Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΗ λύση του γρίφου ΘΕΠΑΝ ξεκίνησε από τον Γιώργο Χατζηβρέττα

Η λύση του γρίφου ΘΕΠΑΝ ξεκίνησε από τον Γιώργο Χατζηβρέττα

Ο γρίφος του ΘΕΠΑΝ ήταν ένα απλό θέμα, το οποίο κάποιοι, από διαφορετικές πλευρές, έκαναν περίπλοκο. Όσοι γνωρίζουμε το θέμα από την ώρα που οι δύο πρώην δήμοι Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου ενώθηκαν, καταλαβαίνουμε πως το θέμα δεν περιορίζεται στα χρόνια της διοίκησης Μανδαλιανού και δεν πρέπει να το περιορίσουμε στα χρόνια αυτά.

Σ’ αυτό το κείμενο δεν θα ασχοληθώ με το θέμα από την αρχή. Η «Αγκίδα» έχει εκτενώς αναφερθεί στα όσα συνέβησαν. Άλλωστε έχει ξεχωριστή κατηγορία «ΘΕΠΑΝ» όπου κανένας μπορεί να βρει όλη την αρθρογραφία. Θα ξεκινήσω από τη στιγμή που ο Γιώργος Χατζηβρέττας, δημοτικός σύμβουλος, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου και δικηγόρος στο επάγγελμα, αναφέρθηκε στον τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου.

Όταν ο κύριος Χατζηβρέττας, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2021, αναφέρθηκε στον τίτλο ιδιοκτησίας του Θεματικού Ευρυζωνικού Πάρκου Νεολαίας Ελευθερίου Κορδελιού (παλιά κοιμητήρια) και είπε πως αυτός μάλλον βρίσκεται στη Διεύθυνση Γεωργίας, μείναμε όλοι άφωνοι. Αναρωτηθήκαμε πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο και σκεφτήκαμε πως είναι αδύνατο.

Κι όμως ήταν δυνατόν. Υπήρχε τίτλος ιδιοκτησίας, τον οποίον μόνο ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου μπορούσε να πάρει! Αυτό απάντησε η Διεύθυνση Γεωργίας στην ερώτηση που έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Λεωνίδας Ναθαναηλίδης. Υπήρχε τίτλος ιδιοκτησίας που ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου δεν πήρε, δεν τον κατέθεσε στο Κτηματολόγιο κι έτσι βρέθηκε το ακίνητο να κατακυρώνεται από το Κτηματολόγιο στην Εκκλησία. Απίστευτα πράγματα κι όμως αληθινά.

Η λύση του γρίφου ΘΕΠΑΝ ξεκίνησε από τον Γιώργο Χατζηβρέττα. Μέχρι τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε τον τίτλο ιδιοκτησίας, κανενός το μυαλό δεν πήγαινε σ’ αυτόν. Γιατί; Γιατί αν υπήρχε, έπρεπε να τον πάρει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου και να τον καταθέσει στο Κτηματολόγιο και αν δεν τον είχε πάρει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, θα έπρεπε να τον είχε καταθέσει η Διεύθυνση Γεωργίας στο Κτηματολόγιο υπέρ του Δημοσίου. Δεν έγινε ούτε το ένα ούτε το άλλο, γι’ αυτό και κανένας απ’ όσους ασχοληθήκαμε με το ζήτημα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως υπήρχε τίτλος ιδιοκτησίας που ανήκε στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Τι συνέβαινε μέχρι τη στιγμή που ο Γιώργος Χατζηβρέττας αναφέρθηκε στην ύπαρξη τίτλου ιδιοκτησίας; Όλοι όσοι πιστεύαμε πως το ακίνητο ανήκει στο δήμο, θέταμε εύλογα ερωτήματα όπως το πώς έχτισε ο δήμος τόσα κτήρια και δεν τον σταμάτησε η Εκκλησία, όπως το γιατί η Εκκλησία από το 1977 εμφάνισε τη συμβολαιογραφική δήλωση μετά το 2010, όπως το πώς βγήκε άδεια για να χτιστούν τα κτήρια εάν το ακίνητο είναι της Εκκλησίας. Ούτε που περνούσε από το μυαλό μας υπήρχε τίτλος ιδιοκτησίας του ακινήτου, τον οποίον κάποιοι τον έκαναν «γαργάρα».

Πέρυσι, περίπου τέτοιον καιρό, κληθήκαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΘΕΠΑΝ από Πρωτοβουλία Πολιτών για να συντονιστούμε προκειμένου να μείνει το ακίνητο στο δήμο. Τι ακούσαμε εκεί; Πως το ακίνητο ανήκει στο δήμο γιατί το είχε παραδεχτεί ο μακαριστός Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος Α΄ σε κάποια Θεία Λειτουργία! Φτάσαμε να συζητάμε ότι πρέπει να πάμε στα δικαστήρια με αυτό το επιχείρημα και φτάσαμε να συζητάμε ότι πρέπει να βρεθεί κάποιο δημοσίευμα στις εφημερίδες της εποχής με την παραδοχή του Διονυσίου Α΄.

Σ’ εκείνην τη σύσκεψη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΘΕΠΑΝ, πριν από περίπου ένα χρόνο, συμμετείχαν δύο άτομα τα οποία ήταν δημοτικοί σύμβουλοι το 2009 στον πρώην δήμο Ελευθερίου Κορδελιού. Δεν άνοιξαν το στόμα τους να μας πούνε πως υπήρχε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευθερίου Κορδελιού του 2009 που ζητούσε τον τίτλο ιδιοκτησίας του ΘΕΠΑΝ από τη Διεύθυνση Γεωργίας και απάντηση της Διεύθυνσης Γεωργίας, η οποία καθιστούσε σαφές πως το ακίνητο ανήκε στο δήμο Ελευθερίου Κορδελιού. Μας άφησαν να ασχολούμαστε με το λόγο του Διονυσίου Α΄, ο οποίος λόγος δεν είχε καταγραφεί πουθενά. Η αιτία για την οποία ο δήμος δεν πήρε τότε το ακίνητο ήταν επειδή λειτουργούσε στο ΘΕΠΑΝ κυλικείο. Για να δοθεί το ακίνητο στο δήμο, επειδή υπήρχε κερδοσκοπική δραστηριότητα, είτε έπρεπε ο δήμος να πληρώσει το 50% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου είτε έπρεπε να παύσει την κερδοσκοπική δραστηριότητα.

Ο πρώην δήμος Ελευθερίου Κορδελιού δεν πήρε τον τίτλο ιδιοκτησίας του ΘΕΠΑΝ. Όταν οι πρώην δήμοι Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου ενώθηκαν, η τότε διοίκηση μας είπε πως το ακίνητο κατακυρώθηκε στην Εκκλησία και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ανήκει στο δήμο. Από τότε και μέχρι ο Γιώργος Χατζηβρέττας να μιλήσει για την ύπαρξη τίτλου ιδιοκτησίας, όσοι δεν θέλαμε να αποδεχτούμε πως ο χώρος δεν ανήκει στο δήμο, απλά κάναμε λογικές υποθέσεις.

Στο θέμα του ΘΕΠΑΝ έγιναν πράματα και θάματα που έχουν αρχή, μέση και τέλος αλλά αυτά δεν είναι αντικείμενο αυτής της γραφής. Το ΘΕΠΑΝ θα σωθεί και θα κατοχυρωθεί στα ιδιοκτησιακά στοιχεία του δήμου, αλλά όσοι το άφησαν στο έλεος του Θεού και νομίζουν πως «πέρασε η μπόρα», κάνουν όνειρα θερινής νυκτός. Το κείμενο αυτό γράφτηκε για να κατανοήσουν καλοί φίλοι πως το θέμα του ΘΕΠΑΝ δεν είναι τόσο απλό και δεν είναι μια «αστοχία» της διοίκησης Μανδαλιανού.

Σ.Μ.

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ