Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΜεταφορά ιατρών από τις πρωτοβάθμιες δομές Υγείας στο Νοσοκομεία

Μεταφορά ιατρών από τις πρωτοβάθμιες δομές Υγείας στο Νοσοκομεία

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης με δελτίο τύπου στις 31 Μαρτίου 2020, το οποίο κατατέθηκε και στη Βουλή, εκφράζει την αγανάκτηση και την οργή της για τις πρόσφατες επικίνδυνες αποφάσεις των 3ης και 4ης ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τον επανακαθορισμό λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ). Το Κέντρο Υγείας Ευόσμου και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας Κορδελιού και Ευόσμου ανήκουν στην 3η ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Το δελτίο τύπου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΦ) είναι το παρακάτω:

«Η ΕΝΙΘ εκφράζει αγανάκτηση και οργή, για τις πρόσφατες επικίνδυνες αποφάσεις των 3ης και 4ης ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τον επανακαθορισμό λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) .

Συγκεκριμένα οι ΥΠΕ της  Μακεδονίας προχώρησαν στο κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ)   -όσων είχαν μείνει σε λειτουργία- της περιφέρειας αρμοδιότητάς τους και παράλληλα στη μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ), τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) και τα Τοπικά Ιατρεία (ΤΙ) αρμοδιότητάς της, σε νοσοκομεία για στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Την ώρα που ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες ότι όσοι έχουν ήπια συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι και “να είναι σε επαφή με τον γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας- τον οικογενειακό γιατρό”, ο οποίος όμως δεν υπάρχει για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, την ώρα που καταγράφονται θάνατοι ασθενών με κορονοϊό που άφησαν την τελευταία τους πνοή αβοήθητοι στο σπίτι τους ή μόλις έφτασαν στο νοσοκομείοּּ͘ την ώρα που έχει αποφασιστεί “θεραπεία κατ΄οίκον” με επίκληση από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ ο ασθενής να είναι υπό “παρακολούθηση από τον γιατρό της ΠΦΥ- τον οικογενειακό γιατρό”, λόγω της τοξικότητας των φαρμάκων , οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και κατ΄ επέκταση η κυβέρνηση, αντί να στελεχώσουν και να εξοπλίσουν  κλείνουν όσα από τα ΠΙ λειτουργούσαν, αντί να τα στελεχώσουν και εξοπλίσουν, και αφήνουν στο έλεος της μοίρας τους (ή μήπως στην “ατομική τους ευθύνη”;) χιλιάδες κατοίκων.

Επίσης, αντί τα ΚΥ να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν, ώστε να αποτελέσουν ανάχωμα στον φόρτο και τον συνωστισμό στα δημόσια νοσοκομεία, τόσο για την ανίχνευση και τη συνεχή, με ασφάλεια, παρακολούθηση των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που δεν χρειάζονται νοσηλεία, αλλά και των περιστατικών που δεν άπτονται του κορονοϊού και εξακολουθούν να προκύπτουν καθημερινά, χρησιμοποιούνται σαν δεξαμενή άντλησης του, ήδη ανεπαρκούς, προσωπικού. Επιχειρούν με μετακινήσεις προσωπικού να κλείσουν τρύπες του ΕΣΥ δημιουργώντας άλλες μεγαλύτερες, ομολογώντας έτσι ότι προσλήψεις δεν έχουν γίνει.

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, αναδείχτηκε η διαχρονική απαξίωση και εγκατάλειψη και της ΠΦΥ από όλες τις κυβερνήσεις. Αυτή η πολιτική συνεχίζεται και σήμερα που οι λαϊκές ανάγκες έχουν εκτοξευτεί. Παράλληλα, πακτωλοί χρημάτων οδεύουν από την κυβέρνηση στους επιχειρηματίες υγείας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τον σύγχρονο εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, στην ΠΦΥ, τα ΤΕΠ τις ΜΕΘ, να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και το έμπειρο προσωπικό του, αντί να συνεχίζει την πολιτική των επικοινωνιακών τεχνασμάτων του τύπου “υπάρχουν δομές στους δήμους” ή “ενισχύουμε νοσοκομεία με γιατρούς και προσωπικό”. Πώς αλήθεια γίνεται η ενίσχυση, όπως προπαγανδίζουν, αφού οι προσλήψεις είναι μηδαμινές, ακόμα και για τις πάγιες, πέραν του κορονοϊού ανάγκες;

Στην προσπάθεια φίμωσής μας από τους κυβερνώντες και διοικούντες, δυναμώνουμε τη φωνή μας και απαντάμε:

 Εμείς, “οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής” είμαστε αυτοί που καλούμαστε να περιθάλψουμε αρρώστους στα πλαίσια της επιστήμης και του επαγγέλματός μας. Παράλληλα είμαστε αυτοί που έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης στο δημόσιο σύστημα υγείας και ποια όπλα απαιτούνται για να βγούμε με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες από αυτόν τον πόλεμο. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να παλεύουμε προασπίζοντας την υγεία και τη ζωή του λαού απέναντι σε όποιον τα απαξιώνει και καλούμε το λαό να διεκδικήσει μαζί μας αυτά του τα δικαιώματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ