Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕπτά περιβαλλοντικές προτάσεις της Μαρίας Μανούκα για τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Επτά περιβαλλοντικές προτάσεις της Μαρίας Μανούκα για τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Προστατεύουμε το περιβάλλον βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας. Δράση συλλογής απορριμμάτων από το συνδυασμό «Μαζί στην ανάπτυξη του Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου» και την υποψήφια δήμαρχο, Μαρία Μανούκα, στην περιοχή της Διαλογής.

Επτά περιβαλλοντικές προτάσεις της Μαρίας Μανούκα για τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος και έχοντας κεντρικό σύνθημα «καθαρό περιβάλλον-πράσινη πόλη-ποιότητα ζωής», η επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί στην ανάπτυξη του Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου» και υποψήφια δήμαρχος, Μαρία Μανούκα, ανέλαβε και έφερε εις πέρας μια δυναμική πρωτοβουλία στην περιοχή της Διαλογής.

Μαζί με υποψήφιους του συνδυασμού προχώρησε στον καθαρισμό του παράλληλου δρόμου με την Περιφερειακή οδό, όπως επίσης και του πάρκου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, θέλοντας μέσω της επιτυχημένης δράσης να αναδείξει τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, να ενισχύσει το αίσθημα του εθελοντισμού αλλά και να καταδείξει τη βαρύτητα που δίνει στην αναγκαιότητα να αλλάξει η εικόνα της συγκεκριμένης περιοχής και σε ό,τι αφορά στον τομέα της καθαριότητας. Όλα τα μέλη του συνδυασμού καθάρισαν σπιθαμή προς σπιθαμή το χώρο στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα ότι ένας καθαρός Δήμος απαιτεί την ουσιαστική ενεργοποίηση και την αποφασιστική συμμετοχή της δημοτικής αρχής καθώς επίσης και του κάθε δημότη και του κάθε κατοίκου.

Όπως εξήγησε η κυρία Μανούκα: «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό ο συνδυασμός μας προχώρησε σε μια δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μέσω της οποίας στείλαμε το μήνυμα της ενεργοποίησης και της συμμετοχής σε παρεμβάσεις που βελτιώνουν το αστικό μας περιβάλλον.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν επιτυγχάνεται με λόγια και θεωρίες, παρά μονάχα με πράξεις που θέτουν στο επίκεντρο την αναζωογόνηση των πόλεων και συμβάλλουν καθοριστικά στη μετεξέλιξή τους σε “πράσινες”. Πιστοί στην αρχή ότι κάθε δήμος οφείλει και πρέπει να είναι θεματοφύλακας της προστασίας του περιβάλλοντος δεσμευόμαστε ότι ως δημοτική αρχή θα αναπτύξουμε πληθώρα στοχευμένων πολιτικών στον αντίστοιχο τομέα και θα τηρήσουμε αυστηρά την περιβαλλοντική νομοθεσία δίχως εκπτώσεις και συμβιβασμούς.

Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόδα αλλά ανάγκη, θα εργαστούμε για έναν πράσινο, καθαρό, οικολογικό και βιώσιμο δήμο εφαρμόζοντας ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο βασίζεται σε έξυπνες πρακτικές και πολιτικές που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας.

Παραμένοντας σταθερά προσανατολισμένοι στη διαμόρφωση μιας πραγματικής περιβαλλοντικής κουλτούρας θα διαμορφώσουμε την ταυτότητα ενός δήμου που θα βασίζεται στο τρίπτυχο δημοτικά έργα και περιβαλλοντικές πολιτικές, ενημέρωση – ευαισθητοποίηση και ανάδειξη. Δηλαδή βιοκλιματικές αστικές αναπλάσεις και αύξηση του αστικού πρασίνου, με παράλληλη ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα και ενημέρωση για το θετικό οικολογικό αντίκτυπο και ανάδειξη καινοτόμων δράσεων με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με πολλαπλά οφέλη για το οικοσύστημά μας.

Πιο συγκεκριμένα:

– Θα αναδιοργανώσουμε το σύστημα ανακύκλωσης και θα το εμπλουτίσουμε με τακτικές δράσεις ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής ενημέρωσης στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του δήμου. Τα παιδιά μας πρέπει να κατανοήσουν ότι το περιβάλλον είναι στα δικά τους χέρια.

– Θα εγκαταστήσουμε σε όλα τα δημοτικά κτήρια πολλαπλές γραμμές ανακύκλωσης για χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί, ανακύκλωση μπαταριών και μικρών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, κλπ. Γιατί εμείς ως δημοτική αρχή θα πρέπει να δίνουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα στους δημότες.

– Αξιοποιώντας στο έπακρο τα σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα θα αντικαταστήσουμε το σύνολο των δημοτικών οχημάτων με νέα περιβαλλοντικής τεχνολογίας και ηλεκτροκίνητα οχήματα και θα θέσουμε σε εφαρμογή το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (που είναι υποχρεωτικό να εκπονήσουν όλοι οι δήμοι) δημιουργώντας τα σχετικά σημεία φόρτισης σε όλη την έκταση του δήμου ούτως ώστε να παρέχουμε “καθαρή” ενέργεια στους δημότες.

– Σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και αξιοποιώντας τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και την εμπειρία των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων θα δημιουργήσουμε καινοτόμο πρόγραμμα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης για όλη την έκταση του δήμου.

– Θα προχωρήσουμε σε ενεργειακές αναβαθμίσεις των δημοτικών κτηρίων και των σχολείων ώστε να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

– Θα προχωρήσουμε σε εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις, σε σημεία που έχουμε τη δυνατότητα, ώστε να διαμορφώσουμε “πνεύμονες” οξυγόνου που τόσο έχουμε ανάγκη.

– Και τέλος, με τα σχέδια των αστικών αναπλάσεων τα οποία ήδη επεξεργαζόμαστε θα υπογειοποιήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού δικτύου και θα απομακρύνουμε κολώνες και πυλώνες με στόχο την ασφάλεια των δημοτών και την αισθητική βελτίωση των δημόσιων χώρων.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ