Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΟ ανασχεδιασμός του πάρκου Σμύρνης

Ο ανασχεδιασμός του πάρκου Σμύρνης

Το πάρκο Σμύρνης, το οποίο πήρε το όνομα στη μνήμη της πρωτεύουσας των Προσφύγων της περιοχής, βρίσκεται στην καρδιά του Κορδελιού και περικλείεται από τις ασφαλτοστρωμένες οδούς Παγκάλου, Σιατίστης, Παπαφλέσσα και την οδό Παπαναστασίου η οποία είναι οδός ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομημένη. Σήμερα ο χώρος περιλαμβάνει παιδική χαρά, γήπεδο μπάσκετ καθώς και δύο εγκαταλειμμένα κτίσματα, το πρώην αναψυκτήριο και ένα περίπτερο.

Στόχος της μελέτης είναι ο πρασινισμός και η βιοκλιματική αναβάθμιση που σε συνδυασμό με τον σύγχρονο σχεδιασμό και τον σύγχρονο αστικό εξοπλισμό θα καταστήσει την περιοχή επισκέψιμη και φιλική.

Σύμφωνα με τη μελέτη σχεδιάζεται η ανακατασκευή πεζοδρομίων και χώρων πρασίνου, φυτεύσεις, δημιουργία χώρων περιπάτου και αναψυχής και δημιουργία μικρής πλατείας με χώρο μνημείου, δημιουργία δραστηριοτήτων άθλησης για παιδιά και ενήλικες πολίτες. Παράλληλα, προβλέπεται ο χώρος να αποτελέσει χώρος μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής καθώς ένα σημαντικό τμήμα του πάρκου έχει αφιερωθεί στον σκοπό αυτό.

Η μελέτη προβλέπει την οργάνωση ενός αστικού περιπάτου, μιας ελλειπτικής διαδρομής, η οποία ξεχωρίζει και οργανώνει τις λειτουργίες με έναν φυσικό τρόπο. Φεύγουν το υφιστάμενο κτίσμα του αναψυκτήριου και τοιχία παρτεριών, το εγκαταλειμμένο περίπτερο, αποξηλώνονται άρρωστα δένδρα και φυτεύονται νέα, υγιή και κατάλληλα για την περιοχή και τον τόπο. Τοποθετούνται σε όλη την έκταση του πάρκου καθιστικά, πέργκολες, εξοπλισμός άθλησης, μονοπάτια και αρωματικός κήπος. Επίσης, πρόκειται να τοποθετηθεί νέος εξοπλισμός φωτισμού και αστικός εξοπλισμός με κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης και έξυπνων καθιστικών, τα οποία λειτουργούν με την ηλιακή ενέργεια η οποία αποθηκεύεται και είναι διαθέσιμη όλες τις ώρες της μέρας.

Το πράσινο πάρκο έχει τις ακόλουθες χρήσεις:

  • Πλατεία μνημείου- Νέο τοπόσημο: Χωροθετείται στην βόρεια είσοδο του πάρκου και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Με τη δημιουργία καθιστικών, μονοπατιών και ελεύθερων διαμορφώσεων, οι επισκέπτες έχουν εναλλακτικές δυνατότητες οικειοποίησης του και θέας προς το μνημείο.
  • Βοτανικός – Αρωματικός κήπος. Χώρος όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει τον δροσερό και αρωματισμένο αέρα.
  • Υπαίθριος χώρος άθλησης – Μονόζυγα σε άμεση γειτνίαση με το χώρο της παιδικής χαράς. Σε αυτόν τον χώρο μπορούν να αθληθούν ενήλικες και έφηβοι.
  • Υπαίθριος χώρος άθλησης – Όργανα άθλησης: Είναι διαμορφωμένος σε δύο κυκλικά δάπεδα μέσα σε έναν χώρο πρασίνου.
  • Παιδική Χαρά με ελεγχόμενη είσοδο – έξοδο και σε άμεση γειτνίαση με το χώρο του αρωματικού κήπου.
  • Υπαίθρια καθιστικά: Κατάλληλοι χώροι για πικνίκ, σχολικές εκδρομές, και κοινοτικές συναντήσεις.
  • Διαδρομές – μονοπάτια για περίπατο, αναψυχή και πιο ιδιωτικές συναντήσεις ανάμεσα στο πράσινο.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ