Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ2η επιτυχημένη υποβολή Ευρωπαϊκού σχεδίου ERASMUS+ από το 21ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

2η επιτυχημένη υποβολή Ευρωπαϊκού σχεδίου ERASMUS+ από το 21ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Η 2η συνεχόμενη αίτηση του σχολείου μας (2023-24) για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το ΙΚΥ (με εξαιρετική βαθμολογία). Ο τίτλος του σχεδίου μας είναι “Σκεφτόμαστε θετικά, σεβόμαστε και ενεργούμε εποικοδομητικά στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα” (Thinking positively, respecting and acting constructively in 21st century education TRACE 21+).

Ως στόχους μας έχουμε θέσει: την αύξηση της θετικής προσέγγισης για το σχολείο, πώς θα αποκτήσουμε μια συστηματική κατανόηση όλων των “4Cs“, πώς μπορoύμε να τις ενσωματώσουμε στη διδασκαλία  και τέλος την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού πλαισίου διαχείρισης συμπεριφοράς και την υιοθέτηση ενός σχεδίου δράσης για τη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς εντός και εκτός τάξης.

Οι δεξιότητες 4Cs του 21ου αιώνα επιτρέπουν στους ανθρώπους να δημιουργήσουν ένα σύνολο που είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικά γενικευμένο. Αλλά οι ίδιες οι δεξιότητες 4Cs είναι τόσο γενικές που είναι δύσκολο να εντοπιστούν τι, γιατί ή πώς ακριβώς μπορούμε να τις μάθουμε. Οπότε είναι πιο ακριβές να πούμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να έχουμε κάθε μία από αυτές. Η κριτική σκέψη μάς κάνει να αμφισβητούμε τους ισχυρισμούς και να αναζητούμε την αλήθεια.

Η δημιουργικότητα μάς κάνει να σκεφτόμαστε με τρόπο που είναι μοναδικός. Η συνεργασία μάς διδάσκει ότι οι ομάδες μπορούν να δημιουργήσουν κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο από ό, τι μπορούμε μόνοι μας. Τέλος, η επικοινωνία μάς κάνει να μεταφέρουμε πιο αποτελεσματικά τις ιδέες μας.

Οι δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουμε, θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τους/τις μαθητές/μαθήτριες να αποκτήσουν τις θεμελιώδεις δεξιότητες που θα χρειαστούν για να ευδοκιμήσουν μελλοντικά στον 21ο αιώνα. Μέσα από αυτές κι αφού κατανοήσουμε το θεωρητικό πλαίσιο που σχετίζεται με τις 4cs δεξιότητες, θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε αποτελεσματικότερα δράσεις, προγράμματα για τις τάξεις στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στις 4 βασικές θεματικές κατηγορίες (ΕΥ ΖΗΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ & ΕΝΕΡΓΩ).

Οι οργανισμοί με τους οποίους θα συνεργαστούμε είναι οι εξής: European Academy of Creativity Spain Cataluña BARCELONA, Europass Teacher Academy Finland Finland Helsinki,  Alytaus „Volunges” progimnazija Lithuania Alytaus apskritis Alytus.

Το σχολείο του 21ου αιώνα είναι ένα σχολείο ευέλικτο, ανταγωνιστικό, επαρκές σχολείο που συμπληρώνει τους στόχους του, λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα και κάνει πράξη την εκπαιδευτική αποκέντρωση. Προσαρμόζεται στις αλλαγές και στις νέες συνθήκες. Ένα σχολείο όπου διακινείται ελεύθερα η γνώση, η οποία οικοδομείται με βιωματικό τρόπο και είναι συναφής με τη διαδικασία προετοιμασίας λειτουργικών και ενεργών πολιτών για το μέλλον.

Από τη Διεύθυνση του σχολείου

Από την ιστοσελίδα του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ