Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΗ άποψη του ειδικού συμβούλου του δήμου Λάζαρου Κατσιά για την έκδοση...

Η άποψη του ειδικού συμβούλου του δήμου Λάζαρου Κατσιά για την έκδοση οικοδομικών αδειών

Ο ειδικός συνεργάτης του δήμου Κορδελιού Ευόσμου και πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Λάζαρος Κατσιάς, έκανε την παρακάτω εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 29ης Σεπτεμβρίου 2021, όσον αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών:

«Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να πούμε ένα αναλυτικό ιστορικό του όλου θέματος. Το πρόβλημα προέκυψε εδώ και 16 χρόνια το 2005, όταν κάποιος εργολάβος ξεκίνησε να χτίζει μια σειρά πολυκατοικιών κυριολεκτικά στα όρια, δηλαδή στον φράχτη, των ΕΛΠΕ στην Ε΄ Συνοικία του Κορδελιού. Τότε υπήρξε μία δικαστική απόφαση, επειδή πολλοί ρώτησαν γιατί δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες, την οποία έχουν σχολιάσει πάρα πολλοί νομικοί με τρομερές επιφυλάξεις. Κάποιος δικαστής λοιπόν έβγαλε την απόφαση ότι, παρόλο που δεν απαγορευόταν από καμία πολεοδομική διάταξη η έκδοση αυτής της άδειας, με βάση τη συνθήκη SEVESO και την ΚΥΑ του 2001, όφειλαν οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας να σταθμίσουν τους κινδύνους και να μη δώσουν την άδεια στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Έκτοτε υπήρξε ένας σοβαρός προβληματισμός των υπαλλήλων της πολεοδομίας για το αν θα πρέπει να εκδίδουν ή αν δεν θα πρέπει να εκδίδουν οικοδομικές άδειες. Υπήρξε ένα διάστημα που τα πράγματα ήταν πιο σαφή, όπου το Υπουργείο είχε κηρύξει όλη την Ε΄ και μια περιοχή της Δ΄ Συνοικίας σε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών. Είχε δικαίωμα αυτό να το κάνει τρεις φορές, μία φορά το χρόνο. Το έκανε και αυτή η αναστολή ίσχυσε για τρία χρόνια. Έληξε το 2009 η τρίτη αναστολή. Δεν είχε δικαίωμα το υπουργείο να εκδώσει επιπλέον αναστολή. Ο νόμος έλεγε ότι μέχρι τρεις φορές μπορείς να δώσεις αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και αυτό έληξε το 2009. Έκτοτε δεν υπάρχει κανένας πολεοδομικός περιορισμός ούτε άλλη νομοθετική διάταξη που να επιτρέπει στους υπαλλήλους της Πολεοδομίας να αρνηθούν την έκδοση οικοδομικής άδειας σε οποιοδήποτε σημείο εντός σχεδίου του δήμου.

Έχει υπάρξει πολύ μεγάλη αλληλογραφία προς το ΥΠΕΝ, το οποίο αρνείται να πάρει θέση, φοβάται να πάρει θέση κατά την πολιτική μου εκτίμηση γιατί είναι γι’ αυτούς μια καυτή πατάτα. Αφορά σ’ όλη την Ελλάδα μόνο το δικό μας δήμο γιατί όπου αλλού υπάρχουν διυλιστήρια ή οικισμοί είναι πιο απομακρυσμένοι. Μιλήσαμε με την Πολεοδομία Ασπροπύργου και δεν γνωρίζουν καν τη λέξη SEVESO. Έχουν μόνο έναν καταυλισμό τσιγγάνων δίπλα. Ο δικός μας οικισμός είναι σε επαφή με τον φράχτη των ΕΛΠΕ.

Η συνθήκη SEVESO λέει στο άρθρο 12 και εκφράστηκε στο άρθρο 13 της ΚΥΑ του 2016, η οποία ερμηνεύει τη SEVESO 3 -όταν συνέβησαν αυτά τα γεγονότα ίσχυε η SEVESO 2 και η αντίστοιχη ΚΥΑ ήταν του 2001- ότι κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό χρήσιμο είναι να λαμβάνονται υπ’ όψιν, όπου κριθεί αναγκαίο, πολεοδομικοί περιορισμοί. Τέτοιοι περιορισμοί όμως δεν υπήρξαν νομοθετικά μέχρι σήμερα με ολιγωρία του υπουργείου. Στη συνέχεια λέει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, που νομίζω ότι ο δήμος μας δεν το αξιοποίησε μέχρι τώρα. Λέει ότι οι εγκαταστάσεις οφείλουν να πάρουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, τα οποία θα περιορίσουν τους όποιους κινδύνους. Αυτό, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας, πιστεύω ότι δεν το έχουμε ελέγξει επαρκώς, δηλαδή δεν έχουμε ελέγξει αυτήν τη διάσταση του νόμου που λέει ότι τα ΕΛΠΕ για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους πρέπει να πάρουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, να μας πουν ποια είναι και αν τα πήραν και αν τα πήραν γιατί δεν περιορίστηκαν οι κύκλοι επικινδυνότητας.

Οι κύκλοι επικινδυνότητας για να θυμίσω είναι το εξής. Ότι τα ΕΛΠΕ και κάθε επιχείρηση που έχει προϊόντα, τα οποία εμπίπτουν στην οδηγία SEVESO και η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει τρεις τύπους προϊόντων που εμπίπτουν, δηλαδή αποθήκευση πετρελαιοειδών, διαλύτες και πολυπροπυλένιο, έχουν την υποχρέωση να συντάσσουν τα λεγόμενα ΣΑΤΑΜΕ, τα οποία είναι τα σχέδια αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και με βάση αυτά τα σχέδια χαράσσουν κάποιους κύκλους επικινδυνότητας. Λέμε ότι σ’ αυτήν τη ζώνη θα έχουμε για παράδειγμα θανάτους, στην επόμενη ζώνη θα έχουμε υλικές ζημιές κτλ.

Συντάξαν λοιπόν τη μελέτη αυτή με τους κύκλους τους συγκεκριμένους, τους κοινοποιήσαν στην αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας, στη Γραμματεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Το πρώτο ΣΑΤΑΜΕ έγινε λίγο μετά το 2001. Το τελευταίο ΣΑΤΑΜΕ έγινε το 2016. Το θέμα είναι ότι δεν έχουν κοινοποιηθεί ως όφειλαν. Οι διατάξεις της SEVESO επίσης λένε ότι οι κανονισμοί αυτοί, τα μέτρα που θα λάβουν, πρέπει να τεθούν σε διαβούλευση, πρέπει να κοινοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, να κοινοποιηθούν στην αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Τέτοιου είδους διαβούλευση και τέτοιου είδους κοινοποίηση δεν έγινε.

Οι χάρτες οι συγκεκριμένοι βρίσκονται μόνο στα χέρια των ΕΛΠΕ, στα χέρια της Περιφέρειας και εκ του περισσού τους ζήτησε με πολύ μεγάλη ένταση και τους πήρε τελικά και η Πολεοδομία. Κανένας δημότης δεν γνωρίζει αυτόν το χάρτη. Κανένας μηχανικός δεν γνωρίζει αυτόν το χάρτη, δεν ξέρει ποιες είναι αυτές οι ζώνες επισήμως. Ο κάθε άνθρωπος που αγοράζει σήμερα ένα οικόπεδο στην περιοχή, συντάσσει ένα συμβόλαιο και ένα τοπογραφικό που λέει ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, στη συνέχεια παίρνει υψόμετρο από τον δήμο που λέει ότι μπορεί να χτίσει και φτάνει στην Πολεοδομία η οποία του λέει «έχεις πρόβλημα».

Θεωρώ ότι, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση του κυρίου Κυβέλου, από τη στιγμή που σήμερα δεν υπάρχει καμία πολεοδομική διάταξη που να απαγορεύει την ανοικοδόμηση, είναι υποχρεωμένη η Πολεοδομία να εκδίδει άδειες. Όσο διαρκούσε η κρίση υπήρχε πολύ μικρή ζήτηση στην οικοδομησιμότητα. Το θέμα αυτό, ας πούμε, περνούσε λίγο εξ απαλών ονύχων. Θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή, εάν κάποιος δημότης κινηθεί εναντίον της Πολεοδομίας, η οποία θα αρνηθεί να του εκδώσει άδεια, μάλλον θα καταδικαστεί η Πολεοδομία. Οι υπάλληλοι θεωρώ ότι είναι στον αέρα, αν αποφασίσει κάποιος δημότης να κάνει τα έξοδα και να υποστεί αυτήν την ταλαιπωρία. Εάν δώσουν άδειες μπορεί να προσβάλουν τη διαδικασία τα ΕΛΠΕ, αλλά νομίζω ότι δεν θα το κάνουν γιατί τα ΕΛΠΕ τα ενόχλησε η συγκεκριμένη οικοδόμηση στο συγκεκριμένο σημείο. Απ’ ότι συζήτησα και με τον κύριο Κυβέλο, η απόφαση του δικαστηρίου αφορά το συγκεκριμένο οικόπεδο, ότι η εφαρμογή της απόφασης του 2005 αφορά το συγκεκριμένο οικόπεδο και όχι οποιαδήποτε άλλη ιδιοκτησία.

Θεωρώ λοιπόν ότι η εισήγηση κινείται σε σωστή κατεύθυνση, το θέμα πρέπει να λυθεί με κάποιον τρόπο. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ξέρετε ότι είναι απλά ενισχυτική. Η Πολεοδομία περιμένει ένα εντέλλεσθαι από τον δήμαρχο. Ο δήμαρχος, για να ενισχύσει το εντέλλεσθαι του, ζητάει από το Δημοτικό Συμβούλιο αυτό. Δεν είναι κακό αυτό. Νομίζω ότι είναι καλό για να ενισχύσει το εντέλλεσθαι του, πέρα από τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου η οποία είναι ισχυρή κατά τη γνώμη μου, θεωρώ ότι καλό είναι να υπάρχει και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, με δεδομένο ότι αυτό εκφράζει τον λαό του δήμου. Θεωρώ ότι είναι καλό να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είναι από τις αποφάσεις που δεν ελέγχονται από την Περιφέρεια. Το εντέλλεσθαι όμως του δήμαρχου θα ελεγχθεί».

Δ.Σ. Κορδελιού Ευόσμου: Η Διεύθυνση Πολεοδομίας δύναται να προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικών αδειών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ