Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ«Δεν υπάρχουν “σκληρά και μαλακά” ναρκωτικά, υπάρχουν ναρκωτικά»

«Δεν υπάρχουν “σκληρά και μαλακά” ναρκωτικά, υπάρχουν ναρκωτικά»

Το παρακάτω δελτίο τύπου εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών:

«Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο με εκκωφαντικό τρόπο το τεράστιο ζήτημα με την χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις συνθήκες της καραντίνας είχαμε ένταση του φαινομένου της χρήσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι, μπροστά στην εξαγγελία της καραντίνας, παρατηρήθηκε μαζική αγορά και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών όλων των ειδών,  κυρίως κάνναβης ιδίως στις χώρες όπου είναι νόμιμη, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε πρόβλημα έλλειψης προμηθειών λόγω αυξημένης ζήτησης.

Ανησυχούμε που η ανοχή και ο συμβιβασμός με τη χρήση ουσιών κερδίζει συνεχώς έδαφος στις συνειδήσεις των παιδιών. Τώρα πρέπει να δράσουμε! Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι και δική μας υπόθεση!

Τα στοιχεία σήμερα δείχνουν άνοδο της χρήσης στις μαθητικές ηλικίες και μείωση της ηλικίας  πρώτης επαφής με τα ναρκωτικά με μετατόπιση στα Γυμνασιακά χρόνια. Επίσης είναι σημαντική η άνοδος της χρήσης κάνναβης στις μαθητικές ηλικίες και αύξηση όσων μαθητών από τη δοκιμή περνούν στη συστηματική χρήση κάνναβης.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη  έκθεση του ΟΗΕ (INCB,2020) οι χρήστες ναρκωτικών το τελευταίο έτος  έφτασαν τα  309 εκατομμύρια, με ανοδική τάση χρήσης όλων σχεδόν των ουσιών.  Ιδιαίτερη αυξη­τική τάση εμφανίζεται στη χρήση κάνναβης, με 188 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και 24,7 εκα­τομμύρια στην Ευρώπη, αλλά και στα συνθετικά ναρκωτικά.

Σε παγκόσμια κλίμακα η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών ανήκει στις ηλικίες 15-34 ετών, γεγονός που επιβεβαιώνει  και τη μείωση στο μέσο όρο της ηλικίας δοκιμής και  έναρξης της χρήσης.

Δεν υπάρχουν “σκληρά και μαλακά” ναρκωτικά, υπάρχουν ναρκωτικά. Δεν είναι ούτε αθώα, ούτε μοδάτα, ούτε φάρμακα, ούτε λύση για την οικονομία. Τα ναρκωτικά είναι ό,τι μαρτυράει το όνομά τους: Νάρκη στο μυαλό και την ανθρώπινη υπόσταση, νάρκη στην πραγματική ελευθερία, νάρκη στην  ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, νάρκη και στον αγώνα για τη ζωή που μας στερούν αλλά που μπορούμε να έχουμε,  με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για τον καθένα.

θέλουμε τη νέα γενιά πρωταγωνιστές της ζωής και όχι στο περιθώριο. θέλουμε τα παιδιά μας, τους νέους, με καθαρή συνείδηση και μυαλό. Για να μπορούν να διαμορφώσουν τη ζωή που τους αξίζει.

Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά. Κάθε απόπειρα νομιμοποίησής τους είναι στην ουσία προσπάθεια να μάθουμε να ζούμε με τη φτώχεια, την ανεργία, την αμορφωσιά, τις αιτίες δηλαδή που τα προκαλούν.

Η προσπάθεια αθώωσης της κάνναβης είναι επικίνδυνη. Και εδώ τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά :

  • Στις ΗΠΑ και στον Καναδά, η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης εκτίναξε τα ποσοστά ευφορικής χρήσης της και μείωσε το μέσο όρο ηλικίας έναρξης της.
  • Στην Ελλάδα, το 2017 το 46% από όσους απευθύνθηκαν σε πρόγραμμα απεξάρτησης δήλωσαν πρόβλημα με τη χρήση κάνναβης.
  • Σε 24 χώρες της ΕΕ, μόνο σε ένα χρόνο (2016 – 2017), ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που για πρώτη φορά ξεκινούν θεραπεία αυξήθηκε κατά 76%, φτάνοντας στο 47% των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 68% στις χώρες όπου η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί (Ολλανδία, Ισπανία).

Η αθώωση της κάνναβης στους μαθητές, οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης, ο διορισμός του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των στεγνών προγραμμάτων, η έλλειψη ουσιαστικής φύλαξης στα σχολεία μας, η μηδενική Πρόληψη, το θεσμικό πρόβλημα με τα Κέντρα Πρόληψης που σε πολλές περιοχές δεν μπορούν να έχουν άδεια να μπουν σε σχολεία, είναι κάποια από τα στοιχεία που συντελούν στην παραπέρα διόγκωση του προβλήματος. Είμαστε αντίθετοι στην πολιτική “μείωσης της βλάβης” (όπως για παράδειγμα οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης), που επικεντρώνει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η χρήση και η εξάρτηση και δεν την αντιμετωπίζει ως πρόβλημα.

Χρειάζεται να δοθεί κατεύθυνση έτσι ώστε να ασχοληθούν σοβαρά οι Ενώσεις με το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την διοργάνωση Ημερίδων με φορείς όπως το ΕΣΥΝ, το ΚΕΘΕΑ ή τα Κέντρα Πρόληψης, είτε σε συνεργασία με αυτούς και με Συλλόγους Γονέων να φτιαχτούν προγράμματα τόσο για μαθητές όσο και για γονείς σε κάθε σχολείο με ιδιαίτερη αιχμή τα γυμνάσια και λύκεια. Υπάρχει και πρόσφατη θετική εμπειρία σε Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων που έκαναν εκδηλώσεις οι οποίες ήταν ιδιαίτερα μαζικές, στοιχείο που δείχνει ότι το ζήτημα των ναρκωτικών και η κοινωνική ανοχή που έχει διαμορφωθεί γύρω από αυτά, προβληματίζει και “αγγίζει” τους γονείς.

Θέλουμε τα παιδιά μας, τους νέους ανθρώπους, με καθαρό μυαλό και ψυχή να αγωνίζονται για τη ζωή τους, να χτίζουν το μέλλον που τους αξίζει και να αντιστέκονται στα κυρίαρχα καταναλωτικά υποδείγματα διαχείρισης της καθημερινότητας.

Ως Ομοσπονδία  καλούμε σε διαρκή αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις και διεκδικούμε να δοθεί βάρος στην πρωτογενή πρόληψη με στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού μέσα στην εκπαίδευση».

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ