Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΣτο «κόκκινο» ο νομός Θεσσαλονίκης

Στο «κόκκινο» ο νομός Θεσσαλονίκης

Την ένταξη του νομού Θεσσαλονίκης στο «κόκκινο» δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που δεν προβλέπει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στο «κόκκινο» εντάχθηκαν επίσης οι νομοί Ροδόπης και Λάρισας.

Σχολεία και λιανεμπόριο στις τρεις περιοχές θα λειτουργήσουν κανονικά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Με βάση τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, στο επίπεδο 4 προβλέπεται:

Απαγόρευση της κυκλοφορίας τις ώρες 00:30 έως 05:00. Εξαιρούνται μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (λόγοι υγείας). Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αναστολή των συναθροίσεων.

Ισχύει αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κλπ) ενώ στα νοσοκομεία ισχύει περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 60% με εξαίρεση των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά. Επίσης, θα υπάρξει αναστολή εξόδου από τα ΚΥΤ προσφύγων.

Αναστέλλονται οι δραστηριότητες συνεδρίων, εκθέσεων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, κινηματογράφων, καθώς και μουσικές σκηνές, δικαστήρια, γυμναστήρια, εστίαση όπου επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο.

Για τις μεταφορές προβλέπεται υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ και διακίνηση στο 65% σε ΜΜΜ. Επίσης, απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός της ΠΕ στην οποία αφορούν τα μέτρα και επιτρέπεται μέχρι 1 επιβάτης σε ταξί και μέχρι τρεις σε ΙΧ.

Οι Λαϊκές αγορές λειτουργούν με το 50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων ενώ αναστέλλονται εμποροπανηγύρεις και Κυριακάτικες Αγορές. Στις Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις προβλέπεται μειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία.

Από τις 6 το πρωί σήμερα, στο επίπεδο 4 με τα αντίστοιχα μέτρα τέθηκαν τα Γιάννενα και οι Σέρρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ