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού και το Στρατόπεδο Εκπαίδευσης στη Νέα Σάντα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα – Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
  • Όχι στη συμφωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ.

Με αυτό το πλαίσιο βαδίζουμε προς το 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ. Έχοντας βαθιά πίστη στη δύναμη του λαού μας, αγωνιζόμαστε για τη συναδέλφωση των λαών και των εργαζομένων όλου του κόσμου!

Αγώνας για να γίνει ο λαός μας αφέντης και νοικοκύρης στον τόπο του!

Αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννά!

Αγώνας για ειρήνη, με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα όλων των ανθρώπων!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ