Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΚΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΚΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ!!

Του Βασίλη Σαρρηγιαννίδη

Διαβάζω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ηλεκτρονικό τύπο πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό (ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών) από πολίτες και φορείς, τις απαιτήσεις που έχουν ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα αυτών που αποχωρούν. Απόλυτα φυσιολογικό θα μου πείτε καθώς αυτές οι αλλαγές στις διοικήσεις έγιναν για να έρθει το καλύτερο!! Είναι όμως έτσι; Αυτή την φορά οι νεοεκλεγμένοι θα δικαιώσουν τις προσδοκίες των πολιτών ή θα ζήσουμε ίδιες καταστάσεις;

Οι πολιτικοί κάθε κατηγορίας, από τοπικό επίπεδο μέχρι εθνικού κοινοβουλίου, συχνά αντιμετωπίζονται ως ήρωες, έτοιμοι να λύσουν κάθε πρόβλημα και να οδηγήσουν την κοινωνία προς την πρόοδο. Ωστόσο, αυτή η άποψη είναι μάλλον απλοϊκή και ανεδαφική. Αν υπολογίσουμε τι πέρασαν και τι περνούν οι Θεσσαλονικείς σε κάθε δήμο τόσα χρόνια με τα μεγάλα έργα Μετρό, Λιμάνι, Αεροδρόμιο, Διεθνής Έκθεση, Συγκοινωνιακό, Καθαριότητα, Νοσοκομεία, Αθλητικά κέντρα κλπ, κλπ. όπου οι πολιτικοί του τόπου δεν μπόρεσαν να κάνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, αποδεικνύεται τελικά ότι και αυτοί είναι άνθρωποι, με όλες τις αδυναμίες και τους περιορισμούς που αυτό συνεπάγεται. Αν και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων, φαίνεται ότι δεν είναι παντοδύναμοι.

Υπάρχουν λύσεις; Σαφώς και υπάρχουν!! Οι πραγματικές λύσεις στα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα συχνά απαιτούν τη συνεργασία πολλών διαφορετικών φορέων, από την κυβέρνηση μέχρι και τους απλούς πολίτες, τους φορείς και τους συλλόγους. Πολλά από αυτά τα προβλήματα είναι πολύπλοκα και διαρθρωτικά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν απλές ή γρήγορες λύσεις.

Απαιτείται συνεργασία. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία και η ενημερωμένη κριτική είναι καίριες για τη δημιουργία ενός υγιούς και αποτελεσματικού πολιτικού συστήματος. Ας ελπίσουμε οι νέες διοικήσεις των Δήμων, οι Δήμαρχοι και οι Συνεργάτες τους να έχουν ανοικτές πόρτες, αυτιά και μυαλά και να δώσουν βήμα στους πολίτες ώστε να συνδημιουργήσουν τις κοινωνίες που πρέπει να ζήσουν.

Καλή επιτυχία σε όλους που αναλαμβάνουν καθήκοντα!!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ