«ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22
Έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων με συμμετοχή του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου
Εικόνες που συνδέουν το χτες με το σήμερα και έρχονται να αποτυπώσουν με τη δύναμη της φωτογραφίας τις μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής, που σφράγισε ανεξίτηλα τη μουσική δημιουργία στη σύγχρονη Ελλάδα, καταγράφοντας το δράμα του ξεριζωμού και τον πόνο που έγινε τραγούδι στα χείλη των Ελλήνων προσφύγων, ζωντανεύει η εμβληματική έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με τίτλο: «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22.
Στην έκθεση, που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συμμετέχει μαζί με άλλους δημόσιους και κρατικούς φορείς και ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, με φωτογραφίες προερχόμενες από το ιστορικό αρχείο του Δήμου. Φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποτυπώνουν στιγμιότυπα της μουσικής ψυχαγωγίας των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν το 1922 στα σημερινά όρια του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, με εικόνες των ξεριζωμένων που μέσα από τη δύναμη της μουσικής, εξέφρασαν τους καημούς και τα βάσανά τους, βρίσκοντας καταφύγιο σε μουσικές συντροφιές και παρέες που έγραψαν ιστορία στις συνοικίες του Δήμου μας.
“Με βαθιά συγκίνηση ο προσφυγικός Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δίνει “παρών” στο κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός της χώρας μας, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του επετειακού έτους για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζοντας μέσα από τις δικές του εικόνες και τα αρχειακά φωτογραφικά του ντοκουμέντα, τη ζωή των προσφύγων που βρήκαν στον τόπο μας μια δεύτερη πατρίδα” τόνισε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο οποίος είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την έκθεση στην Αθήνα και να περιηγηθεί στους χώρους της.
“Μέσα από τη συμμετοχή του Δήμου μας στην ξεχωριστή αυτή έκθεση, ζωντανεύουν οι παρέες των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο Νέο Κορδελιό, Νέο Κουκλουτζά και το (Νέο) Χαρμάνκιοϊ, μεταφέροντας στα τραγούδια τους τους ήχους από την καθ’ ημάς Ανατολή και την αγάπη και τη νοσταλγία τους για τις χαμένες αλλά αλησμόνητες πατρίδες” επισήμανε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου.
Η έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, θα ταξιδέψει μέσα στο φθινόπωρο και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
Η “ταυτότητα” της έκθεσης
Βασικοί άξονες έκθεσης είναι η ζωή πριν το 1922 στη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία)· η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς· η ζωή και η μουσική δημιουργία στη νέα πατρίδα· ο τρόπος με τον οποίο οι δικές μας γενιές τραγούδησαν το συνταρακτικό γεγονός και την προσφυγιά. Τα παραπάνω συνδέονται μεταξύ τους με βασικό άξονα τη μουσική και το τραγούδι, που δημιουργούν τον γενικό καμβά της έκθεσης. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, και ποια η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού; Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων;
Στην Επιστημονική επιτροπή της Έκθεσης (πρόεδρος της οποίας είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος) συμμετέχει και ο επίκ. καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης
Μουσικολογική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Γενική επιμέλεια: Άννα Ενεπεκίδου, Χρήστος Χρηστίδης
Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου