Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΠολύ ωραία εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού

Πολύ ωραία εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού

Παναγιώτης Καμπαρούδης: Η 8η Μάρτη αφορμή αγώνων για την ισοτιμία της γυναίκας

Μια πολύ ωραία εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργάνωσε στο γεμάτο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, χθες 8 Μαρτίου 2024, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Εθελοντισμού του δήμου Κορδελιού Ευόσμου με την υποστήριξη της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του δημάρχου Λευτέρη Αλεξανδρίδη -ο οποίος απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό-, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων προέδρων και συμβούλων Κοινοτήτων, του προέδρου και μελών του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού.

Ο Παναγιώτης Καμπαρούδης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Εθελοντισμού, είπε στην ομιλία του τα εξής:

«Ο εορτασμός μιας Διεθνούς Ημέρας για τη Γυναίκα προτάθηκε για πρώτη φορά από τη Γερμανίδα Κλάρα Τσέτκιν και εγκρίθηκε από τη Δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη (1910), στη μνήμη τής, διαλυμένης με βία, απεργίας των υφαντριών της Ν. Υόρκης το 1857. Τα πρώτα χρόνια η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας δεν γιορταζόταν μια συγκεκριμένη ημερομηνία σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ο κοινός εορτασμός στις 8 Μαρτίου έγινε πραγματικότητα το 1914. Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα η 8η Μαρτίου εμφανίζεται το 1924 με ανακοινώσεις των γυναικείων οργάνων της Αριστεράς στον κομματικό Τύπο και με προκηρύξεις στις γειτονιές.

Η Ημέρα της Γυναίκας προτάθηκε το 1977 ως “Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες”. Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καλούσε τον Δεκέμβριο του 1977 όλα τα κράτη “να ορίσουν μια ημέρα του χρόνου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Παγκόσμια Ειρήνη”, προκρίνοντας μάλιστα την 8η Μαρτίου. Επρόκειτο ουσιαστικά για μια προσπάθεια των κρατών να “στριμώξουν” τα πολλά, σοβαρά και χρονίζοντα γυναικεία ζητήματα σε μία συμβολική ημέρα. Στη συνέχεια ανέλαβαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι πολιτικοί και οι διαφημιστικές εταιρείες να δώσουν όποιο περιεχόμενο επιθυμούσαν στην Ημέρα της Γυναίκας, ανανεώνοντας κάθε φορά το “περιτύλιγμα”, άλλοτε φανταχτερό και άλλοτε όχι.

Έχοντας τα παραπάνω στο νου ως μία πρόταση βαθύτερου προβληματισμού και σκέψης, δεν πρέπει, ωστόσο, έστω κι έτσι, να αγνοούμε το γεγονός ότι η Ημέρα της Γυναίκας είναι όντως μία ευκαιρία υπενθύμισης των αγώνων που δίνουν καθημερινά οι γυναίκες για την κατάκτηση ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών στη ζωή, στην εργασία, στην εκπαίδευση. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι στόχος μας δεν είναι να αναμασήσουμε τα στερεότυπα περί απομόνωσης της γυναίκας ή να καταλήξουμε στη δίκη των ανδρών.

Είναι επίσης γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει μια σημαντική βελτίωση αναφορικά με τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Όμως, η βελτίωση αυτή δε φαίνεται δυστυχώς να αναιρεί εμπόδια και καθυστερήσεις που δεν αφήνουν τη γυναίκα να πετύχει την πλήρη ισοτιμία με το ανδρικό φύλο. Η γυναίκα έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμη με τον άνδρα τουλάχιστον θεσμικά-νομικά, εξακολουθούν να υφίστανται όμως οι παραδοσιακές νοοτροπίες που θέτουν τη γυναίκα στο περιθώριο ως “στολίδι”, “ανάγκη” ή “αναγκαίο κακό”.

Τα προβλήματα, λοιπόν, που παρατηρούνται σ’ ό,τι αφορά στη θέση και το ρόλο της γυναίκας επιβεβαιώνουν την ανάγκη για ακόμη ευρύτερες αλλαγές, που θα καταστρέψουν τα -γερά είναι αλήθεια- θεμέλια πάνω στα οποία βασίζεται η διαιώνιση των ανισοτήτων στο δικαστήριο, στην πολιτική, στην εργασία, στην καθημερινή ζωή. Η 8η Μαρτίου θα πρέπει να είναι αφορμή οριοθέτησης νέων επιδιώξεων για την κατάκτηση της Ισοτιμίας, αφορμή κινητοποίησης και αγώνων, ώστε να εξαλειφθούν όλα τα δυσάρεστα φαινόμενα σε βάρος των γυναικών».

Μετά την ομιλία του αντιδημάρχου ακολούθησε δίωρο πρόγραμμα με το μουσικό σχήμα από το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ.

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ