Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑΙΧΜΗΡΑΟ Αλέκος, ο Χαρίλαος κι ο Ανδρέας που έκαναν το εμβόλιο της...

Ο Αλέκος, ο Χαρίλαος κι ο Ανδρέας που έκαναν το εμβόλιο της astrazeneca…

Ο Αλέκος, ο Χαρίλαος κι ο Ανδρέας είναι τρεις φίλοι μου, λίγο πάνω από εξήντα χρονών, που έκαναν το εμβόλιο της astrazeneca. Ούτε που το σκέφτηκαν. Πήγαν και το έκαναν κόντρα στις φοβίες και σε όλες τις αμφιβολίες που έχουν καλλιεργηθεί. Τα θετικά του εμβολιασμού είναι απείρως περισσότερα από τυχόν παρενέργειες σε ένα μικρό δείγμα των εμβολιασμένων.

Θα σκεφτεί κανείς ότι ο Αλέκος, ο Χαρίλαος και ο Ανδρέας είναι τρία βλαχαδερά, τρία πρόβατα που έκαναν ότι τους είπαν και έβαλαν σε κίνδυνο την υγεία τους. Ο Αλέκος και ο Χαρίλαος αποφοίτησαν από πανεπιστήμια. Ο Ανδρέας δεν είχε τέτοια τύχη, αλλά και με τους τρεις μπορείς να συζητήσεις πράγματα που λίγων ανθρώπων το μυαλό μπορεί να τα χωρέσει. Για τη φιλοσοφία, για τη διαλεκτική της φύσης, για τη διαλεκτική της κοινωνίας, για τη φυσική, για το σύμπαν, για τις μαύρες τρύπες του διαστήματος, για τη θεωρία της σχετικότητας, για το σκάκι, για την εξέλιξη, για τα μαθηματικά!

Ο Αλέκος, ο Χαρίλαος κι ο Ανδρέας είναι τρεις άνθρωποι που με ευκολία θα χαρακτήριζα διανοούμενους, πράγμα που δεν κάνω καθόλου εύκολα. Διαβάζουν πολύ, συζητούν πολύ, σκέφτονται πολύ, γράφουν πολύ κι ας έχουν περάσει τα εξήντα έτη. Χθες ο Αλέκος μου έλεγε σε πόσες μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες έχει βοηθήσει και ήταν πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, ήταν πολύ χαρούμενος για το λιθαράκι ή το λιθάρι που έβαλε σε τέτοιες επιστημονικές εργασίες.

Ο Αλέκος, ο Χαρίλαος κι ο Ανδρέας, που το μυαλό τους έχει χωρέσει τόσα πράγματα όσα δεν χωράει το μυαλό χιλιάδων άλλων, δεν το σκέφτηκαν καθόλου για να κάνουν το εμβόλιο της astrazeneca. Αφού έκαναν το εμβόλιο αυτοί οι τρεις, οποιαδήποτε συζήτηση κατά των εμβολίων, κατά ακόμα και αυτού του συγκεκριμένου εμβολίου, μου φαίνεται εντελώς παράταιρη και παρελκυστική έστω κι αν αυτή η συζήτηση γίνεται από υγειονομικό, έστω κι αν αυτή η συζήτηση γίνεται από γιατρό.

Άλλο η κριτική, αλλά η κουβέντα για την πρόοδο, άλλο η συζήτηση για τον δρόμο προς της πρόοδο και την εξέλιξη και άλλο η κουβέντα της ρίψης της επιστήμης στην πυρά. Ας μπούμε όλοι στη σειρά λοιπόν για να κάνουμε το εμβόλιο και ας αφήσουμε τα παραμύθια, αφενός για να σωθούν ζωές και αφετέρου για να μην ζήσουμε τον εγκλεισμό και το ερχόμενο φθινόπωρο. Αυτό που πρέπει να απαιτήσουμε είναι μαζικοί και άμεσοι εμβολιασμοί, αντί να καλλιεργούμε την αμφισβήτηση της επιστήμης. Το παράδειγμα του Αλέκου, του Χαρίλαου και του Ανδρέα αυτά ακριβώς φανερώνουν. Ή με τον Αλέκο, τον Χαρίλαο και τον Ανδρέα ή με το σκοτάδι των συνομωσιολόγων!

Σ.Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ