Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΕνώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ;!

Ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ;!

Ο Πέτρος Σούλας, πρώην δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου και νυν επικεφαλής της παράταξης του δήμου Κορδελιού Ευόσμου «Δήμος για όλους», ο Γεώργιος Λίτσης επικεφαλής της παράταξης του δήμου Παύλου Μελά «Ανατροπή» και ο Παντελής Σκαρλάτος επικεφαλής της παράταξης του δήμου Ωραιοκάστρου «ΑΝΑΣΑ» εξέδωσαν δελτίο τύπου με το οποίο δηλώνουν ότι ενώνουν τις δυνάμεις κατά της καύσης απορριμμάτων! Διαβάζοντας όμως αυτά που προτείνουν οι τρεις επικεφαλής στα δημοτικά συμβούλια των δήμων τους για την αντιμετώπιση του μείζονος σημασίας θέματος αναφορικά με την υγεία των πολιτών και του περιβάλλοντος, προβληματιζόμαστε πολύ για το τι τελικά ζητούν.

Οι τρεις επικεφαλής ζητούν άμεση λήψη απόφασης για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την εγκατάσταση μηχανημάτων μέτρησης και παρακολούθησης ατμοσφαιρικών ρύπων (όπως o νόμος ορίζει) και την εκπόνηση σχετικής μελέτης για τις επιπτώσεις της επικείμενης λειτουργίας της μονάδας καύσης απορριμμάτων. Ζητούν επίσης την άμεση λήψη απόφασης για την εκπόνηση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εδαφολογικής μελέτης επιπτώσεων στο έδαφος της ευρύτερης περιοχής από την λειτουργία της μονάδας καύσης απορριμμάτων, όπως επίσης την πίεση προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την χρηματοδότηση εκπόνησης επιδημιολογικής μελέτης για τις συνέπειες στην υγεία των δημοτών από την λειτουργία της μονάδας καύσης απορριμμάτων, όπως έγινε και στη Θεσσαλία. Τέλος ζητούν τη λήψη απόφασης για τεκμηριωμένη προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος (με σχετικές μελέτες) για την παραβίαση του κοινοτικού δικαίου και της υποβάθμισης της υγείας όλων μας και ταυτόχρονα το άνοιγμα βιβλίου συλλογής υπογραφών με σκοπό την μαζική ενεργητική της νομιμοποίηση!

Δεν βλέπουμε σ’ αυτά που ζητούν οι τρεις επικεφαλής πώς ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της καύσης απορριμμάτων. Μιλούν για προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος λόγω παραβίασης του κοινοτικού δικαίου. Το ΤΙΤΑΝ όπως και η Ελληνική κυβέρνηση, που το αδειοδότησε για την καύση απορριμμάτων, δεν παραβιάζουν κανένα κοινοτικό δίκαιο. Η Ελληνική κυβέρνηση αδειοδότησε το ΤΙΤΑΝ με βάση το κοινοτικό δίκαιο και με βάση τους Ελληνικούς νόμους που είναι εναρμονισμένοι με το κοινοτικό δίκαιο. Οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων ζητούν εκπόνηση μελετών και προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος. Δηλαδή αν οι μελέτες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος αποφανθούν ότι δεν τρέχει τίποτα με την καύση των σκουπιδιών, οι τρεις επικεφαλής θα εναρμονιστούν με τις μελέτες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος;

Καλά είναι λοιπόν να διευκρινίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα οι τρεις επικεφαλής για να καταλάβουμε κι εμείς πόσο κατά της καύσης απορριμμάτων από το ΤΙΤΑΝ είναι.

Βασίλης Κιμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ