Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣO Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου τίμησε την Επέτειο του «ΟΧΙ»

O Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου τίμησε την Επέτειο του «ΟΧΙ»

Χωρίς παρελάσεις, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά με δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων και κυρίως με το σεβασμό που αρμόζει στην ημέρα και τους ήρωες που πολέμησαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου τίμησε την 28η Οκτωβρίου και την επέτειο του «ΟΧΙ» και στις δύο Δημοτικές Ενότητες του Δήμου. 

Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου – Κορδελιού η επίσημη δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανό, στο Μνημείο Παύλου Μελά, στην πλατεία Σκρα. 
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου – Κορδελιού κ. Κατερίνα Μυτακίδου, ενώ στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιώργος Σταυρίδης, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου – Κορδελιού που εκπροσώπησαν τα σχολεία της Δημοτικής Ενότητας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου – Κορδελιού Πέτρος Μεσθανεύς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης. 
Στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου η επίσημη δοξολογία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Αντιδήμαρχο – Αναπληρωτή Δήμαρχο Κωνσταντίνο Σωτηράκη, στο ηρώο της Πλατείας Δημαρχείου. 
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του 25ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου κ. Ελένη Μουρτζίνου, ενώ στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Γιώργος Σταυρίδης, οι μαθητές του 25ου Δημοτικού Σχολείου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου, ο Σύλλογος Ποντίων «Παναγία Κρεμαστή» και εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης. 
Μετά την κατάθεση στεφάνων όχημα του Δήμου, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους των δύο Δημοτικών Ενοτήτων έχοντας στα μεγάφωνά του εμβατήρια για την 28η Οκτωβρίου, επιδρώντας θετικά με την παρουσία του στο κλίμα της ημέρας.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του Covid-19.

Μήνυμα του Δημάρχου Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού, για  την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 

«Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη Δευτέρα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν ο Ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του αρνούμενος να υποταχθεί στο ναζισμό.
Το αυθόρμητο “ΟΧΙ” των Ελλήνων ήταν το έναυσμα ενός επικού αγώνα, που σήμανε τη θυσία των προγόνων μας, για να απολαμβάνουν οι μετέπειτα γενεές τα ύψιστα αγαθά της ειρήνης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.
Ο πόλεμος δεν είναι επιλογή, είναι μονόδρομος όταν απειλούνται οι παραπάνω αξίες γι αυτό και ο Ελληνικός λαός δεν έκανε δεύτερες σκέψεις όταν βρέθηκε στο δίλημμα που του ετέθη από τις δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας.
Η υπεροπλία των δυνάμεων του Άξονα δεν απέτρεψε τους Έλληνες από το να δώσουν έναν ηρωικό αγώνα, τον οποίο πολλοί θεώρησαν εξ’ αρχής χαμένο. Και θα ήταν, αν αυτή η διαφορά συσχετισμών των δυνάμεων δεν υπερκαλύπτονταν από το σθένος, την αποφασιστικότητα και την πίστη για την τελική νίκη.
Η Ελληνική ψυχή ήταν αυτή που κατάφερε να αντισταθεί μετά τον νικηφόρο ελληνοϊταλικό πόλεμο, στη γερμανική επίθεση και την επιβολή της τριπλής κατοχής. Το μαζικό-λαϊκό κίνημα της Αντίστασης υπερασπίστηκε τα πάτρια εδάφη και παρά τις θηριωδίες που έλαβαν χώρα και στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους, διατήρησε ακμαίο το ηθικό του έως την υποστολή της σημαίας με τη σβάστικα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Οι κραυγές των προγόνων μας που έπεσαν ηρωικά στο πεδίο της μάχης, εκτελέστηκαν μαζικά ή κάηκαν ζωντανοί αντηχούν έως σήμερα στα αυτιά μας για να μας κρατούν σε επαγρύπνηση, θυμίζοντας μας ότι ο αγώνας κατά του φασισμού και η υπεράσπιση της πατρίδας, είναι μία καθημερινή αέναη μάχη.
Το παράδειγμα τους παραμένει διαχρονικό και εμπνέει όσους σήμερα αντιστέκονται απέναντι σε φαινόμενα βίας και βαρβαρότητας και είναι μία υπενθύμιση της υποχρέωσης που έχουμε απέναντι στην πατρίδα, να είμαστε ενωμένοι μπροστά σε κάθε απειλή.

Χρόνια πολλά στους Έλληνες
Χρόνια πολλά στην πατρίδα
μας».

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ