Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥTριήμερο αποκριάτικο ξεφάντωμα στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Tριήμερο αποκριάτικο ξεφάντωμα στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Εκατοντάδες δημότες κάθε ηλικίας συμμετείχαν στο τριήμερο αποκριάτικο ξεφάντωμα του Δήμου μας
Οι εκδηλώσεις ξεπέρασαν σε επιτυχία κάθε προηγούμενο

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και με οδηγό τη χαρά, το κέφι και τον ενθουσιασμό ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου “χόρεψε” στους ρυθμούς της τρελής Αποκριάς, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες δημότες κάθε ηλικίας να συμμετάσχουν σε ένα πολύχρωμο αποκριάτικο ξεφάντωμα, το οποίο θα μείνει αξέχαστο, καταγράφοντας μία από τις πλέον πετυχημένες διοργανώσεις των τελευταίων ετών.

Το σύνθημα για την έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, έδωσε η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού. Της παρέλασης ηγήθηκε ομάδα μεταμφιεσμένων μαθητών του 6ου Διαπολιτισμικού δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού με θέμα την ανακύκλωση, ενώ ακολούθησαν ομάδες μαθητών των σχολείων του Δήμου, παρέες μικρών και μεγάλων, που με τις ευφάνταστες στολές τους, συνέθεσαν μια εντυπωσιακή καρναβαλική πομπή, η οποία χορεύοντας σε ξέφρενους ρυθμούς διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους, μεταδίδοντας ρυθμό και ζωντάνια σε όλη την πόλη. Η καρναβαλική παρέλαση κατέληξε στο Αμφιθέατρο του Πεζόδρομου Εθνικής Αντιστάσεως, όπου ακολούθησε ξέφρενο αποκριάτικο πάρτι με μουσική από dj, τραγούδια και χορούς στο πνεύμα της αποκριάς, ενώ εκεί ήταν και ο αποκριάτικος ξυλοπόδαρος για την ψυχαγωγία των μικρών παιδιών.            Τη “σκυτάλη” του γλεντιού και της αυθεντικής διασκέδασης έλαβε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου η μεγάλη παραδοσιακή αποκριάτικη εκδήλωση που συνέθεσε την αναπαράσταση του εθίμου “Οι Καψαλιές”. Στέλνοντας το μήνυμα πως η δύναμη του πολιτισμού μας είναι οι ρίζες μας, η Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού πλημμύρισε από εκατοντάδες κόσμου που συμμετείχαν με κέφι και ενθουσιασμό στα παραδοσιακά δρώμενα που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του εθίμου της Δυτικής Μακεδονίας.

Γεμίζοντας με χρώματα και αρώματα της ελληνικής παράδοσης, σε μια δυνατή πολιτιστική γέφυρα φιλίας και συνεργασίας που ενώνει τον Δήμο μας με το Δήμο Βοΐου Κοζάνης και τις περιοχές της Γαλατινής και Πενταλόφου, μέλη των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής συνοδευόμενα από τον Δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή και την Αντιδήμαρχο Νικολέτα Πάτρα, κατέφθασαν στο δήμο μας και μαζί με τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους ξεσήκωσαν το κοινό χορεύοντας και τραγουδώντας. Η “μύηση” στο μαγικό κόσμο της παραδοσιακής αποκριάς ξεκίνησε με την αποκριάτικη πατινάδα στους κεντρικούς δρόμους του Ελευθέριου Κορδελιού, στην οποία ηγήθηκαν ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων Γαλατινής και Πενταλόφου, του Συλλόγου Βορείου Ελλάδος “Αλέξανδρος”, του Συλλόγου Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου, του Συλλόγου Κατοίκων Ελπίδος Ευόσμου “Κοσμάς ο Αιτωλός”, του Σωματείου “Μακεδονία” Ν. Ευκαρπίας, της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης και της Ομάδας Παραδοσιακών Χορών Δήμου Κορδελιού Ευόσμου. Στη συνέχεια, με επίκεντρο το Αμφιθέατρο του Πεζόδρομου Εθνικής Αντιστάσεως ξεκίνησε η αναβίωση του εθίμου “οι Καψαλιές” με άναμμα της  φωτιάς και αναπαράσταση του τελετουργικού από τους πολιτιστικούς συλλόγους, που σχηματίζοντας έναν μεγάλο κύκλο γύρω από τη φωτιά παρουσίασαν τα γνωστά παραδοσιακά σκωπτικά τραγούδια που πλαισιώνουν το έθιμο. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με το μουσικό σχήμα “Η κομπανία του Ντίμτσιου”, με ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, άφθονο κρασί και εδέσματα που προσφέρθηκαν δωρεάν στους παρευρισκομένους.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου κορυφώθηκαν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου με το ξέφρενο παιδικό υπαίθριο αποκριάτικο πάρτι στην κατάμεστη -από  μασκαρεμένους μικρούς μας φίλους – Πλατεία Ευόσμου.

Σε ένα δυνατό, γεμάτο ρυθμό, κέφι και ζωντάνια ψυχαγωγικό πρόγραμμα, τα παιδιά και οι συνοδοί τους διασκέδασαν μέχρι… τελικής πτώσεως με τα πλούσια δρώμενα που εκτυλίχθηκαν, χόρεψαν και τραγούδησαν, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό στο αποκριάτικο υπερθέαμα. Το αποκριάτικο πρωινό που πλημμύρισε με τα χαμόγελα και τον παλμό των παιδιών, περιλάμβανε μουσικοκινητικά παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα, ταχυδακτυλουργικά κόλπα, ζογκλερικά, αστείους διαγωνισμούς, κατασκευές μπαλονιών και face painting, σε μια λαμπερή – γεμάτη ρυθμό και διασκέδαση – αποκριάτικη γιορτή.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου ευχαριστούν όλους τους δημότες που με την πληθωρική συμμετοχή τους, το κέφι και τη ζωντάνια τους συνέβαλαν στην επιτυχία των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων, καταφέρνοντας να καταστήσουν το θεσμό μια μεγάλη ανοιχτή γιορτή, που μετά από δύο χρόνια υγειονομικών περιορισμών αγκαλιάστηκε από χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας. Παράλληλα απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας και στις τρεις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Πλατεία Ελευθερίας Ελευθερίου Κορδελιού, στο Πάρκο Προσκόπων Ευόσμου και στο Πάρκο Ελπίδος Ευόσμου.

Θερμές ευχαριστίες

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία και τη συμβολή τους στη διοργάνωση της φετινής αποκριάς όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουν:

– τα Σχολεία που συμμετείχαν στην καρναβαλική παρέλαση

– τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων

– τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Γαλατινής και Πενταλόφου Κοζάνης

– τον Σύλλογο Βορείου Ελλάδος “Αλέξανδρος”

– τον Σύλλογο Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου

– τον Σύλλογο Κατοίκων Ελπίδος Ευόσμου “Κοσμάς ο Αιτωλός”

– το Σωματείο “Μακεδονία” Ν. Ευκαρπίας

– τη Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης και

– την Ομάδα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ