Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ«Είναι γνωστή η απέχθεια της Διοίκησης Μανδαλιανού για τους εργαζόμενους»

«Είναι γνωστή η απέχθεια της Διοίκησης Μανδαλιανού για τους εργαζόμενους»

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων δήμου Κορδελιού Ευόσμου, για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 26ης Ιουλίου 2023 σχετικά με το θέμα των σχολικών καθαριστριών:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Χθες, Τετάρτη 26 Ιουλίου, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, και μεταξύ των θεμάτων για συζήτηση και λήψη απόφασης ήταν το θέμα της πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών, για τη σχολική χρονιά 2023 -2024. Το Σωματείο μας, ζήτησε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Ρούμελη, την ηλεκτρονική διεύθυνση της συνεδρίασης προκειμένου να συμμετέχουμε στην τηλεδιάσκεψη ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, μια και αφορούσε εργασιακό ζήτημα για το οποίο, είχαν ήδη δημιουργηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σκιές, προβλήματα και πολλά ερωτηματικά για τη στάση της Διοίκησης. Αυτός αρνήθηκε, επικαλούμενος ότι το θέμα έχει διευθετηθεί από την Διοίκηση και δεν υπάρχει λόγος να είμαστε παρόντες στην συζήτηση. Οπότε, αφού μας απέκλεισε από τη συζήτηση και δεν μας άφησε άλλη επιλογή, δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά.

Αποδείχθηκε όμως, ότι τελικά ότι η παρουσία μας ήταν αναγκαία. Σε ερώτηση Δημοτικού Συμβούλου της αντιπολίτευσης, γιατί δεν έδωσε την ευκαιρία στο Σωματείο να παρευρεθεί στη συνεδρίαση, είπε ότι, το Σωματείο καλύφθηκε (!) από τις διαβεβαιώσεις του ιδίου. Μπορούσαμε δηλαδή να κάνουμε διαφορετικά και δεν το πράξαμε; Εάν δεν θέλαμε να συμμετέχουμε στη συνεδρίαση δεν θα το ζητούσαμε.

Η πρακτική του προέδρου όμως, να μας αποκλείει από τις συνεδριάσεις για θέματα που αφορούν εργαζόμενους, είναι γνωστή και διαρκής, γιατί δυσκολεύεται από τις παρεμβάσεις του Σωματείου μας, ειδικότερα όταν μπαίνουμε εμπόδιο στις αντεργατικές αντιλήψεις και αποφάσεις της Διοίκησης του Δήμου.

Είναι πάγια τακτική του προέδρου του  Δημοτικού Συμβουλίου, όποτε επικοινωνούμε τηλεφωνικά να προσπαθεί να μας αποτρέψει από το να μας δώσει το λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο και όταν ζητάμε το λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο, να επικαλείται ότι δεν τον ενημερώσαμε τηλεφωνικά.

Ας μας πει ευθέως ο κ. Ρούμελης ότι δεν θέλει να μας δίνει το λόγο και να τελειώνουμε.

Άλλωστε είναι γνωστή η απέχθεια της Διοίκησης για τους εργαζόμενους.

Τελικά η Διοίκηση έφερε εισήγηση για πρόσληψη ενενήντα τριών (93) σχολικών καθαριστριών πλήρους ωραρίου, και όχι ενενήντα έξι (96) που προσλήφθηκαν πέρυσι, δηλαδή, λιγότερες κατά τρείς (3) και στο σύνολο επτά (7) λιγότερες από πέρυσι. Η υπηρεσία πέρυσι λειτούργησε με 132 και φέτος θα λειτουργήσει με 125.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, ακούστηκαν διάφορες ανακρίβειες (που  λόγω του αποκλεισμού μας από την συνεδρίαση δεν μπορέσαμε να αναδείξουμε), όπως ότι πέρυσι υπήρχε το πρωτόκολλο covid και γι’ αυτό το λόγο είχαν προσλάβει περισσότερες καθαρίστριες, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Μετά όμως έπεσαν σε αντιφάσεις και είπαν ότι φέτος θα προσλάβουν περισσότερες καθαρίστριες από πέρυσι.

Το παράδοξο είναι ότι αυτοί που το επικαλέστηκαν είναι και εκπαιδευτικοί.

Ας μάθουν και σε εμάς αυτή την δημιουργική αριθμητική.

Επικαλέστηκε η Διοίκηση έγγραφο της Διεύθυνσης Παιδείας από τις 24-7-2023, με το οποίο ζητάει 93 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου. Όμως, όπως γνωρίζουμε υπάρχει προγενέστερο έγγραφο της υπηρεσίας, με το οποίο ζητάει 110 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου.

Αλήθεια, τι μεσολάβησε από το ένα έγγραφο στο άλλο;

Άλλαξαν μήπως οι ανάγκες από πέρυσι; δεν είναι οι ίδιες;

Πότε είχε σωστή εκτίμηση η υπηρεσία στο πρώτο έγγραφο ή στο δεύτερο;

Τι διαφορετικό είδε η υπηρεσία στις 24-7;

Εκείνο όμως που μας έκανε εντύπωση, ήταν ο τρόπος που προσπάθησε η Διοίκηση, προτάσσοντας το έγγραφο της υπηρεσίας, να εκβιάσει την ψήφο των Δημοτικών Συμβούλων, για να περάσει την εισήγηση της, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός της πίεσης του χρόνου για την προκήρυξη.

Επίσης ο πρόεδρος ενώ αρχικά ξεκίνησε να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση του κ. Ναθαναηλίδη, για να προσληφθούν όσες καθαρίστριες ήταν και πέρυσι, μετά από την παρέμβαση των Αντιδημάρχων κ. Σταυρίδη και κ. Ταξίδη, την απέσυρε.

Πουθενά όμως στην ΚΥΑ δεν αναφέρει ότι η απόφαση για την πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών λαμβάνεται μετά από την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας. Αντίθετα αναφέρει ότι, “Ενόψει των ορίων που τίθενται στην εγκριτική ΚΥΑ, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να καθορίζεται ο αριθμός των προσλαμβανόμενων ατόμων με παράθεση των ωρών ημερήσιας απασχόλησής τους (από τον πολλαπλασιασμό των οποίων προκύπτει η κατανομή των εγκριθέντων ανθρωποωρών ημερήσιας απασχόλησης) και σε περίπτωση κάλυψης δαπάνης από ίδιους πόρους, η εκτίμηση του ύψους της δαπάνης αυτής τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το έτος 2024”.

Με την Διοίκηση του κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού δεν πλήττουμε ποτέ, πάντα βρίσκει τον τρόπο για να μας εκπλήσσει δυσάρεστα.

Επειδή όμως, η Διοίκηση έχει χάσει προ πολλού την αξιοπιστία της απέναντι στους εργαζομένους, εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή, θα είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση μέχρι να διαπιστώσουμε ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και θα προχωρήσει στην πρόσληψη τουλάχιστον ενενήντα  έξι σχολικών καθαριστριών πλήρους ωραρίου, όπως και πέρυσι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ