Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΠαράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες στη πρυτανεία του ΑΠΘ οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολιτικών Επιστημών, Ιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ, Ψυχολογίας, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ, Αγγλικής Φιλολογίας, Αρχιτεκτονικής, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων, Φυσικού, Γεωλογικού, Μαθηματικού με σκοπό την ενημέρωση των φοιτητών για το τι συζητήθηκε τελικά στη σύνοδο πρυτάνεων και τι στάση θα κρατήσει η πρυτανεία όσον αφορά το νέο νόμο-πλαίσιο.

Οι φοιτητές τόνισαν ότι ο νόμος-πλαίσιο της κυβέρνησης συγκρούεται με τις ανάγκες τους για ολόπλευρη μόρφωση με σύγχρονους όρους. Συγκεκριμένα, υπογράμμισαν ότι η περιβόητη αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, που προβλέπει το νομοσχέδιο που θα ορίζει πλέον το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης, συνδέεται με τις ανάγκες της αγοράς την εκάστοτε χρονική περίοδο, είναι μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών, απειλεί ακόμη και τη λειτουργία των Τμημάτων. Παράλληλα, στάθηκαν στην επικίνδυνη εισαγωγή της έννοιας του «αυτοδιοίκητου» και «αυτονομίας» του Πανεπιστημίου που κάνει φανερό το άνοιγμα του δρόμου για αλλαγές στο περιεχόμενο σπουδών, στη λειτουργία των Τμημάτων με κριτήριο το πόσο προσωπικό και πόρους διαθέτουν, ανοίγοντας παραπέρα τον δρόμο για το Πανεπιστήμιο ΑΕ.

Ο πρύτανης τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, καθώς υποστηρίζει ότι το αυτοδιοίκητο και η αξιολόγηση που αφορά τα οικονομικά των Πανεπιστημίων είναι μια θετική εξέλιξη αφού κάθε Τμήμα ανάλογα με τις επιχειρηματικές ανάγκες του θα επιλέγει τι πρόγραμμα σπουδών θα έχει, αν θα προσλάβει επιπλέον καθηγητικό προσωπικό κλπ. Όσον αφορά την αξιολόγηση θα κρίνεται αν το Πανεπιστήμιο είναι επικερδές για την αγορά και έτσι θα παίρνει την ανάλογη χρηματοδότηση από το κράτος, η οποία φυσικά δεν φτάνει, οπότε θα απευθύνεται σε ιδιώτες ενισχύοντας έτσι την επιχειρηματική λειτουργία του. Τέλος, όσον αφορά τους ν+2 φοιτητές δήλωσε πως συμφωνεί απόλυτα με αυτό το σημείο του νομοσχεδίου που είχε περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους ενεργούς – ανενεργούς φοιτητές, το πρώτο βήμα δηλαδή που έγινε πριν αρχίσει η συζήτηση για τους ν+2.

«Συνολικά», όπως σημειώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι,  «η στάση του ήταν σε πλήρη εναρμόνιση με τις επιταγές της κυβέρνησης και της ΕΕ ακόμα και αν αυτές είναι απέναντι από τις ανάγκες των φοιτητών για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, φοιτητική μέριμνα, ολοκληρωμένα και ολόπλευρα προγράμματα σπουδών, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα».

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ