Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΜπακογιάννη και Βενιζέλος υπέρ του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Μπακογιάννη και Βενιζέλος υπέρ του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Τη Χάγη… έδειξαν με παρεμβάσεις τους για τα Ελληνοτουρκικά δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών» για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τοποθετήθηκαν επίσης και οι πρέσβεις επί τιμή Γιώργος Σαββαΐδης και Παύλος Αποστολίδης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως «καθοριστικός παράγοντας θα είναι η δημιουργία ειδικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Μέσα σε αυτή τη σχέση πρέπει να ενταχθεί η υποχρέωση της Τουρκίας να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σε θέματα που αφορούν στα σύνορά της με την Ευρώπη». Ανέφερε ακόμα πως «το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει μια οξεία ρητορική περί στρατιωτικοποίησης της ελληνοτουρκικής έντασης. Η εκ μέρους μας στρατιωτικοποίηση της κατάστασης ρίχνει νερό στο μύλο της Τουρκίας και μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση τη χώρα μας».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι «η αυτονόητη διπλωματική πρωτοβουλία που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα είναι η διατύπωση επίσημης πρότασης για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ταυτοχρόνως και σε περίπτωση διαφωνίας, την υπογραφή συνυποσχετικού που θα αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία της επανάληψης των διαβουλεύσεων για την επικαιροποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης».

Οι δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν πως πρέπει να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία, την Αίγυπτο και την Ιταλία και πως πρέπει να υπάρξει παρουσία της Ελλάδας στις εξελίξεις στη Λιβύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ