Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ"Εργολαβία κλαδέματος - Αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες μέθοδοι"

“Εργολαβία κλαδέματος – Αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες μέθοδοι”

Έχει λίγες εβδομάδες που η εργολαβία κλαδέματος, κοστολογημένη στα 114.000 €, ξεκίνησε τις εργασίες της, με σκοπό να κλαδευτούν εκατοντάδες δέντρα σε όλο το Δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Εμείς δεν είμαστε κατά του κλαδέματος, γιατί πρόκειται για μια ζωτικής σημασίας παρέμβαση στα δέντρα που αν γίνει σωστά βοηθάει το ίδιο το δέντρο αλλά και συνάμα όλους εμάς. Το πρόβλημα βρίσκεται στη μέθοδο που η εν λόγω εργολαβία χειρίζεται το αστικό πράσινο και κλαδεύει τα δέντρα.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται η τακτική της καρατόμησης ή αλλιώς του βαθέος κλαδέματος. Έτσι λοιπόν αφαιρείται μεγάλο μέρος της κόμης, αλλά και των κλάδων των δέντρων. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του δέντρου και δεν κατακρίνεται άδικα από ειδικούς στο είδος.

Τα άρθρα των καταξιωμένων στο πεδίο Σταμάτη Σεκλιζιώτη (https://dasarxeio.com/2019/04/13/66748/) και Μανώλη Καπάνταη (https://dasarxeio.com/2022/11/21/119524/) εύστοχα τονίζουν την επικινδυνότητα αυτής της μεθόδου και της σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο αστικό πράσινο, στην υγεία των δέντρων και στο γύρω περιβάλλον.

Όχι μόνο αυτό αλλά σύμφωνα με έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ (αναρτημένη το 2006, όμως ακόμα σύμφωνη με τα ανανεωμένα στάνταρ), από ένα δέντρο δύναται να αφαιρούνται από/έως 25% του φυλλώματος του. Αν και οι απόψεις διίστανται, αυτό το ποσοστό θεωρείται ως μια ικανοποιητική βάση στον δενδροκομικό κόσμο.

Επιπλέον η ίδια η προαναφερθείσα βλαβερή μέθοδος καταδεικνύεται από την πάλαι ποτέ κρατική υπηρεσία ως “επιζήμια πρακτική κλαδέματος” κάνοντας μια αναφορά σε όλες τις αρνητικές συνέπειες που υπόκειται το δέντρο.

Ακόμα και αν θεωρήσουμε πως ο εργολάβος, μα και ταυτόχρονα ο συνεργός δήμος, δεν θέλουν να υπακούσουν σε ξένες προδιαγραφές, πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι τα συνεργεία δεν ακολουθούν καν τις προδιαγραφές της τεχνικής έκθεσης της ίδιας αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου;

Σύμφωνα με αυτές λοιπόν, πρέπει να ακολουθούνται διαδικασίες σύμφωνες με τους δενδροκομικούς κανόνες, κάτι που, όπως μόλις είδαμε, δεν συμβαίνει, ενώ ταυτόχρονα ούτε εξασφαλίζεται το καλύτερο αποτέλεσμα για το δέντρο αλλά και για το γύρω χώρο (χάνεται σημαντικό ποσοστό σκιάς). Φυσικά ούτε το σχήμα του δέντρου διατηρείται, αφού κατακρεουργείται απαράδεκτα.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η παράλειψη χρήσης πάστας επούλωσης, ένα συστατικό που τοποθετείται σε τομές (πάνω από 10 εκ) ώστε να αποφευχθεί η προσβολή από μύκητες και διάφορες φυτικές ασθένειες.

Ακόμα και αν οι τομές είναι μικρότερες αυτού του ορίου, η χρήση της θεωρείται και πάλι επιτακτική, όμως δεν εφαρμόζεται πουθενά.

Αυτό που βλέπουμε στο δήμο μας είναι άσχημο και αποκαρδιωτικό. Μεγάλα δέντρα, πνεύμονες πρασίνου αφαιρούνται μέσα σε μια μέρα και όταν ανακάμψουν την ερχόμενη άνοιξη, θα χρειαστούν πολύ καιρό για να επιστρέψουν στην προηγούμενη δυναμική τους. Ίσως όμως αυτό να μην συμβεί και ποτέ. Ολόκληρες δενδροστοιχίες και δέντρα ορόσημα για τις γειτονιές στοχοποιούνται.

Το έργο είναι γνωστό. Το ίδιο συνέβη με αντίστοιχες εργολαβίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου πολλά υγιή δέντρα κλαδεύτηκαν άσχημα ή και κόπηκαν εντελώς, παρ’ όλο που οι αντιδράσεις οργανισμών και ειδικών δεν έλλειψαν.

Σε μια περιοχή τόσο περιβαλλοντικά επιβαρυμένη σαν την δική μας, είναι ντροπή αλλά και απορίας άξιο που δρούμε τόσο αυτοκαταστροφικά σε βάρος του αστικού πρασίνου.

Γιάννης Κ.

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ