Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΌλοι θα διοικήσουν; (Μέρος πρώτο)

Όλοι θα διοικήσουν; (Μέρος πρώτο)

Όσο πλησιάζει ο καιρός των δημοτικών εκλογών, τόσο θα εντείνεται η προσπάθεια των υποψηφίων δημάρχων να γεμίσουν τα ψηφοδέλτια τους και να δημιουργηθούν συνεργασίες και συμμαχίες με τα ανάλογα οφέλη. Σε αυτό το σημείο, η διαδικασία είναι καθόλα θεμιτή, αλλά μπορεί ο καθένας να βγάλει και ουσιαστικά συμπεράσματα, ως προς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται οι συμμαχίες αυτές, οι προθέσεις αυτών που συμμαχούν και ποιος ο σκοπός τους.

Μέχρι τώρα σχεδόν σε όλους τους συνδυασμούς που έχουν σχηματιστεί, έχουν γίνει συνεργασίες (ατομικές ή ομαδικές), που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να καταλάβει ο ανθρώπινος νους των δημοτών, πως προέκυψαν.

Στην «Αγκίδα» έχουν γραφτεί πολλά άρθρα σχετικά με τέτοιες συνεργασίες. Είναι πραγματικά άξιο αναφοράς το γεγονός ότι παρατάξεις που διεκδικούν τη δημαρχία, κρίνουν αρνητικά τις προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για πολλά προβλήματα, αλλά μέσα στα ψηφοδέλτια τους έχουν στελέχη των προηγούμενων διοικήσεων.

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθώ με συγκεκριμένη φήμη, σχετικά με την οποία, η Συμμαχία Πολιτών (πρόσκειται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ), θα συνεργαστεί με την Νέα Πνοή του κ. Μανδαλιανού.

Πριν ξεκινήσω τους προβληματισμούς μου πάνω σε αυτό το θέμα, θα ήθελα σε πρώτη φάση, να τοποθετηθούν επίσημα τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν ισχύει αυτή η είδηση, γιατί είναι πολύ σημαντική.

Προφανώς τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογικών αναμετρήσεων, οι αποχωρήσεις δύο εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων πριν λίγους μήνες και οι εσωκομματικές διαδικασίες, μάλλον δεν επιτρέπουν να ετοιμαστεί αυτόνομο ψηφοδέλτιο.

Κατά τη θητεία της σημερινής διοίκησης, ο σχηματισμός της Συμμαχίας Πολιτών είχε έντονη αντιπολιτευτική πολιτική για τον δήμο, όπως για το θέμα του ΘΕΠΑΝ, για το θέμα των ΕΛΠΕ και για σωρεία άλλων σοβαρών θεμάτων. Λόγω αυτής της στάσης, μου κάνει εντύπωση η φήμη πως μπορεί να συμπορευτεί με τη διοίκηση και γι’ αυτό θα ήθελα να προβληματιστούμε στα εξής:

  • Τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν τη φήμη;
  • Τα εναπομείναντα στελέχη που συγκροτούν την ομάδα στο δημοτικό συμβούλιο, έχουν πλέον διαφορετική οπτική στα θέματα του δήμου σε σχέση με την ως τώρα πολιτική αντιπολιτευτική τοποθέτηση;
  • Υπάρχει γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικούν τα στελέχη τους θέσεις σε διοικήσεις των δήμων, ασχέτως αν έχουν σύγκληση απόψεων με τις εκάστοτε διοικήσεις;
  • Πάνω σε ποιες κατευθυντήριες γραμμές και σε ποια προγραμματική βάση μπορεί να υπάρξει συνεργασία, αν βλέπουν το ενδεχόμενο με θετικό μάτι;
  • Με άλλο συνδυασμό δεν βρίσκουν κοινές απόψεις και κοινές γραμμές, για να μπορούν να συμπορευτούν;

Προσωπικά, όσους προβληματισμούς και να θέσω για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (όπως έχει απομείνει στο δημοτικό συμβούλιο) ο νους μου δεν θα πήγαινε με τίποτα στην περίπτωση να συμπορευτεί με τη διοίκηση. Περίμενα να συνεργαστεί με ένα υγιές κομμάτι της αντιπολίτευσης με το οποίο θα είχε κοινή γραμμή και το οποίο αντιπολιτεύτηκε έντονα σε όλα τα σοβαρά θέματα του δήμου. Να δημιουργηθεί μία συνεργασία προς όφελος όλων.

Υγ: Για να μην αδικήσω τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε επόμενα άρθρα, θα τοποθετηθώ και για τα άλλα πολιτικά σχήματα.

Τσιότσος Αθανάσιος

Όλοι θα διοικήσουν; (Μέρος δεύτερο)
Όλοι θα διοικήσουν; (Μέρος τρίτο)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ