Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΗ βιοκλιματική αναβάθμιση του πάρκου Ελπίδος

Η βιοκλιματική αναβάθμιση του πάρκου Ελπίδος

Περίπου 15 στρεμμάτων είναι το πάρκο Ελπίδος, το οποίο βρίσκεται στο όριο ανάμεσα στην λεωφόρο Δενδροποτάμου, τις σιδηροδρομικές γραμμές και την πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ευόσμου.

Σε αυτή την έκταση το πράσινο καταλαμβάνει ποσοστό 40,83%. Στη μελέτη προτείνεται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αστικού πρασίνου και χώρων αναψυχής και άθλησης, σε μια περιοχή που εμφανίζει σημάδια γήρανσης, παρακμής και εγκατάλειψης. Δημιουργούνται επάλληλες γραμμικές χαράξεις που εντάσσουν τις διαδρομές περιπάτου, τις φυτεύσεις και τις υπόλοιπες χρήσεις του πάρκου.

Σε κομβικά σημεία κατά μήκος των γραμμικών διαδρομών σχεδιάζονται χώροι στάσης με πέργκολες με αναρριχώμενα φυτά και καθιστικά, χώροι άθλησης, παιδική χαρά, χώροι με διαδραστικά παιχνίδια, γήπεδο μπάσκετ, πάρκο σκύλων καθώς και πλατεία και χώρος εκδηλώσεων με κερκίδες παραπλεύρως του πολιτιστικού κέντρου.

Το νοτιοδυτικό τμήμα του πάρκου είναι χαρακτηρισμένο το μισό ως χώρος πρασίνου και το άλλο μισό ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο υπόλοιπο μισό νοτιοδυτικό τμήμα, πλησίον της γέφυρας της λεωφόρου Δενδροποτάμου, η πυκνή βλάστηση παραμένει και εμπλουτίζεται με νέες φυτεύσεις που θα δημιουργήσουν ένα δάσος με ποικιλία φυτών για εκπαιδευτικό σκοπό.

Στο τμήμα του πάρκου, γύρω από το πολιτιστικό κέντρο η βλάστηση είναι αραιή οπότε θα προστεθεί μεγάλη ποικιλία εδαφοκαλυπτικών και θάμνων, θα δημιουργηθούν αρωματικοί κήποι ενώ ταυτόχρονα θα εμπλουτιστούν τα δέντρα. Στο χώρο ανατολικά του πολιτιστικού κέντρου δημιουργείται χώρος εκδηλώσεων με κερκίδες. Τοποθετείται σύγχρονος αστικός εξοπλισμός με καθιστικά με συλλέκτες ηλιακής ενέργειας καθώς και φωτιστικά σώματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Συνολικά προβλέπεται η φύτευση 333 δένδρων, 1030 θάμνων, 675 αρωματικών, 96 αναρριχώμενων, 50 εδαφοκαλυπτικών και 6570 αγρωστώδων/ποώδων φυτών σε όλη την έκταση της περιοχής μελέτης. Στην αναδιαμόρφωση του πάρκου Ελπίδος συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία μίας κάθετης πράσινης επιφάνειας αποτελούμενη από το αναρριχώμενο φυτό.

Η μελέτη ανάπλασης περιλαμβάνει:

  • την αναδημιουργία της παιδικής χαράς – διαμόρφωση υπαίθριου παιδότοπου,
  • τη δημιουργία υπαίθριου καθιστικού χώρου,
  • τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών,
  • την κατασκευή δοκών σκίασης (πέργκολα)
  • τη φύτευση του προς ανάπλαση χώρου και
  • τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του πάρκου με πεζοδρομήσεις

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ