ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ” AGIDAS ”
Κύριοι
Με αφορμή το δημοσίευμα στη στήλη της ” AGIDAS ” που υπογράφεται από τον κύριο Βασίλη Κιμ. και αναφέρεται στα προβλήματα της πραγματικά παραμελημένης συνοικίας της ” ΔΙΑΛΟΓΗΣ ” , επιθυμώ να ενημερώσω και ίσως αυτό να είναι και απάντηση στα ερωτήματα που θέτει ο συντάκτης του άρθρου.
Διετέλεσα δήμαρχος στο δήμο Ελευθερίου – Κορδελιού από το 1994 έως το 1998.
Η περιοχή της Διαλογής ανήκε στο Δήμο Ελευθερίου – Κορδελιού και το μεγαλύτερο τμήμα της στο Δήμο της Μενεμένης.
Στη διάρκεια της θητείας μου στη Διαλογή έγιναν :
Αποπεράτωση του πλακοσκεπή αγωγού [ το ρέμα της Διαλογής ] , έργο που ξεκίνησε από τον δήμαρχο κύριο Κώστα Παπαδόπουλο.
Συνεχείς καθαρισμός του υπολοίπου ρέματος, για το οποίο δεν επιτράπηκε η συνέχιση του πλακοσκεπή αγωγού.
Μέχρι το 1994 στην συνοικία της Διαλογής δεν υπήρχε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ασφαλτοστρωμένου δρόμου.
Στην διάρκεια της θητείας μου ασφαλτοστρώθηκαν οι οδοί Τιμίου Σταυρού, Εμμανουήλ Παππά , η οδός Διαλογής, όσοι ήταν δυνατόν μικροί δρόμοι και η συνδετήριος οδός από το σημείο των σιδηροδρομικών γραμμών έως την Συμμαχική οδό, με σκοπό τη μη διέλευση των βαρέων οχημάτων μέσα από την κατοικημένη περιοχή.
Σημειωτέον ότι εκείνη την εποχή οι περισσότεροι από τους παραπάνω δρόμους ανήκανε στο δήμο Μενεμένης, αλλά την δαπάνη την ανέλαβε ο δήμος Ελευθερίου – Κορδελιού, με κίνδυνο ” καταλογισμού ” της δαπάνης κατά του Δημάρχου.
Φωτισμός υπήρχε μόνο στον περίβολο της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού.
Φωτίστηκαν οι δρόμοι και συμπληρώθηκε με καλλωπιστικές κολώνες φωτισμού ο κεντρικός δρόμος.
Κατασκευάστηκε το πάρκο Κυπρίων αγωνιστών ”Τ. Ισαάκ – Σ. Σολωμού ”, το οποίο ήταν ” καταπατημένο ” από ιδιώτη και χρησιμοποιείτο ως χώρος απόθεσης μπαζών.
Κατασκευάστηκε ένα γήπεδο Μπάσκετ και δύο γήπεδα Τένις.
Διαμορφώθηκε και περιφράχθηκε η αυλή της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού.
Κατασκευάστηκε η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δίπλα στην εκκλησία για την τέλεση γάμων, βαπτίσεων, μνημοσύνων.
Εξαιτίας του κινδύνου διέλευσης των σιδηροδρομικών γραμμών, διατέθηκε το δημοτικό λεωφορείο για την μεταφορά των μαθητών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο του Ελευθερίου – Κορδελιού.
Με προσωπικές μου ενέργειες η αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ ήρθε στην Διαλογή ” εν μιά νυκτί ”.
Με δικαστικούς αγώνες, στις 20 Φεβρουαρίου 1998, με τελεσίδικη απόφαση, περιήλθαν στα διοικητικά όρια του δήμου Ελευθερίου – Κορδελιού όλη η περιοχή της Διαλογής καθώς και το στρατόπεδο ” ΖΙΑΚΑ ” που μέχρι τότε ανήκανε στο Δήμο Μενεμένης.
Πληροφορώ σε όσους ενδιαφέρονται ότι εκείνη την εποχή η συνοικία της Διαλογής είχε λιγότερους από 170 κατοίκους, οι περισσότεροι μάλιστα ήταν κάτοικοι και δημότες του Δήμου Μενεμένης.
Τα έργα που έγιναν δεν είχαν σε καμία περίπτωση ” ψηφοθηρικό ” σκοπό, αλλά πράξη ισόρροπης ανάπτυξης και δικαίου. Ούτε χρειάστηκε η ύπαρξη κάποιων συνδημοτών μας σαν την κυρία Πασχαλίδου Μαρία, η οποία επάξια εκπροσωπεί την περιοχή σήμερα, προβάλλοντας μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο τα αιτήματα των κατοίκων, εισπράττοντας ειρωνεία και επιθετικότητα ακόμα και από δημοτικούς συμβούλους.
Φοβούμαι ότι κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σας , γι’ αυτό για τους τίτλους κυριότητας και το σχέδιο πόλης της Διαλογής θα επανέλθω, εφόσον μου δώσετε την ευκαιρία.
Παρόλο που πέρασαν από τότε 25 χρόνια, πιστεύω ότι οι συνδημότες μας, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, θυμούνται τα παραπάνω και των οποίων την επιβεβαίωση επικαλούμαι.
Εκ των προτέρων ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Μετά Τιμής
ΣΤΑΘΗΣ ΚΑ’Ι’ΤΕΤΖΙΔΗΣ
Είναι δυνατόν η Διαλογή να είναι παραμελημένη περιοχή;