Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 5ης Οκτωβρίου 2022, η δημοτική σύμβουλος Κορδελιού Ευόσμου Μαρία Πασχαλίδου ζήτησε ενημέρωση από το δήμαρχο για τη συνάντηση που είχε το πρωί της ίδιας μέρας με τον κύριο Γιουτίκα, την κυρία Σαμαρά και εκπροσώπους των ΕΛΠΕ. Για όσους δεν γνωρίζουν ο κύριος Κωνσταντίνος Γιουτίκας είναι αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η κυρία Σαμαρά είναι η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έκανε την έρευνα για τη δυσοσμία.
Παραθέτουμε λέξη προς λέξη την απάντηση του δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού στη Μαρία Πασχαλίδου:
«Όσον αφορά για τη συνάντηση που είπατε για τα ΕΛΠΕ και την Περιφέρεια, ναι σήμερα είχαμε μια συνάντηση με την κυρία Σαμαρά απ’ το Πανεπιστήμιο, ήταν η κυρία Πατουλίδου, ο κύριος Γιουτίκας και ήταν και κάποια άτομα από τα ΕΛΠΕ, όπου θέλουμε να κάνουμε μια μόνιμη παρακολούθηση των αέριων ρύπων και της δυσοσμίας με ηλεκτρονικούς ανιχνευτές διασκορπισμένους δέκα δεκαπέντε ανιχντευτές σε όλο το Κορδελιό και στον Εύοσμο φυσικά, αλλά το Κορδελιό υποφέρει πιο πολύ, όπου ανά πάσα στιγμή δίνουν alert ότι είναι παραπάνω η δυσοσμία, να υπάρχει συλλογή υλικού από την ατμόσφαιρα, ανίχνευση των συγκεκριμένων ρύπων, ουσιών που ευθύνονται για τη δυσοσμία και ανάλογα απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει και ανίχνευση του προβλήματος εκεί που πρέπει. Είναι ένα σχέδιο το οποίο μας δόθηκε ένα προσχέδιο να το μελετήσουμε και να πούμε τις απόψεις μας όλες οι πλευρές. Θα το διαχειρίζεται η κυρία Σαμαρά, το Πανεπιστήμιο».
Πραγματικά ακούμε απίστευτα πράγματα από τον κύριο δήμαρχο, ο οποίος πλέον ξεκάθαρα δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα της δυσοσμίας. Τι δουλειά είχαν σε μια τέτοια συνάντηση οι εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ και ενώ η βιομηχανία από την έκθεση του ΑΠΘ κατονομάστηκε ως η υπεύθυνη για τη δυσοσμία; Από που και ως που τα ΕΛΠΕ θα μελετήσουν το σχέδιο της Πολιτείας και του Πανεπιστημίου για τις μετρήσεις και θα πουν τη γνώμη τους; Από που και ως που τα ΕΛΠΕ θα έχουν άποψη για την παρακολούθηση των ρύπων;
Ίσως ο κύριος δήμαρχος να απαντήσει πως τα ΕΛΠΕ θα παράσχουν τις γνώσεις τους στην πολιτεία για τον εντοπισμό της ρύπανσης και της δυσοσμίας και για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Ίσως κι εμείς καλόπιστα να δεχόμασταν την άποψη του δημάρχου, ξεπερνώντας τα όσα μέχρι τώρα έχει πει για να αθωώσει τα ΕΛΠΕ για τη δυσοσμία. Δεν μπορούμε όμως να το κάνουμε γιατί ακόμα και στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κύριος δήμαρχος επανέλαβε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες πως οι μετρήσεις θα γίνουν και ανάλογα θα γίνει ανίχνευση του προβλήματος εκεί που πρέπει και απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει.
Ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, ξεπερνώντας την έκθεση του ΑΠΘ, η οποία ξεκάθαρα κατονομάζει τα ΕΛΠΕ ως πηγή της δυσοσμίας, θα κάνει μετρήσεις για να ανιχνεύσει το πρόβλημα εκεί που πρέπει και να αποδώσει ευθύνες εκεί που πρέπει. Ο κύριος Μανδαλιανός δεν είναι λοιπόν σίγουρος εάν φταίνε τα ΕΛΠΕ για τη δυσοσμία και θα κάνει νέες μετρήσεις για τις οποίες καλούνται τα ΕΛΠΕ να διατυπώσουν την άποψή τους. Πάρα πολύ ωραία, αλλά, όταν εκλέχτηκε δήμαρχος, πήρε την ψήφο των πολιτών δεσμευόμενος ότι θα λύσει το πρόβλημα της δυσοσμίας και όχι αμφισβητώντας την πηγή της δυσοσμίας που κατέδειξε η έκθεση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η άποψη του κυρίου Μανδαλιανού γίνεται όλο και πιο εχθρική προς το περιβάλλον και προς τους κατοίκους του δήμου Κορδελιού Ευόσμου. Μέχρι τώρα θα έκανε μετρήσεις για να δει εάν η δυσοσμία είναι μικρότερη από πριν γιατί δεν είχε εμπιστοσύνη στις υποκειμενικές μύτες των κατοίκων που τη διαπιστώνουν. Τώρα θα κάνει τις μετρήσεις για να ψάξει επιπλέον ξανά την πηγή της δυσοσμίας.
Χαρίλαος Ταπαρίδης
Ο δήμαρχος θα κάνει νέες μετρήσεις για τη δυσοσμία ώστε να δει αν ευθύνονται τα ΕΛΠΕ!
«Τελικά η πολιτική κέρδισε την ιατρική;»