Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΛευτέρης Αλεξανδρίδης: Ξεκινούν ξανά μετρήσεις για τη δυσοσμία

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Ξεκινούν ξανά μετρήσεις για τη δυσοσμία

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, στο ATLAS TV και στην εκπομπή «Οι Απέναντι» των δημοσιογράφων Χρήστου Τσαλικίδη και Σταύρου Οραήλογλου, αναφέρθηκε εκτενώς και στη δυσοσμία, λέγοντας τα εξής:

«Να πούμε ιστορικά το πώς εξελίχθηκε αυτό το πρόβλημα. Τα ΕΛΠΕ αρνούνταν ότι είναι δικιά τους ευθύνη αυτή η δυσοσμία στο δήμο μας. Πολλά χρόνια τους κατηγορούσαμε ότι για τη δυσοσμία ευθύνονται αυτοί. Αυτοί το αρνούνταν.

Πήρε πρωτοβουλία η Περιφέρεια, ο αντιπεριφερειάρχης κύριος Γιουτίκας και μαζί με το Πανεπιστήμιο προχώρησαν σε μια μελέτη για να δούνε ποιος ευθύνεται για τη δυσοσμία και εμείς σήμερα έχουμε στα χέρια μας αυτή τη μελέτη, η οποία λέει ότι για τη δυσοσμία ευθύνονται τα ΕΛΠΕ και οφείλουμε αυτήν τη μελέτη, η οποία είναι και από το κρατικό πανεπιστήμιο, ένα μεγάλο φορέα, το Αριστοτέλειο, να τη σεβαστούμε.

Τι έγινε σ’ αυτό το χρονικό διάστημα από το 2019 μέχρι σήμερα; Τα ΕΛΠΕ λένε ότι προχώρησαν σε μια διαδικασία και έχουνε κάνει πράγματα. Εάν έχει καλυτερεύσει ή όχι από θέμα μυρωδιάς τουλάχιστον όσον αφορά τη μύτη των πολιτών, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει εξαλειφθεί. Εάν έχει καλυτερεύσει ή όχι, εμείς πήραμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο την προηγούμενη χρονιά να προχωρήσουμε ξανά στην ίδια μελέτη, με τους ίδιους επιστήμονες, απ’ τον ίδιο φορέα και επιμένω απ’ τον ίδιο φορέα γιατί ο προηγούμενος δήμαρχος ήθελε να φέρει μια μη κυβερνητική οργάνωση να κάνει αυτή μελέτη. Εμείς επειδή δεν είχαμε εμπιστοσύνη σαν αντιπολίτευση στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση και επειδή πιστεύω ότι πρέπει να κρατάς το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μεθοδολογίας μετρήσεων για να μπορείς να δεις εάν υπάρξει βελτίωση ή όχι, γι’ αυτό το λόγο επιμέναμε να ξανακάνουμε με το Αριστοτέλειο.

Έχει προχωρήσει η ιστορία αυτή. Θα ξεκινήσει σύντομα ξανά η μελέτη από το Αριστοτέλειο. Αυτή τη στιγμή, αυτήν τη μελέτη θα την επιβαρυνθούμε από 50% η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, ενώ την προηγούμενη την πλήρωσε εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα.

Παρ’ όλα αυτά έχει συζητηθεί να γίνει μία επιτροπή επιστημόνων, η οποία θα παίρνει στοιχεία από δέκα σημεία, στα οποία θα μπούνε μηχανήματα για να μπορούν να μετράνε τη μυρωδιά στην περιοχή και εκεί θα γίνεται και κάποια ανάλυση όσον αφορά από πού προέρχεται. Αυτήν τη μέτρηση θα την κάνει μία εταιρεία, η ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΞ, και θα δίνει τα στοιχεία σε ζωντανό χρόνο και σ’ εμάς και στα ΕΛΠΕ για να μπορούνε να διορθώνουν σε περίπτωση που ευθύνονται αυτοί, αλλά αυτό είναι ένα μεταγενέστερο στάδιο.

Το πρώτο στάδιο που πρέπει να πάμε εμείς είναι να ξαναγίνει η μελέτη που είχε γίνει προτού τέσσερα χρόνια. Αυτή η μελέτη θα μας δείξει εάν υπάρχει δυνατότητα να μπορούμε να συζητάμε με τα ΕΛΠΕ, γιατί τα ΕΛΠΕ σήμερα λένε ότι αυτοί έχουν προχωρήσει και έχουν κάνει πράγματα, εμείς δεν το έχουμε νιώσει τουλάχιστον στη μύτη μας.

Και το επόμενο στάδιο είναι να προχωρήσουμε σ’ αυτήν εδώ την επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει και ο δήμος. Θα είναι ο δήμος μέσα με δύο άτομα. Θα είναι μία υπάλληλος του δήμου χημικός και θα ζητήσω μέσα στην επιτροπή να είμαι και εγώ προσωπικά για να βλέπω το τι γίνεται και πώς προχωράει αυτή η ιστορία με τα ΕΛΠΕ, διότι ξέρουμε ότι ένας πολύ μεγάλος οργανισμός, αυτή η επιχείρηση που είναι τα ΕΛΠΕ, στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, αυτή εδώ η επιχείρηση θα πρέπει να σέβεται τους πολίτες, την υγεία των πολιτών και εμείς βέβαια να τους ανεχόμαστε, αλλά χωρίς να διαπραγματευόμαστε την υγεία μας.

Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να είμαστε πολύ κοντά στα ΕΛΠΕ, να βλέπουμε το τι γίνεται και αν βλέπουμε ότι υπάρχει η πρόθεση και η διάθεση από τα ΕΛΠΕ να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία όσον αφορά την καθαρότητα του αέρα, το να εξαλειφθεί κάποτε η μυρωδιά, η οποία αφού γνωρίζουμε πλέον από που είναι, μπορούμε με κάποιες κινήσεις να την εξαλείψουμε, τότε θα μπορούμε να είμαστε συζητητές με τα ΕΛΠΕ και να προχωρήσουμε και σ’ άλλα πράγματα, τα οποία είθισται να γίνονται και ο πρωθυπουργός μας είναι από τους πρώτους, ο οποίος είχε πει ότι θα πρέπει εταιρική κοινωνική ευθύνη να υπάρχει σε όλες τις επιχειρήσεις.

Όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να επιστρέφουνε πίσω στην τοπική κοινωνία κάποια πράγματα. Εμείς αυτή τη στιγμή σαν δήμος από τα ΕΛΠΕ δεν έχουμε καμία τέτοια κίνηση από εταιρική κοινωνική ευθύνη και σε αυτό ευθύνονται πρώτα τα ΕΛΠΕ με τη στάση τους όσον αφορά τη ρύπανση του αέρα και τη δυσοσμία και δευτερευόντως ίσως και οι προηγούμενες διοικήσεις, οι οποίες πήρανε απόφαση, και πιστεύω στη χρονική στιγμή την οποία το κάνανε ήταν σωστή, να μην είναι συζητητές με τα ΕΛΠΕ τη στιγμή την οποία τα ΕΛΠΕ δεν συμμορφώνονται με αυτά που έπρεπε να κάνουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ