Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΔημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Στο 6,9% η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ...

Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Στο 6,9% η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Στο 4,5% την εκτιμούν οι ψηφοφόροι

Σταθερό πολιτικό σκηνικό δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση του 2023 με πρόθεση ψήφου – Καινοτόμος προσέγγιση παρουσιάζει τα ποσοστά που θα έχουν τα κόμματα σύμφωνα με την εκτίμηση των πολιτών

Τον Απρίλιο προκρίνουν ως βολικότερο μήνα για εκλογές οι ψηφοφόροι, με κριτήριο τις προσωπικές τους ανάγκες. Μάλιστα όσο απομακρυνόμαστε από τον Απρίλη, τόσο μειώνεται και το ποσοστό της προτίμησης.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερή στο 32,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 1,5 μονάδα άνοδο καθώς από το 24% της προηγούμενης μέτρησης φτάνει στο 25,6%.

Η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σήμερα στο 6,9% (από 8,5%).

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταγράφει ποσοστό της τάξης του 10,1%, το ΚΚΕ 6% (από 5%), η Ελληνική Λύση 4,5% (από 4,7%), το ΜέΡΑ25 3,5% (από 3%), και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,5%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,5%. Το ποσοστό αναποφάσιστων παραμένει σημαντικό καθώς εντοπίζεται στο 9,3%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καρτέλα της προσωπικής εκτίμησης των ψηφοφόρων για τα ποσοστά που θα λάβουν τα τρία μεγάλα κόμματα. Πρόκειται για μία εναλλακτική, καινοτόμο προσέγγιση της πρόθεσης ψήφου που καταγράφει το μέσο όρο της εκτίμησης των πολιτών. Έτσι, σύμφωνα με την εκτίμηση του κόσμου, η ΝΔ θα καταγράψει ποσοστό της τάξης του 31,9%ο ΣΥΡΙΖΑ 27,4% και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 11,3%. Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, σύμφωνα με τους πολίτες, θα είναι στο 4,5%.

Η «μητέρα των μαχών» η δεύτερη Κυριακή των εκλογών – Στο 8,5% η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Ο στόχος της αυτοδυναμίας που έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό εξαρτάται από τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, κατά την οποία αν δεν προκύψει νέα κυβέρνηση, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, από το 6,9% της πρώτης Κυριακής, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στο 8,5% τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία τη δεύτερη Κυριακή καταγράφει ποσοστό 34,6% έναντι 32,5% του πρώτου γύρου και αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 26,1% από το 25,6% του πρώτου γύρου.

Βάσει των μετρήσεων δεν είναι απίθανο την Κυριακή των δεύτερων εκλογών η κυβέρνηση που θα δύναται να σχηματιστεί να είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Οι ψηφοφόροι με ποσοστό 35% απαντούν ότι θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ενώ το 29,6% επιθυμεί συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Μόνο το 3,3% θα «έβλεπε» συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μητσοτάκης καταλληλότερος πρωθυπουργός – Η ΝΔ πιο ικανή στη διαχείριση θεμάτων της χώρας

Σταθερό προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταδεικνύουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης. Ειδικότερα, στο ερώτημα για την καταλληλότητα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει την αποδοχή του 45% των ερωτηθέντων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 31%.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, αφού το 44,2% έχει θετική/μάλλον θετική άποψη (από το 45% της προηγούμενης μέτρησης). Ο Αλέξης Τσίπρας είναι δεύτερος συγκεντρώνοντας το 32,5% των θετικών ψήφων (από 29,5%), ενώ τρίτος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 30% (από 26,2). Ακολουθούν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 25,9% (από 24,1%), ο Νίκος Ανδρουλάκης με 22% (από 18,9%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 10,3% (από 12,4%).

Τέλος, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να είναι το πιο ικανό ώστε να διαχειριστεί όλα τα θέματα της χώρας, καθώς καταγράφει σχεδόν σε όλα (ανάπτυξη, ασφάλεια, σταθερότητα), διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, άξιο επισήμανσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται καταλληλότερος να διαχειριστεί θέματα δικαιοσύνης ενώ σε ότι έχει να κάνει με το ποιο πολιτικό κόμμα μπορεί να εμπνεύσει την ελπίδα, τα ποσοστά της ΝΔ (32,1%) και του ΣΥΡΙΖΑ (27,9%) είναι πολύ κοντά.

Πηγή: politic.gr

Στοιχεία δημοσκόπησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ