Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕρώτηση για τη δυσοσμία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Ερώτηση για τη δυσοσμία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Την παρακάτω ερώτηση για τη δυσοσμία κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας η Λαϊκή Συσπείρωση, προκειμένου να συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση λογοδοσίας της διοίκησης:

«Προς τον Περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα

Θέμα: Παραμένει και οξύνεται το πρόβλημα δυσοσμίας στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου της ΠΕ Θεσσαλονίκης

Το γεγονός της δυσοσμίας, που προέρχεται από τις ΒΕΘ της ΕΛ.ΠΕ. Δ.Ε.Π.Π.Π. Α.Ε., έχει διερευνηθεί και έχει, κάτω από τις έντονες και συνεχείς διαμαρτυρίες-κινητοποιήσεις των κατοίκων του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου, τεκμηριωθεί επαρκώς από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αλλά και από επιστημονικούς φορείς, με κύριο το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, που υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 29.5.2017.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το έγγραφο ΥΠΕΝ/ΣΕΒΕ/7503/472 – 03/02/2023 του Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδας προς το Συνήγορο του Πολίτη, η εταιρεία ΕΛ.ΠΕ. Δ.Ε.Π.Π.Π. Α.Ε, έχει ολοκληρώσει τα έργα i) Αναβάθμιση Κατεργασίας Υγρών Αποβλήτων (ΜΚΥΑ), ii) Έργο ανάκτησης αερίων πυρσού, iii) Μετεγκατάσταση Μονάδας επεξεργασίας Ελαιώδους Λάσπης (ΜΕΕΛ) με ταυτόχρονη αναβάθμιση (νέα δεξαμενή θέρμανσης και νέα διάταξη εκφόρτωσης βυτίων), iv) Επεξεργασία παλιών σκαμμάτων ελαιωδών αποβλήτων.

Έργα, που είχαν ανακοινωθεί στις 06/03/2019 σε συνάντηση του τότε αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και με τα οποία, θεωρητικά, θα αντιμετωπίζονταν το φαινόμενο της δυσοσμίας.

Ενώ προχώρησε και η αναβάθμιση του σταθμού, ενταγμένου στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, στο Κορδελιό, ώστε να μετρούνται εκεί και ενώσεις, όπως οι μερκαπτάνες, που προκαλούν τη δυσοσμία στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Παρ’ όλα αυτά, έως και σήμερα, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή βελτίωση σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της δυσοσμίας, που εξακολουθεί να είναι έντονο και σχεδόν καθημερινό. Η διάρκεια δε και η συνεχής επανάληψη του φαινομένου δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά ούτε κυρίως σε τυχόν βλάβες ή διακοπές λειτουργίας επιμέρους μονάδων των ΕΛΠΕ.

Επίσης, καμία ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί για την ουσιαστική εκτίμηση της επικινδυνότητας για τους κατοίκους (πιθανότητα έκθεσης σε τοξικούς – καρκινογόνους ρύπους, επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον κ.λπ.). Η υπομονή των κατοίκων της περιοχής δοκιμάζεται καθημερινά, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία τους από την μακροχρόνια έκθεση σε τοξικούς ρύπους συνεχώς επιδεινώνεται και η ποιότητα της ζωής τους υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο.

Να σημειωθεί επίσης, ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας το είχαμε αναδείξει στο παρελθόν και με σχετικές Επερωτήσεις [80566 (44)/02.02.2022 & 217067(305)/28.03.2023 ]

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται η Διοίκηση της ΠΚΜ:

Σε ποιες ενέργειες έχει ή θα προβεί άμεσα, ώστε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Π.Κ.Μ., να ελεγχθεί η υλοποίηση των όσων μέτρων υποδείχθηκαν από την έρευνα και δεσμεύτηκαν τα ΕΛΠΕ να υλοποιήσουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα και να σταματήσει η δυσοσμία στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου;

Ο αυτόματος αναλυτής μεθανίου-(μη μεθανιούχων ή ολικών) υδρογονανθράκων καθώς και ο αυτόματος αναλυτής θειούχων ενώσεων βρίσκονται σε λειτουργία;

Υπάρχει ενημέρωση των δημοτών σε καθημερινή βάση, από το σταθμό μέτρησης αέριων ρύπων στο Κορδελιό, των υδρογονανθράκων και μερκαπτανών;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ