Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΓια ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας αγωνιζόμαστε!

Για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας αγωνιζόμαστε!

Χθες στο δημοτικό συμβούλιο, έγινε ένα περιστατικό, που χρήζει σχολιασμού. Το θέμα συζήτησης ήταν το αίτημα εκ μέρους των ΕΛΠΕ για κατασκευή και λειτουργία τριών αποθηκευτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα τεράστιο θέμα, που μας αφορά όλους.

Όταν πέρασαν τα δύο έκτακτα θέματα προ ημερήσιας διάταξης, ειπώθηκε πως θα υπάρξει τοποθέτηση της υπεύθυνης Αντιδημάρχου, η οποία ανέφερε περιληπτικά κάποια σημεία από την μελέτη των ΕΛΠΕ και έθεσε τις ενστάσεις της διοίκησης.

Μετά ακολούθησε μία τοποθέτηση ενός έγκριτου καθηγητή από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος βιαζόταν για να μπει στην αίθουσα να διδάξει. Στην ομιλία του, έθεσε και τους δικούς του προβληματισμούς και ανέφερε την προχειρότητα της μελέτης, η οποία χρειάζεται πολλές διορθώσεις.

Όταν τελείωσε και αυτός ο ομιλητής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, άνοιξε κατάλογο ομιλητών, που θα έβαζαν ερωτήματα και θα έκαναν τις τοποθετήσεις τους.

Σε αυτό το σημείο, ζητήθηκε χρόνος ομιλίας από εκπρόσωπο της συλλογικότητας «Αναπνοή» και από μέρους μου, ως πολίτης. Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αφού αρνήθηκε να δώσει το βήμα, για τυχόν ερωτήσεις και τοποθετήσεις, ανέφερε «πολύ δημοκρατικός ήμουν μέχρι τώρα» που δεν τιμά κανέναν, να ακούγονται σε δημοτική αίθουσα.

Προφανώς ήταν κακή στιγμή και δεν θεωρούμε πως υπάρχουν τέτοιες αντιλήψεις. Η διαφωνία που δημιουργήθηκε, είναι πως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε πως δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό, γιατί ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων και έπρεπε να δηλωθεί πιο νωρίς ότι αιτούμαστε το βήμα. Από την πλευρά των πολιτών αναφέρθηκε πως δεν είχαν ξεκινήσει οι τοποθετήσεις των συμβούλων και θα μπορούσε να υπάρχει μία ανοχή, αφού δεν θα χαλούσε η διαδικασία. Τελικά υπήρξε η λύση να μιλήσει ένας από τους δύο αιτούντες το λόγο, για 3 λεπτά.

Θέλουμε να αναφερθεί πως ο καθένας εκπροσωπεί τον εαυτό του ή τη συλλογικότητα του (με τις όποιες ιδέες, απόψεις και προτάσεις έχουν αυτές) και κανέναν άλλον.

Δεν είμαστε εχθροί, αλλά είμαστε από την ίδια πλευρά σε τόσο σοβαρά θέματα. Πόσο μάλλον, όταν όλοι οι ομιλητές στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν και ζήτησαν αντίδραση και κάλεσμα στο κόσμο είτε προληπτικά για να υπάρξει πίεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο είτε αν στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν δώσουν σημασία τις αποφάσεις του Δήμου και των Κοινοτήτων.

Αν υπήρχαν στο πρακτικό της συνεδρίασης προβληματισμοί, ερωτήματα, τοποθετήσεις και  προτάσεις από εκπροσώπους κατοίκων (εκτός των συμβούλων), ίσως να έδιναν καλύτερο «διαπραγματευτικό χαρτί» πίεσης προς την Περιφέρεια.

Τέλος, δεν ζητήθηκε ο λόγος, απλά για να γίνει στείρα αντιπολίτευση. Υπήρχαν ερωτήματα και προτάσεις να τεθούν για προβληματισμό, αφού οι μελέτες αν τις διαβάσει κάποιος είναι διάτρητες, με πολλές παραλείψεις, με λάθος χαρακτηρισμούς, με αυθαίρετες προβλέψεις για την διαχείριση των υλικών των αποθηκευτικών χώρων μετά το πέρας της διάρκειας τους, με ελλιπή στοιχεία ως προς την προώθηση της εν λόγω τεχνολογίας για την αποθήκευση σε μπαταρίες χωρίς επιπλέον μελέτες σε κανόνες ασφαλείας των εγκαταστάσεων και τυχόν ατυχήματος και άλλες λεπτομέρειες.

Όσοι ασχολούνται με το θέμα των ΕΛΠΕ, δεν είναι αδιάβαστοι, ούτε βαλτοί. Πολλές φορές δημιουργείται η επικαιρότητα γύρω από τα προβλήματα με τις έρευνες και τις τοποθετήσεις τους.

Υγ1: Οι ερωτήσεις που έχουν εμπλουτίσει τα τελευταία άρθρα, για τα έργα που έχουν γίνει από τα ΕΛΠΕ, για αυτά που δεν έχουν γίνει και για τη τοποθέτηση των νέων αισθητήρων για μετρήσεις, ήταν μέρος των θεμάτων συζήτησης και προβληματισμού, στον χρόνο που δεν δόθηκε.

Υγ2: Ο Δήμος έχει μεγάλη δύναμη. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν στη διοίκηση και στην αντιπολίτευση και να την «εκμεταλλευτούν» σωστά.

Υγ3: Κανείς δεν είναι αρχηγός, κανείς δεν ακολουθεί αρχηγούς, όλοι είμαστε ίσοι γιατί όλοι ζούμε κάτω από τις ίδιες δυσχερείς συνθήκες που έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας.

Υγ4: Για τα παιδιά μας αγωνιζόμαστε, για να τους δώσουμε ένα Κορδελιό και έναν Εύοσμο, καλύτερο από ότι είναι!

Τσιότσος Αθανάσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ