Η γνωμοδότηση παραίτησης από τη διεκδίκηση του Θεματικού Ευρυζωνικού Πάρκου Νεολαίας Ελευθερίου Κορδελιού ως περιουσιακού στοιχείου του δήμου Κορδελιού Ευόσμου είναι περίεργη αυτή καθαυτή, καθώς, μέσα σε λιγότερο από μία σελίδα και χωρίς παράθεση στοιχείων, αποφαίνεται πως δεν ανήκει στο δήμο ο δημοτικός χώρος που τόσα χρόνια τον διαχειριζόταν ο δήμος και ανέγειρε κτήρια μέσα σ’ αυτόν. Τι γράφει η γνωμοδότηση με την οποία ο δήμος παραιτείται από ένα ακίνητο αξίας περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ;
«Έχω την τιμή να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα.
Από τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου δηλώθηκε στο Εθνικό κτηματολόγιο το ακίνητο με αριθμό Κ.Α.Ε.Κ. 19034512001 και τίτλο το με αριθμό 694/1941 έγγραφο του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.
Το ίδιο ακίνητο όμως το δήλωσε και η εκκλησία στο Κτηματολόγιο με τίτλο την με αριθμό 18206/13-1-1977 πράξη συναίνεσης η οποί και μεταγράφηκε νόμιμα.
Το δικαίωμα του Δήμου απορρίφθηκε κατά την επεξεργασία των δηλώσεων και δεν συμπεριλήφθηκε στα εγκεκριμένα δικαιώματα του Δήμου λόγω ύπαρξης ισχυρότερου τίτλου από την Εκκλησία.
Για το συγκεκριμένο απορριφθέν δικαίωμα υποβλήθηκε από πλευράς Δήμου η με αριθμό 19034/763 ένσταση η τύχη της οποίας θα εκδικαστεί στο μέλλον.
Για το συγκεκριμένο ακίνητο υπάρχει συνεννόηση του Δήμου με την Εκκλησία για παραχώρηση της χρήσης πλήν όμως απαιτείται προηγούμενη παραίτηση του Δήμου από το δικαίωμα της ένστασης.
Για το θέμα αυτό πρέπει να αποφανθεί η Οικονομική Επιτροπή.
Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει ο Δήμος να παραιτηθεί από την υποβληθείσα ένσταση προκειμένου το εν λόγω ακίνητο να παραχωρηθεί από την εκκλησία στον Δήμο».
Η παραπάνω γνωμοδότηση αναφέρεται στους τίτλους με τους οποίους ο δήμος και η Εκκλησία διεκδίκησαν το ΘΕΠΑΝ στο Κτηματολόγιο, διαπιστώνει πως το Κτηματολόγιο έκρινε ισχυρότερο τον τίτλο της Εκκλησίας, δεν αναρωτιέται καν γιατί δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας γι’ αυτό το ακίνητο παρά υπάρχουν τίτλοι που δεν θα είχαν καμία αξία εάν υπήρχε τίτλος ιδιοκτησίας, ξεπερνάει το γεγονός ότι στο χώρο ο δήμος ανέγειρε κτήρια χωρίς να αναρωτιέται πώς έγινε αυτό χωρίς το οικόπεδο να είναι στα περιουσιακά στοιχεία του δήμου και καταλήγει να προτείνει την παραίτηση του δήμου από την ένσταση στο Κτηματολόγιο για τη διεκδίκηση του ακινήτου.
Πέραν του απίστευτου γεγονότος ότι μια γνωμοδότηση 167 λέξεων αποφαίνεται πως ένα ακίνητο αξίας περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ δεν ανήκει στο δήμο, υπάρχουν και δύο ακόμα απίστευτα γεγονότα.
Όπως ήδη γράψαμε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Κορδελιού Ευόσμου που αποφάσισε την ανάκληση της ένστασης από το Κτηματολόγιο πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 2012. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν υπήρχε γνωμοδότηση και γι’ αυτό ένα μέλος της Οικονομικής Επιτροπής καταψήφισε κι ένα μέλος ψήφισε με επιφύλαξη.
Η απόρριψη της συγκεκριμένης απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης έγινε στις 17 Ιουλίου του 2012 και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπήρχε γνωμοδότηση.
Ξέρετε τι ημερομηνία έχει η παραπάνω απίστευτη γνωμοδότηση; Έχει ημερομηνία 26 Ιουνίου του 2012. Έχει δηλαδή ίδια ημερομηνία με τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά φαίνεται η διοίκηση του δήμου ξέχασε πως υπάρχει και δεν την επικαλέστηκε ή η γνωμοδότηση γράφτηκε την ίδια μέρα μετά τη συνεδρίαση. Αλλά η διοίκηση του δήμου ξέχασε να τη στείλει και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Είναι ή δεν είναι όλα αυτά απίστευτα; Δεν γίνονται ακόμα πιο απίστευτα αν αναλογιστεί κανείς ότι όταν γράφτηκε η συγκεκριμένη γνωμοδότηση υπήρχαν στα αρχεία του δήμου έγγραφα που αποδείκνυαν ότι το ΘΕΠΑΝ ανήκει στο δήμο με την ύπαρξη τίτλου ιδιοκτησίας στη Διεύθυνση Γεωργίας;
Βασίλης Κιμ.
Θαυμάσατε το πώς ο δήμος παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του επί του ΘΕΠΑΝ;
Οι λόγοι ακύρωσης της απόφασης ανάκλησης της ένστασης για το ΘΕΠΑΝ
Η εισήγηση της παραίτησης του δήμου από την κυριότητα του ΘΕΠΑΝ
Πώς η Οικονομική Επιτροπή αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το ΘΕΠΑΝ;