Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«“ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ” ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΤΙΣ... ΥΑΙΝΕΣ»

«“ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ” ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΤΙΣ… ΥΑΙΝΕΣ»

“ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ” ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΤΙΣ… ΥΑΙΝΕΣ
Η εκμετάλλευση των νεκρών έχει αποδειχθεί η πλέον αποτελεσματική τακτική για την παράταξη “Ξεκινάμε από την αρχή” και τον επικεφαλής της, δεν είναι όμως και η πλέον ηθική και σίγουρα σε βάθος χρόνου ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από τέτοιες μεθοδεύσεις.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης με αφορμή τα όσα καταγγέλλονται για τις συνθήκες ταφής απόρων, ως ύαινα αναζητά «τροφή» στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ευόσμου, προκειμένου να συντηρήσει την ύπαρξη μίας παράταξης αναπαράγοντας διαστρεβλωμένες έως και εντελώς ανυπόστατες πληροφορίες.
Επαναλαμβάνουμε λοιπόν τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον Σύνδεσμο Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης και αφορούν στα όσα καταγγέλθηκαν σε ιστοσελίδα, περί άταφης σορού, της τραγικής κατάστασης στο Κοιμητήριο και των καταστροφών που προκλήθηκαν από εργασίες τσιμεντοποίησης.
Η Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη “Ξεκινάμε απότην αρχή”, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη για τα Κοιμητήρια, Μαρία Πασχαλίδου, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο είχε θέσει το τελευταίο θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΔΔΘ και είχε λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις.
Περί της απαράδεκτης εικόνας και των καταστροφών επισημαίνουμε την από τον περασμένο Δεκέμβρη επίσημη απάντηση του Δημοτικού Συμβούλου και Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοιμητηρίου, Γρηγόρη Κυριακίδη, προς την κυρία Πασχαλίδου. Ο Αντιπρόεδρος είχε ξεκαθαρίσει ότι οι εργασίες που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβρη επρόκειτο να διεκπεραιωθούν σε δύο φάσεις, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάρτιο. Είναι προφανές ότι όταν χωματουργικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η εικόνα που παρουσιάζει ένα εργοτάξιο δεν μπορεί να ικανοποιεί κανέναν, αλλά απαιτείται κατανόηση και υπομονή αφού είναι προσωρινή.
Η καταγγελία καταστροφής ταφικών μνημείων, από εργασίες τσιμεντοποίησης αφορούσαν ένα και μόνο μνημείο, για το οποίο επιλήφθηκαν άμεσα οι υπηρεσίες του Κοιμητηρίου, αποκαθιστώντας τις όποιες ζημιές είχαν προκληθεί. Όσο για την παρουσία απορριμμάτων, είναι πέρα για πέρα ψευδής. Η μόνη πηγή ρύπανσης μπορεί να προέρχεται από στεφάνια, τα οποία προφανώς και απομακρύνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Άλλωστε, η κυρία Πασχαλίδου αντί να γνωστοποιήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα όσα κατήγγειλε στα Μέσα, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση τους, κρυβόταν πίσω από δικαιολογίες λέγοντας ότι περιμένει τη λήξη των έκτακτων περιοριστικών μέτρων, τα οποία επιτάσσουν τα Δημοτικά Συμβούλια να γίνονται διαδικτυακά, όπως ακριβώς κρύβεται στις κρίσιμες ψηφοφορίες δηλώνοντας «παρών»…
Από την άλλη ο κύριος Σωκράτης Πασχαλέρης, μέλος της παράταξης του κυρίου Καμαρινού, ο οποίος υποτίθεται κόπτεται για τον σεβασμό στους νεκρούς, με αφορμή καταγγελία ενταφιασμού απόρου άνευ φέρετρου, ουδέποτε στο παρελθόν έθεσε σχετικό θέμα σε έκτακτο ή τακτικό Τοπικό Συμβούλιο. Αντιθέτως, έσπευσε να κάνει τον τιμητή της δημοτικής αρχής με ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με προφανή σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, παραβλέποντας ότι η θέση του ως τοπικού συμβούλου, γεγονός που τον καθιστά υπόλογο στους ψηφοφόρους του, τους Δημότες Κορδελιού-Ευόσμου και εν γένει στους δημοκρατικούς θεσμούς που καλείται να υπηρετεί από τη θέση του.
Προς ενημέρωση της μείζονος αντιπολίτευσης, λοιπόν, στην περίπτωση απόρων η διαδικασία προβλέπει η εξόδιος ακολουθία να τελείται στο εκκλησάκι των “Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ”, το οποίο βρίσκεται εντός του Κοιμητηρίου, ενώ εν συνεχεία ο θανών συνοδεύεται από τον ιερέα και τους εργολάβους στην τελευταία του κατοικία, όπου και ενταφιάζεται όπως προβλέπει η ορθόδοξη πίστη. Επομένως όχι μόνο καμία σορός δεν μένει εκτεθειμένη, αλλά και οι υπηρεσίες του Κοιμητηρίου προχωρούν σε περαιτέρω επιχωματώσεις σε δεύτερο χρόνο.
Σύμφωνα δε, με τον κανονισμό των Κοιμητηρίων όλης της χώρας ο θανών μπορεί να ταφεί είτε σε φέρετρο είτε καλυμμένος με ένα σεντόνι, είτε τοποθετημένος σε ειδικό σάκο. Η διοίκηση του Κοιμητηρίου στις 30/04/2020 με αίτημα της με Αριθμ. Πρωτ. 1438 απευθυνόμενη προς το Σωματείο Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας Θράκης, «Οι Ταξιάρχες» και με αφορμή περιστατικά που είχαν καταγραφεί στο Κοιμητήριο ζήτησε οι άποροι θανόντες να μην ενταφιάζονται γυμνοί. Παράλληλα ζητήθηκε οι θανόντες να τοποθετούνται τουλάχιστον σε ειδικούς σάκους και σε φέρετρα και αυτό να καλύπτεται από τα έξοδα με τα οποία επιβαρύνεται ο εκάστοτε δήμος σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η διοίκηση προσπαθεί να ανταποκριθεί στο σημαντικό έργο της, έχοντας να αντιμετωπίσει και παθογένειες παλαιότερων χρόνων. Αντιλαμβανόμενη τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας κινήθηκε έγκαιρα δημιουργώντας 220 θέσεις ταφής για θύματα covid-19 στο Κοιμητήριο, με κόστος μόλις 22.000 ευρώ, φροντίζοντας παράλληλα να μπει η επέκταση του στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η επέκταση, η οποία αναμένεται να λύσει όλα τα προβλήματα βρίσκεται στο στάδιο των μελετών, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αναλαμβάνει εν συνεχεία τη δημοπράτηση του έργου και για την διεκπεραίωσή του.
Σχετικά τώρα με τις αήθεις επιθέσεις περί «εξυπηρετήσεων» προς ημετέρους και συγγενικά πρόσωπα, τονίζουμε ότι αν η παράταξη «Ξεκινάμε από την αρχή» ή ο επικεφαλής αυτής έχει να κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες για παράτυπες προσλήψεις ή ότι άλλο υπονοεί τέλος πάντων, είμαστε στη διάθεση του να τις ελέγξουμε. Στο σπίτι του κρεμασμένου πάντως δεν μιλάνε για σκοινί, γι αυτό καλό θα είναι έως τότε να σιωπήσει.
Τέλος, σχετικά με το αν ο Δήμαρχος προκαταλαμβάνει με τη θέση του ποιος θα αναλάβει την προεδρία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης από τις αρχές του νέου έτους, να ξεκαθαρίσουμε προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ότι οι διοικούσες παρατάξεις είναι αυτές που ορίζουν το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο του Κοιμητηρίου. Όσον αφορά την πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης να αναλάβει η κυρία Πασχαλίδου την προεδρία του Δ.Σ. των Κοιμητηρίων, των οποίων τη διαχείριση έχουν πέντε Δήμοι (Δήμους Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου-Μελά, Νεάπολης-Συκεών και Θεσσαλονίκης), δεν θα είχε καμία αντίρρηση η διοικούσα παράταξη, όπως δεν είχε και όταν την πρότεινε για το παρόν Δ.Σ. χωρίς να είναι υποχρέωσή της, αλλά η μέχρι τώρα πορεία της αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα καθήκοντα.
Ανάρτηση της παράταξης “ΝΕΑ ΠΝΟΗ” στη σελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ