Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟλοκληρώθηκαν τα δυο σεμινάρια για περιθάλποντες ασθενών με άνοια - Alzheimer

Ολοκληρώθηκαν τα δυο σεμινάρια για περιθάλποντες ασθενών με άνοια – Alzheimer

Πιο πλούσιοι σε γνώσεις, τρόπους και τεχνικές αντιμετώπισης  των κρίσεων στην διαχείριση της άνοιας,  είναι πλέον όλοι όσοι παρακολούθησαν  τα δύο πολύ χρήσιμα  χρηστικά και πολύτιμα σεμινάρια που οργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας- Δημόσιας Υγείας και του τμήματος δημόσιας υγείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

 Ο στόχος των οργανωτών ο οποίος επετεύχθη με επιτυχία ήταν να βοηθηθούν  οι περιθάλποντες των ασθενών με άνοια στο δύσκολο και καθημερινό τους αγώνα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν με επάρκεια  στην περίθαλψη των ασθενών.

Στην επιτυχία των σεμιναρίων συνέβαλαν οι Ψυχολόγοι  της Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών  Μαρία Τουμπαλίδου, Μαρία Εγκιαζάροβα, Μαρία Κουτούπη και  Ευθυμία Τσίγκου, οι οποίες με πολύ φιλικό, απλό, σαφή και απόλυτα κατανοητό τρόπο ενημέρωσαν τους περιθάλποντες για μια σειρά χρηστικών και χρήσιμων θεμάτων καθημερινότητας που αφορούν τους ασθενείς με άνοια, ενώ παράλληλα τους ενημέρωσαν και για τις υπηρεσίες της   Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών που παρέχονται εντελώς ΔΩΡΕΑΝ σε όλες τις δομές της Εταιρείας για όλο τον κόσμο.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος της ΔΗΚΕΚΕ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή,  χαιρετίζοντας και τα δύο σεμινάρια μεταξύ άλλων τόνισε ότι « ο αγώνας του Δήμου μας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της άνοιας συνεχίζεται με τοπικές δράσεις και εκστρατείες,  οι οποίες έχουν δύο στόχους, ο πρώτος αφορά την ποιότητα ζωής των ασθενών και ο δεύτερος την στήριξη των περιθαλπόντων και αυτός ο αγώνας θα είναι διαρκής γιατί η άνοια παίρνει διαστάσεις επιδημίας,   βρίσκεται σε κάθε σπίτι και μας αφορά όλους, γιατί η άνοια είναι μια οικογενειακή ασθένεια η οποία δοκιμάζει τις αντοχές όλων των μελών κάθε οικογένειας ».

Το πρώτο σεμινάριο  πραγματοποιήθηκε  την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 στην Κοινότητα Ευόσμου στον  χώρο του Α’ ΚΑΠΗ Ευόσμου και το δεύτερο σεμινάριο πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στην Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού, στο χώρο του Α’ ΚΑΠΗ.

Ο στόχος των σεμιναρίων ήταν

α) η παροχή επιστημονικής,  εμπειρικής και βιωματικής γνώσης για την φροντίδα των ασθενών β) η συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη των φροντιστών οι οποίοι επωμίζονται την μεγάλη  ευθύνη της περίθαλψης των ασθενών με άνοια στο σπίτι, με τον δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό αγώνα που καθημερινά καταβάλλουν  γ) η ενημέρωση τους  στην αντιμετώπιση και την διαχείριση των κρίσεων τους στην μακροχρόνια και άοκνη προσπάθεια τους  δ) η παροχή συμβουλών για την ένδυση, την διατροφή, την υγιεινή του σώματος, τον τρόπο συζήτησης, τον τόνο της φωνής, την σημασία των λέξεων, τον τρόπο συμπεριφοράς, την διαχείριση συναισθημάτων, και ε) η μεταξύ τους γνωριμία .

Και στα δύο σεμινάρια υπήρχαν πολύ ενδιαφέροντα βιωματικά εργαστήρια, ανταλλαγή προσωπικών βιωματικών εμπειριών και ανοικτό διάλογο.

Παράλληλος στόχος της εκδήλωσης ήταν και η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τις τελευταίες εξελίξεις για το σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα της ΑΝΟΙΑΣ, και η μετάδοση μηνυμάτων αγάπης , στήριξης και ελπίδας προς  κάθε ενδιαφερόμενο.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ