Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑΙΧΜΗΡΑΆραγε αν άρχιζε στο ξύλο τη γυναίκα του θα παρέμβαινε κανείς;

Άραγε αν άρχιζε στο ξύλο τη γυναίκα του θα παρέμβαινε κανείς;

Μεγάλο Σάββατο μεσημέρι έξω από μεγάλο super market και ενώ έξω από αυτό περιμένει μια μεγάλη ουρά πελατών για να εισέλθουν, αφού εντός του καταστήματος υπάρχει πολύς κόσμος, ένας εξηνταπεντάρης κανίβαλος βρίζει χυδαία επί πολλή ώρα τη γυναίκα του, η οποία είναι στην ίδια ηλικία με αυτόν, χωρίς να παρεμβαίνει κανείς. Ο κανίβαλος μάλιστα βλαστημάει συνεχώς. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι η γυναίκα του είναι σιγανοπαπαδιά και ότι ο κανίβαλος είναι «παθός» όπως λέει ο ταξιτζής στην ταινία «η δε γυνή…». Ο κανίβαλος όμως είναι απλά κανίβαλος. Ο τρόπος που συμπεριφέρεται στη γυναίκα του δείχνει πόσο κανίβαλος είναι. Όμως ο τρόπος που βλαστημάει μεσημέρι Μεγάλου Σαββάτου δεν απευθύνεται στη γυναίκα του. Ο κανίβαλος έχει αποφασίσει να προκαλέσει το θρησκευτικό συναίσθημα τόσο πολύ κόσμου.

Κι όμως, δεν παρεμβαίνει κανείς για να τον σταματήσει. Είναι γιατί υπάρχει ανδρική αλληλεγγύη; Είναι γιατί υπάρχει αδιαφορία; Είναι γιατί ίσως τον θεωρούν «παθόντα»; Είναι γιατί δεν θέλουν να ανακατευτούν επειδή φοβούνται ότι θα τους αποστομώσει ακόμα και η γυναίκα του; Είναι γιατί φοβούνται μήπως αν την υπερασπιστούν, ότι όταν θα πάνε στο σπίτι τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα για εκείνην; Ο κανίβαλος, όπως ήδη γράφτηκε, είναι εξήντα πέντε χρονών περίπου, όσο και η γυναίκα του δηλαδή, οπότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχουν και εγγόνια. Ο τύπος είναι κανίβαλος γιατί αν η γυναίκα του είναι τόσο ελεεινή όσο την περιέγραφε με τις βρωμοκουβέντες του, ας την είχε χωρίσει. Σίγουρα δεν έγινε τέτοια στα εξήντα πέντε. Όμως ο κανίβαλος ήταν αυτός κι όχι η γυναίκα του. Δεν μίλησε κανείς, ενώ το σκηνικό συνεχιζόταν για πολλά λεπτά καθώς έβαζαν στο αυτοκίνητό τους τα ψώνια τους. Αναρωτιέσαι αν θα την έσωζε κανείς εάν σήκωνε χέρι πάνω της ο κανίβαλος.

Δύο αυτοκίνητα πιο πέρα ένα ζευγάρι μεταξύ τριάντα και τριάντα πέντε ετών τοποθετεί κι εκείνο τα ψώνια του στο αυτοκίνητο. Θηριώδεις και οι δύο, ο άντρας πάνω από 1,90 ύψος αποφασίζει να πει στον κανίβαλο να βγάλει τον σκασμό γιατί δεν μπορεί να τον ακούει άλλο να βρίζει τη γυναίκα. Ο κανίβαλος στην αρχή αντιδρά, αλλά ο νεαρός του λέει πως θα τον διπλώσει και θα τον βάλει μαζί με τα ψώνια στο πορτ μπαγάζ! Ο κανίβαλος διαμαρτύρεται γιατί ανακατεύεται ο νεαρός σε ξένες υποθέσεις. Η απάντηση αποστομωτική: «Μάνα μου είναι και δεν θα της μιλάς έτσι». Ο κανίβαλος κάτι ψιθυρίζει, μία μηχανή με δύο πενηντάρηδες σταματάει, ο συνοδηγός φωνάζει στον νεαρό «ν’ αγιάσει το στόμα σου» και ο οδηγός «επιτέλους βαρεθήκαμε να τον ακούμε». Ο κανίβαλος καταλαβαίνει ότι πρέπει να βγάλει το σκασμό και η γυναίκα του κανίβαλου ευχαριστεί τον νεαρό και του ζητάει να σταματήσει καθώς ο σύζυγός της πλέον πήρε το μάθημά του.

Ο νεαρός δεν έσωσε τη γυναίκα του κανίβαλου, αλλά την κατάσταση. Ο νεαρός δεν άφησε τον κανίβαλο να ρίξει μέσα σε λίγα λεπτά τον άνθρωπο στα τέσσερα, που τόσα εκατομμύρια χρόνια έκανε να σηκωθεί στα δύο. Ο νεαρός με την παρέμβασή του δεν έσωσε την τιμή του ανδρικού πληθυσμού, αλλά την τιμή του ανθρωπίνου είδους. Η αλήθεια είναι ότι ο κανίβαλος ήταν τυχερός που παρενέβη ο νεαρός και όχι οι δυο πενηντάρηδες που ήταν πάνω στη μηχανή…

Ασημάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ