Πέρα από τον ντόρο που σηκώθηκε στην κοινωνία του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου για το υποτιθέμενο φαγοπότι των 850.000 ευρώ σε βάρος των δημοτών, πέρα από τις καταγγελίες που έχουν χαρακτήρα πυροτεχνήματος και αποπροσανατολίζουν από την ουσία της υπόθεσης, αλλά και πέρα από την απλή καταγραφή του ιστορικού της υπόθεσης, εάν τελικά ο δήμος χάσει το κονδύλι των 750.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, πολιτικές ευθύνες θα υπάρχουν!
Τα 750.000 ευρώ τα οποία δόθηκαν από το ΕΣΠΑ για το έργο της ανάπλασης της οδού Επτανήσου, δεν είναι ούτε λεφτά της κυβέρνησης, ούτε λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε λεφτά που ήρθαν από τον ουρανό! Είναι χρήματα των δημοτών του Κορδελιού και του Ευόσμου. Είναι ένα μικρό μέρος από την φορολογία, που τους δίνεται πίσω σαν κονδύλι για τη δημιουργία έργων υποδομής. Τα χρήματα λοιπόν αυτά, τα οποία το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάνε πίσω, επειδή δεξιά και αριστερά των γραμμών δεν τοποθετήθηκαν μπάρες, είναι λεφτά των φορολογουμένων που εκλάπησαν την πρώτη φορά μέσω της φοροληστείας και τώρα γίνεται προσπάθεια να ξανακλαπούν μέσω της επιστροφής λόγω «κάγκελων»!
Δεν θα υπεισέλθουμε καθόλου στη λογική όσων κάνουν την τρίχα τριχιά, ασχολούμενοι με το ζήτημα των κάγκελων που ζητούσε ο ΟΣΕ και με τις ευθύνες της διοίκησης που δεν τα τοποθέτησε! Δεν θα αναλύσουμε καν τις αιτιάσεις του νυν δημάρχου που είπε ότι σε καμία σύγχρονη πόλη δεν υπάρχουν κάγκελα εκατέρωθεν των γραμμών! Δεν θα ασχοληθούμε με αυτά γιατί η τοποθέτηση κάγκελων στην οδό Επτανήσου θα έθετε σε κίνδυνο οχήματα και πεζούς και γιατί το κόστος των κάγκελων ήταν μηδαμινό για να χαθεί ένα κονδύλι 750.000 ευρώ. Επίσης δεν θα εξετάσουμε τις προτάσεις που λένε ότι θα έπρεπε μετά την απένταξη του έργου, ο δήμος, εκτός από τα διοικητικά δικαστήρια να προσφύγει και στα πολιτικά. Δεν θ’ ασχοληθούμε με όλα αυτά γιατί αλλού βρίσκεται η ουσία.
Η ουσία του θέματος της ανάπλασης της οδού Επτανήσου βρίσκεται στο ότι, όταν το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να πρέπει ο δήμος να επιστρέψει τα 750.000 ευρώ, θα έπρεπε να είχε γίνει πραγματικός σεισμός! Θα έπρεπε η τότε διοίκηση του δήμου να απευθυνθεί στους κατοίκους, να τους εξηγήσει την κατάσταση, να τους βγάλει στους δρόμους, να κλείσει τις υπηρεσίες του δήμου, ώστε να μην τολμήσει κανένας πονηρός να σηκώσει το χέρι του στα χρήματα του δημότη. Αντί γι’ αυτό η τότε διοίκηση προτίμησε την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια με αποτέλεσμα Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου να επικυρώσει την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργού να απεντάξουν το έργο.
Το θέμα της απένταξης του έργου βρίσκεται σήμερα στο τελευταίο στάδιο των διοικητικών δικαστηρίων. Βρίσκεται στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υπάρχει η πιθανότητα η απόφαση του να υποχρεώνει τον δήμο να επιστρέψει τα 750.000 ευρώ. Η σημερινή διοίκηση έχει ακριβώς την ίδια ευθύνη με την προηγούμενη. Σ’ έναν δήμο που υπολειτουργεί από την συνεχή υποχρηματοδότηση δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η επιστροφή 750.000 ευρώ για ένα έργο που ήταν απαραίτητο και υλοποιήθηκε, επειδή ο ΟΣΕ προσέφυγε για τα κάγκελα που δεν τοποθετήθηκαν! Δηλαδή δεν είναι δυνατόν οι δημότες να πληρώσουν την προσφυγή του κράτους εναντίον του κράτους για χρήματα που δεν θα αρπαχτούν όμως από κανένα κράτος, αλλά από τους ίδιους τους δημότες! Η σημερινή διοίκηση οφείλει να δράσει αγωνιστικά μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και μαζί με τον ίδιο τον λαό του δήμου, ώστε να μην χαθούν τα 750.000 ευρώ. Η διοίκηση οφείλει πέρα από τις νομικές διαδικασίες να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε να πιέσει την κυβέρνηση της αυτοαποκαλούμενης Αριστεράς να μην γίνει τέτοια αδικία σε βάρος των δημοτών του Κορδελιού – Ευόσμου. Το δημοτικό συμβούλιο να ζητήσει από τους κυβερνητικούς δημοτικούς συμβούλους να πιέσουν με κάθε τρόπο, για να μην βάλει η κυβέρνησή τους, το χέρι της στην τσέπη των δημοτών και οι ίδιοι να σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν να είναι ακόμα στην αντιπολίτευση, νίπτοντας τας χείρας τους και επιρρίπτοντας απλά ευθύνες στις διοικήσεις του δήμου για κακούς χειρισμούς!
Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι ο δρόμος που προτείνουμε δεν είναι ούτε της κουλτούρας της διοίκησης, ούτε και των περισσοτέρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης! Καταλαβαίνουμε ότι όταν ακούν για αγώνες οι περισσότεροι ανατριχιάζουν, αλλά αν χαθούν τα 750.000 ευρώ οι ευθύνες θα είναι πολύ συγκεκριμένες. Εάν πάλι θεωρούν το ποσό ευτελές και έχουν τη διάθεση να το επιστρέψουν, ας μην κάνουν τίποτα κι ας αναλωθούν στους διαξιφισμούς με τον διαγραφέντα δημοτικό σύμβουλο από την παράταξη του κ. Σωτηράκη κι ας κρύψουν αντάμα την ουσία της υπόθεσης, περιμένοντας την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου. Η ουσία είναι ότι οι 750.000 ευρώ δεν πρέπει να χαθούν. Μπορεί η διοίκηση, εάν προχωρήσει στην αγωνιστική διεκδίκησή τους, να μην έχει μαζί της τους σημερινούς καταγγέλλοντες, οι οποίοι άλλωστε δεν ζητούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις παρά ζητούν μοιρολατρικά ευθύνες λες και τα χρήματα ήδη έχουν χαθεί, αλλά σίγουρα θα έχει μαζί της τον λαό του δήμου!
Δύσκολα πράγματα ζητάμε από την διοίκηση, αλλά η λύση βρίσκεται στην κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα τον οποίον η ασκούμενη πολιτική τον θέλει στον καναπέ για να μπορούν να χάνονται 750.000 ευρώ και 7.500.000 ευρώ και 75.000.000 και να μην ανοίγει μύτη, παρά να υπάρχουν διαξιφισμοί της πλάκας με μόνο σκοπό το ποιος θα λάβει πιο επίκαιρη θέση για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου!