Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕκδήλωση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορδελιού Ευόσμου για το Μακεδονικό Αγώνα

Εκδήλωση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορδελιού Ευόσμου για το Μακεδονικό Αγώνα

Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορδελιού-Ευόσμου στο πλαίσιο των εορτασμών της “Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα” πραγματοποιήθηκε εκδήλωση την Πέμπτη 13/10/2022. Συγκεκριμένα έγινε ομιλία από τον εκπαιδευτικό του σχολείου μας κο Χρήστο Αρβανιτίδη (Ιστορικό), σχετικά με τους ηρωικούς αγώνες του Ελληνισμού της Μακεδονίας για την Ελευθερία και τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας.

Ταυτόχρονα με την ομιλία προβλήθηκε παρουσίαση με θέμα: “Η Βαλκανική αντιπαλότητα κατά τον 19ο αιώνα έως το 1ο μισό του 20ου” με κορύφωση τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Οι νικηφόροι Βαλκανικοί Πόλεμοι είχαν θετική έκβαση, μια και προηγήθηκε ο Μακεδονικός Αγώνας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908). Διεξήχθη στη Μακεδονία (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) μεταξύ κυρίως Βουλγάρων Ελλήνων, Σέρβων, ακόμα και των Ρουμάνων από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό πως η σημαντική αυτή επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα ήταν η επόμενη εδαφική απώλεια του Μεγάλου Ασθενούς της Ευρώπης.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=DN14QV5VDM0&t=904s του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και ακολούθησαν από τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές ερωτήσεις και γόνιμος διάλογος.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ