Η δημοτική σύμβουλος Κορδελιού Ευόσμου Αλεξάνδρα Κορωνίδου με την παρακάτω επιστολή στην «Αγκίδα» εξηγεί το λόγο που δεν συνέχισε στη θέση της αντιδημάρχου:
«…με τις διατάξεις του άρθρου 47 του ν. 4647/2019 (Α΄ 204), προστέθηκε παράγραφος 7 στο τέλος του άρθρου 59 του ν. 3852/2010, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο Δήμαρχο ορισμού και άμισθων αντιδημάρχων. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία αντιδημάρχων, των οποίων το αξίωμα είναι τιμητικό και άμισθο, και η οποία θεσπίστηκε για λόγους ενδυνάμωσης της εύρυθμης λειτουργίας των δήμων και της αποτελεσματικότερης άσκησης των αρμοδιοτήτων του δημάρχου. Οι αντιδήμαρχοι της παρ. 7 του άρθρου 59 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, δεν δικαιούνται αντιμισθίας ή οποιασδήποτε άλλης οικονομικής απολαβής (όπως π.χ. εξόδων κίνησης, κ.ά.),…
Όταν υπάρχουν θεσμοθετημένες έμμισθες θέσεις οι άμισθες θέσεις δεν χωρούν. Απορώ τι συμφέροντα εξυπηρετούν αυτές οι αποφάσεις.
Τον Ιούλιο του 2020 ανέλαβα την ορφανή για κάποιους λόγους αντιδημαρχία περιβάλλοντος και πρασίνου ως άμισθη αντιδήμαρχος με την συμφωνία στον ανασχηματισμό να αναλάβω έμμισθη θέση αντιδημάρχου. 17 μήνες υπηρέτησα τη θέση αυτή 24 ώρες το 24ωρο γιατί είτε έμμισθη είτε άμισθη αφού δέχτηκα τη θέση όφειλα σύμφωνα με το δικό μου κώδικα αξιών να είμαι παρούσα όπου χρειαστεί.
Ο ανασχηματισμός έφτασε και ψάχνοντας τη νομοθεσία όσον αφορά τη σύνταξή μου έπεσα στον εξής σκόπελο:
Με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1α του άρθρου 27 του Ν.4670/2020, που αναφέρεται στους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α., θεσπίζεται μεταβατικό στάδιο ενός έτους για την αναστολή καταβολής της σύνταξης με κριτήριο το χρονικό σημείο κατά το οποίο συμπληρώνουν το 61ο ή το 62ο έτος.
Συγκεκριμένα, για τους συνταξιούχους οι οποίοι συμπληρώνουν το 61ο έτος της ηλικίας τους έως και την 28.2.2021, αφενός, αίρεται η αναστολή καταβολής της σύνταξής τους από την επομένη της συμπλήρωσης του 61ου έτους της ηλικίας τους και, αφετέρου, εφόσον συνεχίζουν εργαζόμενοι και μετά τη συμπλήρωση αυτής της ηλικίας, εφαρμόζεται το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α της παραγράφου 1, δηλαδή το μεικτό ποσό της σύνταξής τους μειώνεται κατά 30%.
Με λίγα λόγια για να γίνω έμμισθη έπρεπε να βάλω σε αναστολή την υπό εκκαθάριση ακόμα σύνταξή μου επειδή είμαι κάτω των 62 ετών.
Συγγνώμη κύριοι νομοθέτες που δούλευα από τα δεκαεφτάμιση και συμπλήρωσα τα χρόνια για πλήρη σύνταξη νωρίς. Αν θέλω να προσφέρω εθελοντικό έργο θα το κάνω όπου εγώ θέλω.
Τιμωρήθηκα στα 19 μου χάνοντας υποτροφία γιατί ήμουν εργαζόμενη φοιτήτρια και τώρα τιμωρούμαι στα 58 μου γιατί αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά όπου πραγματικά πρέπει να είσαι με το χέρι στην τσέπη για διάφορα έξοδα.
Άρα λοιπόν δεν αντικαταστάθηκα από τον δήμαρχο. Απλά αρνήθηκα τη θέση γιατί θεωρώ άδικη τη νομοθεσία.
Και ναι χολώθηκα με όλα αυτά τα σοφά μυαλά που νομοθετούν χωρίς να αφήνουν περιθώρια διορθωτικών παρεμβάσεων.
Νομίζω ότι η ΚΕΔΕ καλά θα κάνει να τα δει όλα αυτά και να φροντίσει πρώτον να μην υπάρχουν άμισθες θέσεις για να αρθούν οι αδικίες και δεύτερον να μην εμπλέκονται οι συντάξεις με την εργασία που προσφέρει κάποιος στο Δήμο του».