Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΚινητοποίηση ενάντια στην πώληση της ΕΛΒΟ

Κινητοποίηση ενάντια στην πώληση της ΕΛΒΟ

Απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης και πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πώληση της επιχείρησης.

Μαζί με τους εργαζόμενους διαδήλωσαν και οι συνταξιούχοι της ΕΛΒΟ, που εδώ και περίπου 7 χρόνια διεκδικούν να πληρωθούν τις νόμιμες αποζημιώσεις που οφείλονται σε 230 από αυτούς και δεν τους καταβάλλονται. Οπως είπε ο Παύλος Αρβανιτίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων ΕΛΒΟ, «μετά το πετσόκομμα των συντάξεών μας και την εξαθλίωση που μας έχουν οδηγήσει, τα χρήματα αυτά τα έχουμε μεγάλη ανάγκη για την επιβίωση των οικογενειών μας. Υπάρχουν συνάδελφοί μας που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Τώρα, μετά την απόφαση για πώληση της ΕΛΒΟ, κινδυνεύουμε να τα χάσουμε οριστικά τα συνολικά 2,4 εκατ. ευρώ που μας οφείλονται».

Στη συνάντησή τους με εκπρόσωπο του Γραφείου του Πρωθυπουργού στο κτίριο του ΥΜΑΘ, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΕΚ Θεσσαλονίκης και στο επιχειρησιακό σωματείο εμφανίστηκαν να αποδέχονται ως τετελεσμένο την πώληση, αλλά και ισχυρίστηκαν πως υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και άρχισαν διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενες μετατάξεις.

Στην ΕΛΒΟ απέμειναν περίπου 340 εργαζόμενοι. Το 86% των μετοχών της, τα τελευταία χρόνια, έχει επανέλθει στο κράτος και το 2014 τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Προχτές δημοσιεύθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση, με κατώτατη τιμή προσφοράς τα 10 εκατ. ευρώ. Το πωλητήριο περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, από τις οικοπεδικές εκτάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, μέχρι σχέδια, άδειες και πατέντες που έχει κατοχυρώσει η εταιρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ