Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΣτη Βουλή το θέμα της διακοπής ρεύματος για δύο μέρες στο νέο...

Στη Βουλή το θέμα της διακοπής ρεύματος για δύο μέρες στο νέο κτήριο του Νοσοκομείου Παπανικολάου

Η παρακάτω ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας:

«Θέμα: Ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε να μην διακινδυνεύει η ζωή και η υγεία ασθενών και υγειονομικών

Η πρόσφατη διακοπή ρεύματος στο Νοσοκομείο Παπανικολάου από τα ξημερώματα της Δευτέρας 12/12, που διήρκησε 2 μέρες, είναι άκρως ανησυχητική.

Ολόκληρο κτίριο (Νέο κτίριο) με ΜΕΘ, τμήμα επειγόντων, χειρουργεία και ακτινολογικό τμήμα τροφοδοτούνταν με γεννήτριες, δημιουργώντας συνθήκες επισφαλούς λειτουργίας.

Λόγω αυτών των συνθηκών, αναβλήθηκαν τακτικά χειρουργεία, ασθενείς διακομίσθηκαν σε άλλα νοσοκομεία για την διενέργεια εξετάσεων, όπως αξονικής τομογραφίας. Ενώ την Τρίτη 13/12, μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, αναγκάσθηκαν οι εργαζόμενοι στο τμήμα επειγόντων να εργάζονται με επισφαλείς συνθήκες, με ελάχιστο φωτισμό και χωρίς αξονικό τομογράφο. Η Διοίκηση της ΥΠΕ, μάλιστα, δεν δέχθηκε να κάνει το αυτονόητο δηλαδή να καλυφθεί η γενική εφημερία με τη βοήθεια των υπολοίπων νοσοκομείων, μέχρι να δοθεί ασφαλής και οριστική λύση για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Εν έτει 2022, όπου ένα τέτοιο πρόβλημα θα έπρεπε να είχε ήδη λυθεί και να υπάρχει επαρκής ηλεκτροδότηση, οι υπεύθυνοι κάνουν τα στραβά μάτια και αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο φαινόμενο τόσο στους νοσηλευόμενους ασθενείς, όσο και στο υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται αντιμέτωπο και εκτεθειμένο σε απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

Εν έτει 2022, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, αλλά και οι ασθενείς του, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα που έχουν δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση των Δημοσίων Δομών υγείας, η τραγική υποστελέχωση, το ξεχαρβάλωμα και του τεχνικού τομέα και η παραχώρηση του σε διάφορους εργολάβους.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες όλων αυτών που έχουν διοικήσει και κυβερνήσει μέχρι τώρα, οι οποίοι δεν έχουν πράξει τίποτα για την ασφαλή λειτουργία των Δημοσίων Μονάδων Υγείας για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς. Άλλωστε οι μνήμες από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου είναι πρόσφατες. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι τόσους μήνες μετά και δεν έχει μπει ούτε “καρφί” για την επαναλειτουργία της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

Να εξασφαλιστεί  η ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε να μην διακινδυνεύει η ζωή και η υγεία των ασθενών και των υγειονομικών».

Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ