Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΑνοικτή επιστολή στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου για τη στάση του ενόψει της...

Ανοικτή επιστολή στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου για τη στάση του ενόψει της δίκης για τη ρύπανση του περιβάλλοντος

Η παρακάτω ανάρτηση έγινε σήμερα στην οικολογική ομάδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου «Η Αναπνοή είναι Δικαίωμα»:

«Ανοικτή επιστολή προς το Δ.Σ. του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου απεστάλη στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα: Στάση του Δήμου ενόψει της δίκης για τα αδικήματα της ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, με το παρακάτω περιεχόμενο:

Κορδελιό, 19 Νοεμβρίου 2021.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ

Θέμα: Στάση του Δήμου ενόψει της δίκης για τα αδικήματα της ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

κ. Πρόεδρε,

Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου – και σίγουρα οι επικεφαλής των παρατάξεων – γνωρίζουν ήδη ότι στις 14-12-2021 πρόκειται να συνεκδικαστούν, από το Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, οι δικογραφίες που έχουν έως τώρα σχηματιστεί για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κατά διαφόρων εκπροσώπων της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, κρίνεται αναγκαία η λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στη δίκη αυτή, για τους παρακάτω λόγους:

Κατ’ αρχάς, κατά την εκδίκαση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, όπως αυτών της ρύπανσης και της υποβάθμισης, οι Ο.Τ.Α. συγκαταλέγονται μεταξύ των προσώπων που εκ του νόμου δικαιούνται ως διάδικοι να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες προς υποστήριξη της κατηγορίας 1. Επομένως, η θεσμική παρουσία ή μη ενός Δήμου στη συζήτηση μίας τέτοιας υπόθεσης σαφώς δεν εξαρτάται από “πρόσκληση” προς τον Δήμαρχο αλλά από υπεύθυνη πολιτική απόφαση του αρμοδίου οργάνου αυτού, όπως είναι το Δ.Σ.

Το ζήτημα της έντονης δυσοσμίας (πετρελαιοειδών κ.λπ.) έχει απασχολήσει και εξακολουθεί έως σήμερα να απασχολεί πλήθος κατοίκων του Δήμου, όπως φαίνεται, πλην άλλων, και από πλήθος αναρτήσεων στη διαδικτυακή ομάδα στο Facebook “Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ”. Έξαλλου, για το ίδιο θέμα το Δ.Σ. του Δήμου έχει ήδη ασχοληθεί εκτενώς, με παλαιότερες συζητήσεις και αποφάσεις του. Σε πολιτικό επίπεδο, η ποιότητα του αέρα στη δυτική Θεσσαλονίκη αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης αλλά και προεκλογική δέσμευση τόσο για τη νυν Διοίκηση του Δήμου όσο και για την αντιπολίτευση. Στη δεδομένη συγκυρία, επομένως, δεν επιτρέπεται οι διοικούντες τον Δήμο να λουφάζουν, παρακολουθώντας παθητικά και ανέξοδα τις εξελίξεις. Θεωρούμε ότι ήρθε η στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση να σταθεί αντάξια των προσδοκιών, εκπροσωπώντας ως θεσμός το σύνολο των πολιτών.

Παρακαλώ να διανεμηθεί έγκαιρα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, προκειμένου, με δική τους πρωτοβουλία, να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. το ζήτημα της στάσης του Δήμου ενόψει της δικαστικής εξέλιξης αλλά και της συμμέτοχής αυτού ή μη ως πολιτικώς ενάγοντα στην παραπάνω υπόθεση.

Με εκτίμηση,

Στυλιανός Δημητριάδης

(Σημείωση) 1. Σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 7 Ν 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος προβλέπεται ότι: Στις περιπτώσεις εγκλημάτων του κεφαλαίου αυτού ως πολιτικώς ενάγων μπορεί να παρίσταται το Δημόσιο, καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια των οποίων τελέσθηκε το έγκλημα, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, πανεπιστήμια, άλλοι επιστημονικοί φορείς, δικηγορικοί σύλλογοι, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα αν έχουν υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο και με αίτημα ιδίως την αποκατάσταση των πραγμάτων, στο μέτρο που είναι δυνατή. Έγγραφη προδικασία δεν απαιτείται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ