Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΟ Χριστός ξανασταυρώθηκε Μεγάλη Πέμπτη του 2021…

Ο Χριστός ξανασταυρώθηκε Μεγάλη Πέμπτη του 2021…

Ο Χριστός ξανασταυρώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη του 2021 αλλά αυτή τη φορά όχι στη Λυκόβρυση, αλλά στον ωραίο δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Πολλά χρόνια μετά το αθάνατο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, η αναπαράσταση των παθών έλαβε χώρα όχι σ’ ένα ελληνικό χωριό της Ανατολής, αλλά στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος. Οι προύχοντες, όπως και στη Λυκόβρυση, διάλεξαν τον Χριστό και του φόρτωσαν έναν μεγάλο σταυρό να τον ανεβάσει στον Γολγοθά.

Ποιον διάλεξαν οι προύχοντες για να αναπαραστήσει τον Χριστό και να σηκώσει το σταυρό του μαρτυρίου; Μα ποιον άλλον; Τον φτωχό! Πνεύμα και ηθική. Τέτοια ηθική που στην πλάτη ανθρώπων, οι οποίοι σηκώνουν τον σταυρό του μαρτυρίου τους εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει ώστε να χρειάζονται μια σακούλα είδη πρώτης ανάγκης για να επιβιώσουν, να φορτώνεται και ο σταυρός της νομιμοποίησης της δυσοσμίας μέσω αποδοχής χορηγιών.

Τελικά αυτή η πλάτη των φτωχών σηκώνει πολλούς σταυρούς, γιατί άλλωστε δεν έχουν να χάσουν τίποτα στην κατάσταση που έχουν φτάσει. Εύκολα φορτώνεις κι άλλους σταυρούς σε ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση. Έτσι Πάσχα του 2021 ο σταυρός φορτώθηκε σε διάφορους Μανολιούς για να τον σηκώσουν, φορτώθηκε σ’ όλους εκείνους τους ταλαιπωρημένους της Σαρακήνας χωρίς να τον ζητήσουν, χωρίς να τον διεκδικήσουν. Βλέπεις κανένας δεν επιλέγει τον σταυρό που θα σύρει και πάνω στον οποίο θα σταυρωθεί. Πάντα άλλοι τον διαλέγουν.

Έσυραν λοιπόν οι ταλαιπωρημένοι το σταυρό τους στο Γολγοθά και ανέβηκαν πάνω σ’ αυτόν να σταυρωθούν, την ώρα που οι προύχοντες τοποθέτησαν ακριβώς κάτω από το σταυρό την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να παραδώσουν στην κοινωνία άσπιλη και αμόλυντη την πηγή της δυσοσμίας. Κατόπιν όλοι μαζί έκαναν Ανάσταση, τσούγκρισαν τα κόκκινα αυγά, περιδρόμιασαν και κοιμήθηκαν τον ύπνο του δικαίου. Στο μεταξύ οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι κατέβηκαν από το σταυρό, τον πήραν ξανά στην πλάτη και άρχισαν να τον περιφέρουν, αναμένοντας πότε οι προύχοντες θα τους φορτώσουν κι άλλους σταυρούς.

Αρ. Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ