Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟ «Καίσαρας» και οι επιπτώσεις

Ο «Καίσαρας» και οι επιπτώσεις

Τώρα που κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου, έχουμε απορία πως θα διαχειριστεί τα προβλήματα του Δήμου, η Δημοτική Αρχή, αφού δρούσε αυτά τα τρία χρόνια με αλαζονεία και χωρίς να υπολογίζει την ορθή διαδικασία που περνάει από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να θυμίσουμε πως ο νομοθέτης μετά τις εκλογές παρενέβη και άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ, με τις οποίες αλλαγές αφενός μετέβαλε τον τρόπο συγκροτήσεως της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος· αφετέρου προέβη σε μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προς την οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία.

Για του λόγου το αληθές, θα πρέπει να θυμίσουμε τον μη απολογισμό, την απαξίωση των Επιτροπών, την «φαραωνική» στάση του Δημάρχου στις συνεδριάσεις, με χειρονομίες, γκριμάτσες και σχολιασμούς.

Βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί πως ο νόμος του επέτρεπε να συμπεριφέρεται ως «καίσαρας», αλλά ένας συνετός Δήμαρχος δεν θα το έκανε τόσο επιδεικτικά. Ο θυμόσοφος λαός μας έχει την έκφραση «φύλαγε τα ρούχα σου». Βέβαια, αυτό προϋποθέτει είτε πολιτικό ήθος, είτε προνοητικότητα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Δήμαρχος επέδειξε ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά.

Αυτό σημαίνει, πως ακύρωσε την λαϊκή ετυμηγορία των εκλογών, αφού ο κόσμος ψήφισε και όρισε συγκεκριμένος αντιπροσώπους, με τις ποσοστώσεις που θεωρούσε πως θα τον «διοικούσαν», όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητικά.

Και τώρα, που αποφασίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας πως ήταν αντίθετο προς τους νόμους και την συνταγματικότητα τους, πώς θα μπορέσει να πείσει τις άλλες παρατάξεις να «βάλουν πλάτη» μέχρι την λήξη της θητείας του, αφού υπήρξε αλαζόνας;

Συμπερασματικά, θα πρέπει να προσέξουμε του επόμενους μήνες, τη διοικητική και δημοτική διαδικασία, γιατί θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για σκέψη, αυτοκριτική και συμπεράσματα.

Υγ: Έχω αναφέρει και σε άλλα άρθρα, πως δεν φταίει μόνο ο Δήμαρχος. Φταίνε σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι «συμβουλάτορες» του και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του. Γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν (ή δεν θα πρέπει να έχουν) τη θέση μόνο για την υστεροφημία τους, αλλά για να εκπροσωπούν τον κόσμο και να προστατεύουν και με τις κατάλληλες συμβουλές και πράξεις τον Δήμαρχο που τους εμπιστεύτηκε.

Τσιότσος Αθανάσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ