Συνέντευξη στην «Αγκίδα» παραχώρηση ο Νίκος Λεμπετλής, επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών» του δήμου Κορδελιού Ευόσμου.
Ο Νίκος Λεμπετλής αναπλήρωσε το Νίκο Ζυγά, μετά την παραίτηση του τελευταίου, και ανέλαβε επικεφαλής της παράταξης. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Διαχείριση Έργων, είναι ελεύθερος επαγγελματίας στην εστίαση από το 2011, ενεργός πολίτης στο δήμο, παντρεμένος με δύο μικρά παιδιά.
Αγκίδα: Σαν νέο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, νέος άνθρωπος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, είστε ευχαριστημένος από τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;
Νίκος Λεμπετλής: Περίμενα ένα άλλο επίπεδο στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο δυστυχώς δεν το είδα. Σε καμιά περίπτωση δεν περίμενα να δω αυτό που βλέπω. Αντιπαράθεση πολλές φορές εκτός ορίων και άλλες φορές να ξεπέφτει στο κουτσομπολιό. Επειδή πολλοί από τους δημοτικούς συμβούλους έχουν ασκήσει διοίκηση και μάλιστα μαζί, κι ας βρίσκονται τώρα σε διαφορετικές παρατάξεις, υπάρχει μια προσπάθεια από πολλούς οι ευθύνες για διάφορα που συνέβησαν στο δήμο να πέσουν πάντα στους άλλους χωρίς διάθεση αυτοκριτικής.
Αγκίδα: Όλο αυτό το κλίμα των μετακινήσεων δημοτικών συμβούλων το είχατε κατά νου;
Νίκος Λεμπετλής: Επειδή κι εγώ είμαι ενεργός στα αυτοδιοικητικά κι ας μην ήμουν δημοτικός σύμβουλος, έβλεπα τι γινότανε και καταλάβαινα ότι παρατάξεις που υπήρχαν το 2019 δεν θα είναι οι ίδιες και θα έχουμε διάφορες μετακινήσεις, αλλά τόσο πολύ δεν το περίμενα. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αλλάξει τρεις παρατάξεις σε οκτώ χρόνια. Δεν πιστεύω ότι αλλάζουνε παράταξη για ιδεολογικούς λόγους. Αλλάζουνε για προσωπικούς λόγους. Αυτό είναι πολύ άσχημο και δίνει και κακό παράδειγμα.
Αγκίδα: Και είναι και αντιληπτό αυτό στους δημότες…
Νίκος Λεμπετλής: Φυσικά. Ο δημότης σε ψήφισε ως υποψήφιο μιας παράταξης, καταλήγεις σε μια άλλη και στις εκλογές μπορεί να πας και σε μία τρίτη παράταξη.
Αγκίδα: Μπορεί να πάει ο δήμος μπροστά με τέτοιες συνθήκες;
Νίκος Λεμπετλής: Όχι. Νομίζω ότι πρέπει να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό του δήμου, να μπούνε και νέα μυαλά, νέα παιδιά που θα φέρουν αλλαγή νοοτροπίας. Κάποιοι, οι οποίοι ασχολούνται με τα δημοτικά πολλά χρόνια, θα πρέπει να μπούνε σε δεύτερο ρόλο.
Αγκίδα: Φτάνουν τα νέα μυαλά; Η διοίκηση Μανδαλιανού έχει σε μεγάλο βαθμό νέους ανθρώπους όσον αφορά τα αυτοδιοικητικά και έχει πολλούς που είναι και ηλικιακά νέοι.
Νίκος Λεμπετλής: Όχι φυσικά. Δεν οριοθετώ τα νέα μυαλά τόσο στην ηλικία όσο στην αντίληψη. Δηλαδή να βγούνε μπροστά άνθρωποι που δεν είχαν ασχοληθεί τόσο πολλά χρόνια με την αυτοδιοίκηση στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Υπάρχουν άνθρωποι που ήταν δημοτικοί σύμβουλοι τη δεκαετία του 1990 και παραμένουν ακόμα και σήμερα. Υπήρξε περίοδος που τα 4/5 του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν εργολάβοι. Δηλαδή πρέπει να πάμε σε άλλη νοοτροπία. Ο δήμος χτίστηκε, έγινε αυτό που έγινε.
Αγκίδα: Δεν χτίστηκε όλος ο δήμος. Υπάρχει και η περιοχή άνωθεν της περιφερειακής οδού.
Νίκος Λεμπετλής: Εάν χτιστεί κι εκείνη η περιοχή με τον τρόπο που χτίστηκε η περιοχή κάτω από την περιφερειακή οδό, πάλι θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Πρέπει να σχεδιάσουμε το δήμο του 2030. Είναι απαραίτητο να έχουμε ελεύθερους χώρους, προσβάσιμους χώρους.
Αγκίδα: Φτάνει να ασχοληθούν νέα μυαλά με το δήμο ή πρέπει να υπάρχει προγραμματική συμφωνία; Οι σημερινές παρατάξεις έχουν προγραμματική βάση ή είναι συμφωνίες προσώπων;
Νίκος Λεμπετλής: Είναι περισσότερο συμφωνίες προσώπων. Είναι ξεκάθαρο πως δεν φτάνουν τα νέα μυαλά. Χρειάζονται προγραμματικές συμφωνίες. Επίσης δεν γίνεται η ενασχόληση με τα κοινά να γίνεται στη βάση του βιοπορισμού. Αυτό είναι μεγάλο λάθος και δεν οδηγεί πουθενά το δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της βόρειας Ελλάδας. Προγραμματική βάση υπάρχει μόνο σε κάποιες παρατάξεις, οι οποίες είναι μικρές και δεν παίζουν ρόλο στη διαχείριση της διοίκησης του δήμου.
Αγκίδα: Αναλάβατε επικεφαλής της παράταξης μετά από μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Δύο από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της παράταξης παραιτήθηκαν. Ήταν λογικές αυτές οι παραιτήσεις;
Νίκος Λεμπετλής: Οι παραιτήσεις δεν συζητήθηκαν στην παράταξη. Ήταν προσωπική επιλογή και προσωπικές αποφάσεις. Υπήρξε κάποιος διάλογος, αλλά σαν ζήτημα δεν τέθηκαν οι παραιτήσεις και δεν έφτασαν στα υπόλοιπα μέλη της παράταξης, τα μέλη που στελέχωσαν τη «Συμμαχία Πολιτών» το 2019, η οποία υπάρχει και λειτουργεί. Προβληματισμούς εξέφρασαν και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι που παραιτήθηκαν, αλλά οι παραιτήσεις τους ήταν προσωπικές επιλογές που δεν συζητήθηκαν.
Αγκίδα: Μέχρι που παραιτήθηκαν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής σας, οι κύριοι Νίκος Ζυγάς και Στάθης Καϊτετζίδης, επαίρονταν ότι η παράταξή σας έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο στο πιο σοβαρό ζήτημα που δημιουργήθηκε στο δήμο αυτήν την τετραετία και ήταν το ΘΕΠΑΝ, δηλαδή τα παλιά κοιμητήρια του Κορδελιού, επαίρονταν πως η παράταξή σας έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο ώστε αυτό να μην χαθεί και να παραμείνει στην ιδιοκτησία του δήμου, όπως και έγινε. Γιατί λοιπόν παραιτήθηκαν δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε μια παράταξη που έπαιξε τέτοιο ρόλο;
Νίκος Λεμπετλής: Νομίζω ότι περισσότερο το θέμα ήταν πως οι παραιτηθέντες δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας, πολύ λογικά, θέλανε μια παράταξη που θα διεκδικήσει τη διοίκηση του δήμου. Θεωρούσαν ότι η «Συμμαχία Πολιτών» δεν μπορούσε να παίξει αυτόν το ρόλο, να κάνει άνοιγμα στην κατεύθυνση διεκδίκησης της διοίκησης του δήμου. Από εκεί και πέρα επέλεξε ο καθένας το δικό του δρόμο. Ο κύριος Καϊτετζίδης επέλεξε να πάει σε άλλη παράταξη. Είναι σεβαστή η απόφασή του. Αυτό δεν σημαίνει ότι τη θεωρώ και ενδεδειγμένη.
Αγκίδα: Άνοιγμα για να κερδηθεί η διοίκηση του δήμου. Σε τι βάση; Σε προγραμματική ή σε προσωπική; Τα ζητήματα που έθετε ο κύριος Καϊτετζίδης για το άνοιγμα αυτό ποια ήταν; Με τι τρόπο θα κερδιζόταν η διοίκηση του δήμου; Θα μπορούσε να πάει στην κατεύθυνση που ήθελε η «Συμμαχία Πολιτών»;
Νίκος Λεμπετλής: Γι’ αυτό νομίζω πρέπει να ρωτηθεί ο κύριος Καϊτετζίδης. Δεν έχω καταλάβει ακόμα για ποιο λόγο και με ποια κριτήρια επέλεξε μία συγκεκριμένη παράταξη.
Αγκίδα: Για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην παράταξη με τις παραιτήσεις, αφού αυτές έγιναν πριν ανακοινωθεί υποψήφιος δήμαρχος και μέχρι τέλους Αυγούστου πρέπει να κατατεθεί ψηφοδέλτιο, τι έχετε να σχολιάσετε;
Νίκος Λεμπετλής: Η αλήθεια είναι πως πλέον είμαστε σε αδιέξοδο. Ο χρόνος έχει περάσει. Μπροστά μας έχουμε και βουλευτικές εκλογές, στις οποίες εμείς συμμετέχουμε ως ενεργοί δημότες. Πιστεύω ότι έχουμε αργήσει ήδη πάρα πολύ. Δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα. Φυσικά η παράταξη συζητάει το πώς μπορεί να ενεργήσει και πώς μπορούμε να συμμετέχουμε στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Δυστυχώς αποτύχαμε στο να κάνουμε μια μεγάλη συνεργασία, όχι απαραίτητα με αυτοδιοικητικές δυνάμεις αλλά και με κόσμο που να έχει τα ίδια οράματα και τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τη διοίκηση του δήμου. Φτάσαμε λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Δεν ξέρω αν μπορούμε να το πετύχουμε από εδώ και πέρα. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Δυστυχώς εκκρεμεί μια τέτοια κουβέντα μέσα στην παράταξη. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα την κάνουμε και θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα, και στο τι έφταιξε και δεν το κάναμε και στο τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα.
Αγκίδα: Υπάρχει περίπτωση να στηρίξετε κάποιον υποψήφιο δήμαρχο από τις υπόλοιπες παρατάξεις;
Νίκος Λεμπετλής: Δεν έχουμε φτάσει την κουβέντα ως εκεί. Η κουβέντα και η προσπάθειά μας ήταν να κατεβάσουμε αυτόνομο σχήμα ή συνεργασία.
Αγκίδα: Δεν έχετε βάλει δηλαδή τέτοιο θέμα στο τραπέζι;
Νίκος Λεμπετλής: Όχι, ακόμη δεν έχει μπει στο τραπέζι. Νομίζω δεν θα αργήσει να μπει.
Αγκίδα: Με βάση όλα αυτά που είπαμε πριν για προγραμματικές συμφωνίες και προσωπικές συμφωνίες, ποιον μπορείτε να στηρίξετε;
Νίκος Λεμπετλής: Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και είναι και μεγάλο ερώτημα που μας απασχολεί. Προγραμματικές συγκλίσεις δεν βλέπω, είναι η αλήθεια. Προσπάθειες από υποψηφίους να έρθουν σε προγραμματική σύγκλιση μαζί μας έγιναν σε επί μέρους ζητήματα. Όχι σε όλα. Θα συζητήσουμε στην παράταξη το επόμενο χρονικό διάστημα και θα αποφασίσουμε πώς θα πράξουμε.