Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΠροεκλογική ομόφωνη απόφαση ή τοποθέτηση 5ετους διάρκειας;

Προεκλογική ομόφωνη απόφαση ή τοποθέτηση 5ετους διάρκειας;

Μετά από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα της πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών με πλήρες ωράριο, το αποτέλεσμα ήταν θετικό και η απόφαση ομόφωνη.

Η διοίκηση του δήμου, ενώ, ένα μήνα  πριν, άφησε μετέωρο το θέμα με συγκεκριμένη κλίση προς το αρνητικό ενδεχόμενο, ένα μήνα μετά έθεσε το ζήτημα στη σωστή βάση του και εισηγήθηκε το πλήρες ωράριο.

Γιατί είναι στη σωστή βάση αυτή η απόφαση; Η πρόσληψη των συγκεκριμένων εργαζομένων με σύμβαση  πλήρους ωραρίου εξασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα τους, τις σωστές συνθήκες υγιεινής που πρέπει να υπάρχουν στα σχολικά κτήρια και την απερίσπαστη εργασία των υπαλλήλων.

Γιατί το έκανε; Έρχονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και είναι μια ενδιαφέρουσα επικοινωνιακή προεκλογική απόφαση. Προφανώς μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά αυτή την απόφαση ο δήμος και γι’ αυτή τη χρονιά που έρχεται θα υλοποιηθεί η διεκδίκηση – απαίτηση των εργαζομένων στις σχολικές εγκαταστάσεις. Για τις επόμενες χρονιές; Διεκδικήσεις από την αρχή, γιατί δύσκολα θα έπαιρνε ξανά αυτή την απόφαση η σημερινή διοίκηση.

Τι άλλο βοήθησε; Ο αγώνας των εργαζομένων και η συλλογή υπογραφών από συμβούλους της αντιπολίτευσης που ήταν υπέρ στην θετική έκβαση της διεκδίκησης των καθαριστριών, τα οποία δημιούργησαν επιπλέον πίεση για να ληφθεί αυτή η απόφαση και δεν ήθελε κανείς το πολιτικό κόστος μιας διαφορετικής απόφασης.

Την οπτική της διοίκησης σε αυτό το θέμα την γνωρίζουμε και την έχουμε κρίνει με την αντίστοιχη αρθρογραφία. Η ομοφωνία και η “σύμπραξη” όλης της αντιπολίτευσης πάνω στο θέμα αυτό, μου γεννάει κάποιους σημαντικούς προβληματισμούς.

Είναι αγαθή η  πρόθεση από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που θα διεκδικήσουν την δημαρχία;

Μήπως είναι προεκλογική απόφαση και από του χρόνου, θα επικαλεστούν τον τάδε νόμο, για να πουν ότι δεν γίνεται να γίνει εκ νέου πρόσληψη με πλήρες ωράριο;

Επειδή οι περισσότεροι συνδυασμοί πρόσκεινται στον πολιτικό χώρο του κυβερνώντος κόμματος, που στη γενικότερη πολιτική του δεν εγκρίνει τέτοιες αποφάσεις, θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να είναι θετικοί στην ίδια απόφαση που πήραν τώρα;

Αν από το κόμμα τους ειπωθεί να μην πάρουν παρόμοια απόφαση στο μέλλον, είναι έτοιμοι να προβούν σε ρήξη για τα αιτήματα των καθαριστριών;

Επειδή δεν  ξεχνιέται τίποτα, καλό είναι να δηλώσουν οι συνδυασμοί από τώρα τις προθέσεις τους, για το θέμα. Να τοποθετηθούν με γνώμονα την πενταετία της θητείας τους. Δεν έχει το δικαίωμα κανένας συνδυασμός, να παίζει με τους ανθρώπους και τις απαιτήσεις τους, για να εξασφαλίσουν λίγες ψήφους επιπλέον.

Υγ1: Προφανώς ο κάθε ένας αναγνώστης μπορεί να εντοπίσει ποιος/οι συνδυασμοί είναι υπέρμαχοι για την  θετική έκβαση και τα επόμενα χρόνια σε τέτοια ζητήματα και ποιος/οι συνδυασμοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το θέμα για λαϊκή κατανάλωση ενόψει των εκλογών.

Υγ2: Ελπίζω να μην ισχύει η φήμη, σχετικά με την οποία , κάποιοι σύμβουλοι από την αντιπολίτευση δεν συμμετείχαν στη συλλογή υπογραφών που αιτούνταν την θετική έκβαση του θέματος του ωραρίου, επειδή δεν γινόταν από  δική τους πρόταση ή δεν ήταν πρώτα ονόματα και κατέληξαν με μεμονωμένη δήλωση, που αποτελούνταν από υποψηφίους μιας από τις παρατάξεις που θα διεκδικήσει τη δημαρχία.

Τσιότσος Αθανάσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ