Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΝα μην μετακινηθούν τα αρχαία της Βενιζέλου ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού...

Να μην μετακινηθούν τα αρχαία της Βενιζέλου ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ»

Κατά την σημερινή 9 26.7.2021) έκτακτη συνεδρίαση του το Δημοτικό συμβούλιο, με θέμα την έκδοση ψηφίσματος για τη διατήρηση των αρχαίων ευρημάτων του σταθμού Μετρό της Βενιζέλου στη φυσική τους θέση, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ και ενέκρινε το παρακάτω  ψήφισμα

 

Ψήφισμα

Μετά από τη δημοσιοποίηση του θέματος περί απομάκρυνσης των αρχαιολογικών ευρημάτων από τον χώρο στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης, τις απόψεις και διαμαρτυρίες κορυφαίων προσωπικοτήτων σε Αμερική, Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, τη διατυπωμένη γνώμη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, θεωρούμε ως βέλτιστη λύση την διατήρηση των αρχαιοτήτων εντός του σταθμού και την ταυτόχρονη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου απευθύνει έκκληση προς την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον Πρωθυπουργό να αναθεωρήσει την απόφαση για απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Ζητούμε την άμεση κατάθεση αίτησης προς την UNESCO για την αναγνώριση του μνημείου ως «Χώρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής  Κληρονομιάς». Πρέπει να αναδειχτεί η ιστορία 2.500 ετών που συνοδεύει αυτήν την πόλη και να ενταχθεί επιτέλους αυτή στον τουριστικό σχεδιασμό της χώρας.

Τέλος επισημαίνουμε την ανάγκη επιτάχυνσης του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της βασικής γραμμής και των επεκτάσεων του ΜΕΤΡΟ στη δυτική πλευρά της πόλης.

Η συνεδρίαση  πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τον περιορισμό διάδοσης της νόσου covid-19.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ