Συνέντευξη στην «Αγκίδα» παραχώρησε ο Αβραάμ Σαπρανίδης, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Ενόργανης Γυμναστικής, νυν αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενόργανης Γυμναστικής, πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ενόργανης Γυμναστικής και δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού Ευόσμου. Ο κύριος Σαπρανίδης μας μίλησε για τους πρωταθλητές που ανέδειξε ως προπονητής σε πανευρωπαϊκούς, παγκόσμιους και Ολυμπιακούς αγώνες, για την προσφορά του στο άθλημα από διοικητική θέση, για τη δράση της Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, για την απόφαση του υπουργού να υποχρηματοδοτηθεί φέτος η Ομοσπονδία, για τις αθλητικές υποδομές στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, για τη συμμετοχή του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο του Βασίλη Ανδρεάδη.
Αγκίδα: Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε αυτή τη συνέντευξη ρωτώντας σας για τη μεγάλη πορεία που διαγράψατε στο άθλημα της Ενόργανης Γυμναστικής και τους μεγάλους αθλητές που αναδείξατε. Πότε ξεκίνησε αυτή η πορεία και πώς εξελίχθηκε;
Αβραάμ Σαπρανίδης: Ξεκίνησε απ’ το 1983 – 1984 όταν ήμουν φοιτητής. Είχα μεγάλη αγάπη για το άθλημα της Ενόργανης Γυμναστικής. Ξεκίνησα από τον Αθλητικό Γυμναστικό Σύλλογο Πυραμίδα Σταυρούπολης με διάφορους αθλητές που μου χρεώθηκαν και κατάφερα το 1991 με 1992 να μπω με δύο αθλητές, τον Τσολακίδη Βασίλη και τον Χαλκίδη Δημήτρη στο κλιμάκιο της Ενόργανης Γυμναστικής στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ήμουν ομοσπονδιακός προπονητής Β΄.
Ο πρώτος μου αγώνας, η πρώτη μου διεθνής συνάντηση ήταν το 1993 μέσα στην Πορτογαλία, όπου καταφέραμε και πήραμε με τον Βασίλη τον Τσολακίδη 7 χρυσά μετάλλια. Η Ενόργανη Γυμναστική στα αγόρια έχει 6 όργανα και το σύνολο των έξι οργάνων. Καταφέραμε να πάρουμε και τα 7 χρυσά μετάλλια. Από τότε ορίστηκα ομοσπονδιακός προπονητής, χρεώθηκα κι άλλους αθλητές και είχα όλη αυτήν την εξέλιξη για μια εικοσαετία που ήμουν προπονητής πριν παραιτηθώ οικειοθελώς από την εθνική ομάδα.
Έχω βγάλει πρωταθλητές Ευρώπης όπως είναι ο Δουλκερίδης Μιχάλης, έχω βγάλει παγκόσμιους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες όπως είναι ο Τσολακίδης Βασίλης. Αυτούς και πάρα πολλούς άλλους αθλητές τους μεγάλωσα αθλητικά εγώ. Έμεινα στη θέση του Ομοσπονδιακού προπονητή μέχρι το 2007-2008, όταν και παραιτήθηκα, γιατί με πίεζε ο χρόνος, αλλά και γιατί βρέθηκα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αγκίδα: Μετά την παραίτησή σας όμως από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, παραμείνατε στο άθλημα από θέση διοικητική.
Αβραάμ Σαπρανίδης: Το 2021 που έγιναν οι εκλογές της Ομοσπονδίας Ενόργανης Γυμναστικής, πήρα την απόφαση να θέσω υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο και εκλέχτηκα. Είμαι Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής στην Ενόργανη Γυμναστική. Ευχαριστώ όλα τα σωματεία που με στήριξαν και με εξέλεξαν τρίτο από τα δεκαέξι άτομα που εκλέχτηκαν.
Αγκίδα: Διαφορετική η θέση του αντιπροέδρου από αυτήν του Ομοσπονδιακού προπονητή, αλλά θέση που επίσης μπορεί να προσφέρει στο άθλημα. Έτσι δεν είναι;
Αβραάμ Σαπρανίδης: Στις 11 με 13 Νοεμβρίου αυτού του έτους, κατάφερα, μετά από δύο χρόνια covid-19, βάζοντας μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μου, να διοργανώσουμε το 3ο Διεθνές τουρνουά Ενόργανης Γυμναστικής Horizon Cup Artistic Gymnastics 2022, το οποίο είχε ξαναγίνει το 2018 και το 2019. Τις επόμενες χρονιές δεν πραγματοποιήθηκε λόγω covid. Εγώ προσωπικά έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου και το τουρνουά προκηρύχτηκε πριν δυόμιση μήνες, ενώ κανονικά προκηρύσσεται τον Ιανουάριο, από την αρχή του χρόνου, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να υλοποιηθεί.
Καταφέραμε και κάναμε μία άψογη διεθνή συνάντηση. Συμμετείχαν δέκα χώρες. Οι αθλητές μαζί με τους εκπροσώπους ήταν 300 άτομα. Το τουρνουά έγινε με βάση τις προβλέψεις του διεθνούς αθλητικού κώδικα και καταφέραμε, με τη δουλειά μας και με το αποτέλεσμα που παρουσιάσαμε, του χρόνου στο Horizon 4 να παραβρεθεί ο Μόρις, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ενόργανης Γυμναστικής προκειμένου να δει τη διοργάνωση λειτουργικά και οργανωτικά έτσι ώστε η διοργάνωση μετά από δύο χρόνια να αναβαθμιστεί σε παγκόσμιο κύπελο, να γραφτεί στο επίσημο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς. Πιστεύω να το καταφέρουμε. Ο αγώνας θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες από δύο που διαρκούσε, προκειμένου να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τις παραπάνω ομάδες που θα έρθουν.
Αγκίδα: Υπήρξαν Ελληνικές επιτυχίες στο τουρνουά;
Αβραάμ Σαπρανίδης: Η Ελλάδα στο τουρνουά πήρε αρκετά χρυσά μετάλλια. Είχαμε και αργυρά και χάλκινα μετάλλια και αρκετές διακρίσεις σαν χώρα και σαν σωματεία. Προχωρήσαμε σε μια καινοτομία και βάλαμε τους αγώνες ανά ηλικία. Κάναμε τρεις κατηγορίες στο Παίδων και δύο στην Εφήβων έτσι ώστε η κάθε ηλικία να αγωνίζεται μεταξύ της, γιατί όπως ξέρετε σ’ αυτές τις ηλικίες η διαφορά από χρόνο σε χρόνο είναι μεγάλη. Αυτό ενεργοποίησε πολλά σωματεία στο να συμμετέχουν στον αγώνα.
Αγκίδα: Θα δούμε στο δήμο μας κάποια διοργάνωση της Ομοσπονδίας Ενόργανης Γυμναστικής;
Αβραάμ Σαπρανίδης: Με δική μου πρωτοβουλία και μαζί με το Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Κώστα Πανταζή, κάναμε αίτημα στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου και ανταποκρίθηκε η αντιδήμαρχος Αθλητισμού Μαρία Γαβαλά, ώστε να γίνει στο δήμο η δράση «Γυμναστική για όλους» στις 25-26 Μαΐου. Είναι προγράμματα που εκτελούνται από κάθε σύλλογο, τα οποία έχουν διάρκεια από 2 έως 3 λεπτά και μπορούν να συμμετέχουν άτομα από τριών έως ογδόντα οκτώ χρονών. Θα φιλοξενηθούν 1.500 άτομα από όλη την Ελλάδα. Είναι μια διοργάνωση που πραγματοποιείται από την Ομοσπονδία Ενόργανης Γυμναστικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια και γίνεται κάθε φορά αλλού.
Αγκίδα: Ποιοι είναι οι στόχοι σας σαν Ομοσπονδία;
Αβραάμ Σαπρανίδης: Ο στόχος μας σαν Ομοσπονδία είναι να συμμετέχουμε σε όλους τους αγώνες προετοιμασίας, οι οποίοι είναι και αγώνες πρόκρισης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει τον Οκτώβριο, το οποίο θα είναι ο προκριματικός αγώνας για την Ολυμπιάδα του 2024. Στοχεύουμε τα μέγιστα και θα κάνουμε σαν Ομοσπονδία τα πάντα για να μην λείψει τίποτα από τους αθλητές.
Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να δηλώσω πως λυπάμαι πολύ σαν διοικητικός του αθλήματος που ο κύριος Αυγενάκης μείωσε την τακτική επιχορήγηση από 908.000 ευρώ στα 648.000. Μας στεναχώρησε το γεγονός γιατί είμαστε η μοναδική Ομοσπονδία που είχε αυτήν την περικοπή. Οι άλλες Ομοσπονδίες είχαν περικοπή της τάξης του 8 με 10 τοις εκατό. Η Ομοσπονδία μας αναζητά λύσεις με χορηγούς, ώστε να μην εξαρτάται μόνο από την τακτική επιχορήγηση του κράτους, για να μπορούμε να κάνουμε όλα όσα πρέπει.
Έχουμε τρία Ολυμπιακά αθλήματα και τέσσερα μη Ολυμπιακά αθλήματα. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε και τα σωματεία να παράγουν σοβαρό έργο και να πλαισιώνουν αργότερα τις εθνικές ομάδες, τα κλιμάκιά μας, και εμείς σαν Ομοσπονδία να στηρίξουμε τους αθλητές που έχουμε στα Κέντρα Υψηλών Επιδόσεων που είναι ένα στην Αθήνα στον Άγιο Κοσμά και ένα στο Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας, συν το Κέντρο που βρίσκεται στην Πάτρα ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο τον κύριο Τριαντάφυλλο Πέτρογλου που είναι υπεύθυνος στα Εθνικά Γυμναστήρια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ο οποίος είναι δίπλα μας και στηρίζει κάθε προσπάθειά μας και ήταν αυτός που στο χαιρετισμό που έκανε στο Horizon δήλωσε ότι «είμαστε εδώ να το κάνουμε πλέον θεσμό και να μπει στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας». Είναι δίπλα μας σε όλα τα ζητήματα, από τη θέρμανση και την ψύξη των γυμναστηρίων μέχρι τα όργανα. Είναι η πρώτη φορά που έβγαλε κονδύλι 30.000 ευρώ, έκανε διαγωνισμό και έρχονται οκτώ καινούργια όργανα στο Εθνικό Γυμναστήριο της Μίκρας, κάτι που είχε να συμβεί από το 2004. Φανταστείτε το ταπί σε ασκήσεις εδάφους. Εάν είναι παλιό θα βγάλεις μία άσκηση στις δέκα φορές, ενώ στο καινούργιο θα τη βγάλεις στις τρεις και δεν θα έχεις τραυματισμούς.
Αγκίδα: Συνεχίζεται, δηλαδή, ακάθεκτος ως διοικητικός της Ενόργανης Γυμναστικής…
Αβραάμ Σαπρανίδης: Ήμουν, είμαι και θα είμαι εργάτης της Ενόργανης Γυμναστικής.
Αγκίδα: Μιας και μιλάμε για τον αθλητισμό, πώς θα βαθμολογούσατε το δήμο Κορδελιού Ευόσμου στον αθλητισμό;
Αβραάμ Σαπρανίδης: Όσον αφορά τα προγράμματα της «Άθλησης για όλους» είμαστε επί σειρά ετών πρώτος δήμος. Υπήρχαν πολλά προγράμματα τα οποία ο δήμος μας έπαιρνε και πραγματοποιούσε πολλές αθλητικές δραστηριότητες. Δυστυχώς κόπηκαν αυτά τα προγράμματα από τον κύριο Αυγενάκη και γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθούν με ιδίους πόρους και με την οικονομική συμμετοχή των γονέων. Για μένα η άθληση θα πρέπει να είναι δωρεάν και οι δημοτικοί χώροι θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν για να στηριχτούν όλα τα αθλήματα. Στη δική μου θητεία ως εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου σε θέματα αθλητισμού κατάφερα και μηδένισα την εισφορά στα δημοτικά κτήρια.
Αγκίδα: Οι αθλητικές υποδομές στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της βόρειας Ελλάδας ανταποκρίνονται στις ανάγκες;
Αβραάμ Σαπρανίδης: Όχι δεν ανταποκρίνονται. Χρειάζονται πάρα πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες για άθληση στο δήμο μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε πολύ νεανικό πληθυσμό και άρα αυξάνεται η ανάγκη για χώρους άθλησης.
Είναι κρίμα να έχουμε ανολοκλήρωτο το στάδιο άνωθεν της περιφερειακής οδού και να πηγαίνουν οι δημότες στο στάδιο των Αμπελοκήπων, όπως επίσης να έχουμε ανολοκλήρωτο το κολυμβητήριο άνωθεν της περιφερειακής οδού και οι δημότες να πηγαίνουν στις Συκιές, στην Νεάπολη, στη Σταυρούπολη, οπουδήποτε αλλού.
Το στάδιο αυτό εάν ολοκληρωθεί θα μπορεί να φιλοξενήσει πολλά σωματεία και πολλά αθλήματα. Στα στάδια του εξωτερικού, που έχω πάει, κανένας χώρος δεν μένει ανεκμετάλλευτος κι έτσι πρέπει να είναι και το στάδιο άνωθεν της περιφερειακής οδού. Θα πρέπει να φιλοξενήσει ομάδες στίβου, ομάδες ποδοσφαίρου και τα γύρω κτήρια να φιλοξενήσουν διάφορα αθλήματα. Μέχρι που μπορούν να γίνουν καταστήματα σε κάποιους από τους χώρους για να καλύπτονται δαπάνες του γηπέδου. Έτσι πρέπει να λειτουργήσει. Αν είναι να λειτουργήσει μόνο για τον στίβο και το ποδόσφαιρο, δεν έχει νόημα να γίνει.
Η λειτουργία του κολυμβητηρίου είναι πολυδάπανη, αλλά μπορεί να βρεθούν χορηγοί και άλλοι φορείς για να καλύπτονται τα έξοδα χωρίς να επιβαρύνονται οι δημότες και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ο αθλητισμός είναι για όλους.
Όσον αφορά το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, μόλις θα φύγει από εκεί το 24ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου για να πάει στο κτήριό του, οι αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν για διάφορα αθλήματα. Ήταν παλιά, πριν την εγκατάσταση εκεί του σχολείου, τέτοιες αίθουσες. Θα λυθεί ένα μέρος του προβλήματος της έλλειψης αθλητικών υποδομών.
Αγκίδα: Το ότι το 24ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου κάνει μαθήματα στο ΔΑΚ δεν είναι μόνο πρόβλημα για το ίδιο το σχολείο αλλά στερούσε και χώρους αθλητισμού…
Αβραάμ Σαπρανίδης: Βεβαίως. Και όχι μόνο αυτό. Υπήρχε δική μας διοργάνωση που θα γινόταν εκεί και ακυρώθηκε γιατί ο διευθυντής του σχολείου δεν επέτρεπε την πρόσβαση για την ασφάλεια των μαθητών και αυτό είναι απολύτως κατανοητό και τον καταλαβαίνω. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούσαν να γίνουν αγώνες στο ΔΑΚ.
Αγκίδα: Πώς αποτιμάται τη θητεία της διοίκησης του δήμου που λήγει σε περίπου ένα χρόνο;
Αβραάμ Σαπρανίδης: Ο κόσμος είναι εδώ για να κρίνει τη διοίκηση, αν πραγματικά ορθώς έπραξε όσα έπραξε, αν έχει κάνει λάθη. Ο κόσμος θα απαντήσει.
Αγκίδα: Η δική σας παρουσία στο δήμο;
Αβραάμ Σαπρανίδης: Αλλιώς να είσαι διοίκηση και αλλιώς αντιπολίτευση. Προσπαθώ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης να βοηθήσω και να κάνω ότι μπορώ καλύτερο για τον τόπο και για τους συνδημότες μου. Αυτοί μας έχουν εκλέξει και θα πρέπει να είμαστε στο πλευρό τους σε όλη τη θητεία μας, υλοποιώντας αυτά που ζητάνε είτε είμαστε στην αντιπολίτευση είτε είμαστε στη διοίκηση, γιατί η αντιπολίτευση έχει ενεργό ρόλο και συμμετέχει ώστε να γίνονται πράγματα υπέρ του δήμου και των δημοτών. Πολλές φορές η αντιπολίτευση έχει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις, όπως κάναμε παρέμβαση για τα γήπεδα στο στρατόπεδο Παπακυριαζή και τελικά τα πήρε ο δήμος χωρίς να καταβάλει ενοίκιο.
Αγκίδα: Θα συνεχίσετε την ενασχόλησή σας με τα αυτοδιοικητικά:
Αβραάμ Σαπρανίδης: Προσωπικά θα θέσω ξανά υποψηφιότητα και θα πάρω μέρος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με τον υποψήφιο δήμαρχο Βασίλη Ανδρεάδη, τον οποίο εκτιμώ για τις γνώσεις του. Θα παραμείνω δίπλα του μέχρι τις εκλογές για να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα και, γιατί όχι, να γίνουμε διοίκηση.
Αγκίδα: Πιστεύεται ότι η παράταξη Ανδρεάδη έχει δυναμική να κερδίσει τις εκλογές;
Αβραάμ Σαπρανίδης: Το πιστεύω. Όταν μπήκα στην Εθνική ομάδα και τους είπα ότι στόχος μου είναι το Ολυμπιακό μετάλλιο, φάνηκε σε μερικούς πολύ τρελό. Κατάφερα όμως με δουλειά και προγραμματισμό και έφερα στη χώρα μου αυτήν την Ολυμπιακή διάκριση. Έτσι και στις δημοτικές εκλογές με σωστό προγραμματισμό και σωστή στοχευμένη δουλειά μπορεί η παράταξη του Βασίλη Ανδρεάδη να είναι η επόμενη διοίκηση του δήμου.
Αγκίδα: Στη διαδικασία της συγκρότησης του ψηφοδελτίου συμμετέχετε όλοι ή είναι κύρια ευθύνη του κυρίου Ανδρεάδη;
Αβραάμ Σαπρανίδης: Συμμετέχουμε όλοι. Η ομαδική προσπάθεια φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα.
Θέλω να ευχαριστήσω την Αγκίδα γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω γνωστές στον τόπο μας, στο δήμο μας, τις επιτυχίες που έφερα στη χώρα ως ομοσπονδιακός προπονητής της Ενόργανης Γυμναστικής και τις προσπάθειές μου ως διοικητικού για την προώθηση του αθλήματος.